15 noiembrie 2024

O zi cât un an din sportul bacauan

Un an si o zi, o zi si un an. Sau, si mai precis, o zi cât un an. In numarul sau din august, suplimentul ACCENTE va propune un inedit tur al sportului bacauan.

Acesta se materializeaza in opt pagini, 12 luni si 24 de ore. Altfel spus, un tur de 360 de grade. OK, ideea nu e noua!



A experimentat-o, recent, prestigioasa publicatie italaiana care si-a sarbatorit in urma cu doi ani centenarul, Guerin Sportivo. Dar putem sa ne laudam ca am imbunatatit-o.

In felul nostru, ce-i drept. In timp ce Guerin Sportivo s-a limitat la „o zi de fotbal”, inceputa cu prezenta lui Marco Fassone, directorul general al lui Inter in biroul de lucru si incheiata cu pregatirile pentru emisiunea lui Bonan si D Marzio, Calciomercato, de la ora 22.30, noi am extins aria.

Am retinut ideea cu alimentatia si am publicat-o, la rândul nostru. Dar am preferat ca, in locul unei vizite in magazia de echipament a Sport Clubului, de pilda, sa trecem in revista un meci de liga a patra. Diferenta esentiala consta in acoperirea unui numar cât mai mare de sporturi. (Poate si pentru faptul ca fotbalul bacauan in 2014 e de dimensiuni liliputane si ne-ar fi ajuns doua paragrafe in loc de opt pagini.

Râdeti? Foarte bine ca râdeti, râsul, ca si sportul, face bine la snatate). Noi am mizat mult pe diversitate. De la antrenamentul sectiei de tir cu arcul, la un meci de volei juniori, de la o competitie de sarituri in apa la premierea multicampioanei nationale de badminton Stiinta. Daca veti avea curiozitatea si rabdarea de a le numara, veti vedea ca am optat pentru 24 de articole; exact câte ore are o zi. Ziua a trecut . Si inca repede. Si s-a dus si anul competitional! Ramân ACCENTELE. Sa le cititi sanatosi!

Ora 8.00

Pofta buna la micul dejun!

Ziua incepe intotdeauna cu… micul dejun. Iar micul dejun servit de sportivi nu difera foarte mult de cel clasic. Asta in ceea ce priveste meniul: suc de portocale, lapte cu cereale, uneori omleta, sandwich-uri cu pastrama sau salam, brânzeturi. Ora, in schimb, variaza. De la caz la caz. Iar variabilele se numesc scoala, vacanta, competitii. In timpul vacantei, fratii Alexandru si Bogdan Manole servesc micul dejun impreuna. De regula, in jurul orei 8.00, dar, uneori se intâmpla sa coboare la masa si mai târziu.

In timpul anului scolar, insa, cei doi tenismeni legitimiati la SCM Bacau servesc masa de dimineata la ore diferite. Alexandru ia micul dejun la ora 7.15 deoarece incepe cursurile de la Colegiul National Vasile Alecsandri dimineata. Bogdan, in schimb, se aseaza la masa de dimineata ceva mai târziu, in conditiile in care el invata dupa-amiaza la Scoala Gimnaziala „Spiru Haret”. Nu doar programul scolar al celor doi difera, ci si cel de antrenament.

Alex (16 ani, pe care ii va implini in septembrie) se antreneaza zilnic, inclusiv duminica, in timp ce Bogdan (12 ani) are cinci sedinte de pregatire pe saptamâna. Alex face parte din lotul national Under 16, iar Bogdan s-a situat in primii trei tenismeni ai tarii la Selectia Nationala U12 de anul acesta. „Sunt doi copii foarte talentati, cu stiluri si caractere diferite, dar cu un potential valoric identic. Suntem increzatori in viitorul lor sportiv”, i-a prezentat antrenorul SCM Bacau, Mihai Ciuntea.

Ora 9.00

Domnisoara-record se antreneaza

ora 9.00 atletism anitei

Se numeste Georgiana Iuliana Anitei, dar toata lumea ii spune „Domnisoara record”. Toata lumea, cu exceptia antrenorului sau de la SCM Bacau, Cristi Nemteanu, care o gratuleaza cu apelativul care l-a facut renumit si pe brazilianul Ronaldo: „Fenomenul”. Chiar daca ne referim la atletism si nu de fotbal, trebuie sa convenim ca profesorul Nemteanu are dreptate si ca Georgiana Anitei este un fenomen. In 2014, fie ca vorbim de saritura in lungime, inaltime si, mai ales, triplusalt, Geo a adunat titlu dupa titlu si record dupa record.

Cea mai tare reusita? Aurul la triplusalt cucerit in primavara, la Balcaniada din Bulgaria, acolo unde Georgiana a stabilit si noul record national la juniori II, cu o saritura ce a masurat 6,14 metri! Pentru toate aceste titluri si recorduri, atleta bacauana in vârsta de 15 ani se antreneaza la greu. Din octombrie si pâna in decembrie, in perioada de volum, are fie noua, fie zece antrenamente pe saptamâna.

Daca dupa-amiaza se pregateste zilnic, in schimb programul antrenamentelor de dimineata variaza. Astfel, pentru a nu pierde anumite ore de la scoala, intr-o saptamâna se antreneaza dimineata in zilele de luni, miercuri si vineri, iar in urmatoarea saptamâna doar martea si joia. Mereu de la ora 8.00 la ora 9.30. Georgiana se vede in viitor profesoara sau psiholog. Antrenorul sau, Cristi Nemteanu o da, in schimb, „medaliata certa la Olimpiada”. Iar pâna la Olimpiada de Seniori, Nemteanu o crediteaza cu sanse mari la podium la Mondialele de juniori II de anul viitor, din Statele Unite, dar si la FOTE. Cu asa antrenamente…

Ora 10.00

Omuletii din Atlantis

Cu o traditie solida in natatie, Bacaul nu a putut propune, pâna anul trecut, nicio competitie de inot in aer liber. Motivul? Lipsa unei locatii adecvate, dar si a unui proiect in acest sens. In 2013, Aqua Suport in colaborare cu Aqua Club si in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Bacau a reusit sa acopere si acest gol competitional. Asa s-a nascut Cupa Aqua Club care, in luna iunie a acestui an, a programat editia a doua. Incepând cu ora 10.00, bazinul de competitii al celor de la Aqua Club a devenit un adevarat magnet, atragând in jur de 200 de persoane: sportivi (peste 100 de la cluburile din Bacau si PIatra Neamt, antrenori, organizatori, rude, sponsori si jurnalisti. Concursul in sine s-a dovedit o reusita, mai ales ca el a fost incununat si de performanta lui Alexandru Hriscu (LPS Bacau), care a corectat (neoficial, ce-i drept) recordul national la 50 m fluture baieti, ce data din 2002, adica exact anul de nastere al inotatorului bacauan pregatit de Dragos Furdu. La cea de-a doua editie a Aqua Club, Alex Hriscu a parcurs proba respectiva in 31″05 sec., in timp ce recordul oficial este de 31″45. Si daca tot am vorbit despre rezultate, sa trecem in revista si graficul câstigatorilor.

Clasament general pe ani de nastere

Masculin: 2002- Alex Hriscu (LPS Bacau); 2003- Toma Adam (Nautica); 2004- Mihnea Lupu (Arena 2011); 2005- Robert Adam (Nautica); 2006- Rares Hriscu (LPS Bacau); 2007- Flavius Cojocaru (Arena 2011); 2008- David Tudor (Nautica).

Feminin: 2002- Ariana Dodita (SCM Bacau); 2003- Georgiana Tepes (SCM Bacau); 2004- Maria Tica (Nautica); 2005- Theea Preoteasa (LPS Bacau); 2006- Ema Grigorcea (Sporting Club Piatra Neamt ); 2007- Anastasia Horghidan (Sporting Club Piatra Neamt); 2008- Ingrid Stefura (Nautica).
Clasament pe cluburi: 1) LPS Bacau, 2) Nautica, 3) SCM Bacau).

Ora 11.00

E vremea pentru matineu

Fie ca s-a chemat Divizia B, Divizia A (pe vremea când primul esalon se numea Divizie Nationala) sau Liga a II-a, campionatul cadet a avut ora fixa in week-end: 11.00. Spunem in week-end deoarece partidele din etapele intermediare au avut un regim diferentiat in ceea ce priveste orarul de start. Asadar, daca e liga secunda, atunci e…ora 11.00. Matineul, asa cum ii spun microbistii, de cele mai multe ori in derâdere. Primul campionat petrecut de Sport Club Bacau la matineu nu a parut, nici el, o treaba prea serioasa. Motiv pentru care Viorel Tanase si jucatorii sai au fost deseori luati la tinta de spectatorii care, o data la doua sâmbete, au luat drumul stadionului „Aerostar”, gazda de un sezon a Sport Clubului. Multe evolutii modeste, rezultate contrastante si, in final, ultimul loc in play-off. Pozitie „parafata” si de seria neagra din primavara: nicio victorie pe teren propriu in play-off! Intr-o privinta, insa, Sport Club Bacau a ocupat locul 1 in editia precedenta a ligii secunde: cartonasele rosii. Fie ca a fost vorba de Burca, de Sascau, de Lozneanu sau de Dumitriu, echipa antrenata (hai, na!) de Viorel Tanase a avut mai mereu un om eliminat. Iar de cele mai multe ori, cartonasele rosii au venit aiurea. Sa fi fost, oare de vina ora (prea) matinala la care s-au desfasurat jocurile?

Ora 11.30

Cu bune si cu rele

De pe podiumul de premiere, in sala de conferinte. La SCM Bacau este o constanta. La finalul fiecarei luni, Relu Auras, directorul celui mai vechi si mai galonat club bacauan face bilantul reusitelor. Si are cu ce se lauda! Chiar daca 2014 s-a dovedit unul zgârcit in privinta bugetului (doar patru miliarde de lei vechi primiti de la Ministerul de resort), SCM Bacu a continuat seria rezultatelor pozitive. In luna iunie, Auras a tinut sa prezinte presei performerii de la sectiile de sarituri in apa, inot, atletism si haltere. Cu nume si prenume, saritorii Mara Aiacoboae, Alin Rontu si Cosmin Hongu (prezenti, alaturi de antrenorii lor, Mihaela Neagu si Adrian Gavriliu), atleta Georgiana Anitei, inotatorii Edeea Ionascu si Daniel Martin (ultimii doi, insotiti de antrenorul Iulian Matei) si halterofilul Eusebiu Emandiei, elevul lui Ion Calin.
Au absentat- motivat- vice-campionul european de juniori la lupte greco-romane, Alexandru Botez si antrenorii sai, Ioan Sarban si Sorin Tasca , luptatorii Antonio Botez, Izabela Rotaru si Georgiana Antuca si antrenorul lor, Victor Donciu, atleta Anca Burca si laureatii de la Nationalele de Navomodele: Andreea Chescu, Petrea Zaharioaia, Delia Zaharioaia si Alin Cojocaru. Ca de obicei, conferinta de presa a inceput la ora 11.30, microfonul trecând, in ordine, pe la toti laureatii. Ultimul cuvânt (ca si primul, de altfel) l-a avut Relu Aurasa. Care, dupa ce si-a felicitat sportivii, nu a uitat sa trimita sageti catre cei ce pun bete in roate. In iunie, a fost vizat managementul deficitar al Bazinului Olimpic de Inot Bacau, lui Auras adaugându-i-se un alt om de sport care nu se sfieste sa spuna lucrurilor pe nume, indiferent de ora: antrenorul Adrian Gavriliu.

Ora 11.45

Medaliile se dau la pauza

ora 11.45 premiere juniori

Pauza. Dar nu de medalii, ci pentru medalii. Este ora 11.45, iar arbitra Cristina Trandafir tocmai a fluierat finalul primei reprize a confruntarii dintre Sport Club Bacau si FC Clinceni, din ultima etapa a campionatului ligii secunde, editia 2013-2014. Asadar e pauza de meci. Si moment festiv pentru juniorii Sport Clubului. Asociatia Judeteana de Fotbal Bacau, prin presedintele Cristi Sava premiaza o parte din campioanele judetului la juniori. Este vorba de formatiile de juniori C, E si participanta la Cupa „Gheorghe Hagi- Danone”, toate acestea purtând culorile Sport Clubului si fiind antrenate de Codrin Mindirigiu. Micutii primesc diplome, medalii si cupe, la fel cum au primit, la mijlocul saptamânii, si celelalte doua campioane judetene: Aerostar (juniori A1) si CSS Onesti (junior D). Fotbalisti mici de vârsta, satisfactii mari. Satisfactii care nu trebuie sa ia pauza.

Ora 12.00

Aplauze pentru micutii delfini!

ora 12.00 sarituri in apa

SCM Bacau a sarit mereu dupa medalii. Si nu a sarit in gol. Dimpotriva. Sectia de sarituri in apa a SCM Bacau are o lunga si imbelsugata traditie nationala si internationala.Numele campionilor (sportivi si antrenori deopotriva) constituie o garantie solida: Clara Gherase (fosta Ciocan), Anisoara Sufariu (Oprea), Mihaela Neagu (Coman),Gabriel Chereches, Adrian Gavriliu, Mara Aiacoboae, Catalin Cozma, Alint Rontu. Si lista poate continua, acoperind generatii diferite, unite de stralucirea de aur a titlurilor câstigate. Mai nou, Bacaul are si o competitie de casa pe timpul verii, rezervata celor mai mici saritori: Cupa Delfin, organizata de Asociatia Delfin 2012. La cea de-a doua editie desfasurata anul acesta in luna iulie au participat 64 de sportivi nascuti intre anii 2003 si 2009, legitimati la SCM Bacau, CS Stiinta Municipal, CSM Sibiu si Olimpia Bucuresti. Nu au lipsit nici surprizele- placute, fara indoiala- cum a fost cea oferita de Alexandra Gâsca (in medalion, alaturi de antrenoara sa, Anisoara Sufariu). Astfel, Alexandra a cules aplauze la scena deschisa atât pentru calitatea sariturilor sale, dar si pentru vârsta sa frageda, la cei patru ani si jumatate fiind mezina competitiei! Atunci când a venit vorba de medalii, gazdele, pregatite de Anisoara Sufariu, Mihaela Neagu si Clara Gherase si-au taiat partea leului . Conform traditiei.

Ora 12.30

In plina viteza

De 11 ani, Bacaul reprezinta un punct fix in calendarul Campionatului National de Karting al României. Si, mai nou, putem vorbi chiar de Campionatele Nationale. Nu, nu e nicio eroare, România fiind printre putinele tari (daca nu cumva chiar singura) care are doua competitii interne gratulate cu apelativul de Campionat National. Primul si cel mai puternic este organizat de Federatia Româna de Karting, in timp ce al doilea, care are meritul de a reuni la start un numar superior de piloti se desfasoara sub egida Federatiei Romne de Automobilism Sportiv. Asadar, din 2003, anul in care a fost construit la initiativa si din finantarea regretatului Dumitru Sechelariu, circuitul bacauan de karting a fost mereu o gazda primitoare pentru competitiile de profil. Denumita initial „Selena Motor Sport” si ulterior „Speed Park”, pista bacauana a lansat nume importante in kartingul si automobilismul national si international: de la Doru Sechelariu la Denis Marcu si Petrut Florescu. Noii protagonisti ai Nationalelor sunt piloti precum Andrei Vajda, Andrei Ponta, Daniel Vasile sau Stefan Mihnea. De cel putin doua ori pe an, ei se iau la intrecere pe circuitul „Speed Park”, ora prânzului fiind, de altfel, si ora de maxim interes a competitiei, indiferent ca vorbim de CN FRK sau de cel organizat de FRAS.

Ora 13.00

Handbal la ora supei

ora 13. Handbal feminin

O data la doua sâmbete, 13.00 s-a dovedit o ora cu ghinion pentru jurnalistii bacauani. Motivul? La aceasta ora debutau meciurile de acasa ale echipei de handbal feminin a Stiintei. Iar la aceasta ora, jurnalistii bacauani se aflau inca la stadionul „Aerostar”, unde urmareau finalul meciurilor disputate de Sport Club in liga secunda si unde asteptau declaratiile de dupa joc. Antrenorul Stiintei, Costel Oprea a promis ca, pe viitor, va muta, cu acceptul FRH, meciurile echipei sale de la ora supei la cea a… fripturii. Daca nu s-a reusit in returul sezonului trecut, poate ca se va putea macar de la toamna incolo.

Ora 13.30

Ce dulce e viitorul!

ora 13.30 gimnastica agop

Nevoit sa renunte (din motive financiare) la traditionala „Sarb
atoare a Gimnasticii Bacauane”, organizata anual, in preajma Craciunului, reputatul antrenor Cornel Agop a reusit sa puna pe picioare un alt show. De data aceasta, pe 1 Iunie. De Ziua Copilului si a…gimnasticii! Evenimentul, organizat de colectivul sectiei de gimnastica a SCM Bacau, format din coordonatorul Cornel Agop, Vasilica Agop si Mihaela Bucur in colaborare cu Asociatia Judeteana de profil, s-a bucurat de multiple aprecieri. In ton cu titulatura manifestarii: „Campioanele viitorului”. Timp de un ceas, cele 31 de gimnaste legitimate la SCM Bacau au oferit publicului prezent in sala ce a consacrat-o pe dubla campioana olimpica Monica Rosu executii de mare calitate. Iar recompensele au fost pe masura evolutiilor: diplome de merit, medalii, tricouri celebrative si doua torturi de sase kilograme. E dulce viitorul gimnasticii bacauane!

Ora 14.00

Una paella, por favor!

Ora 14.00 masa stiinta

Pe vremuri, era mai simplu. Chiar daca nu asa de sanatos. O friptura in sânge, cu cartofi pai. Si o salata de sezon, cu alternativa muraturilor, nu foarte indicate, dar teribil de gustoase. Toate, stropite cu câte un pahar de vin rosu sau chiar cu o bere. Pentru ca, asa cum se spunea pe atunci, joci ceea ce bei. Acum, totul e diferit in alimentatia sportivului. Vorbim de dietologie si de carbohidrati. Si scuipam in sân când auzim de E-uri. Tripla vice-campioana a României la handbal masculin, Stiinta Municipal Dedeman Bacau are tinuta si la masa, si pe teren. Gratar, peste, paste, orez, fructe pe de o parte, aparare avansata, contraatacuri, aruncari de la sold, „aeriene” si goluri pe de cealalta parte. Prin sosirea tehnicianului spaniol Mateo Garralda, meniul echipei ar putea cunoaste unele modificari. Poate ca nu neaparat o dam pe paella, dar nu ar strica unele condimente, care au lipsit in anumite momente ale gestiunii „Eliodor Voica”. Prin urmare, condimente. Macar in joc, daca nu si la masa.

Ora 14.30

Drept la tinta!

Nu au rivale in tara. Ba da, au: una pe cealalta! Bacauancele Adina Mihalache si Maria Vlad isi disputa suprematia nationala la tir cu arcul la nivelul cadetelor. Componente ale CS Stiinta Municipal si, totodata, ale lotului reprezentativ de junioare 2, Adina si Maria si-au impartit in ultimiii ani trofeele. Anul acesta, insa, Adina a reusit „en-plein”-ul. A câstigat titlul national indoor, s-a impus si in campionatul outdoor, unde a invins-o in finala pe Maria si a luat „Trofeul Unirii”, de la Iasi, unde a avut din nou de luptat in ultimul act cu prietena si colega sa de club si de lot „tricolor”. Antrenoarea lor, Geanina Ivu-Vlad este mândra de elevele sale. „Sunt mereu in frunte, progreseaza de la un antrenament la altul, isi bat recordurile personale si imi intaresc convingerea ca si viitorul, nu doar prezentul e al lor”. Adina Mihalache si Maria Vlad merg drept la tinta, iar tinta ramâne Jocurile Olimpice.

Ora 15.00

Putini, dar buni

ora 15.00 volei CSS juniori

Si-au propus sa umple Sala Sporturilor. Nu au reusit, dar nici nu au dat-o in bara. Cei care au fost prezenti la meciurile turneului semifinal al CN de volei rezervat juniorilor 1 si gazduit in luna martie de CSS Bacau au avut ce vedea. Au vazut, inainte de toate, o echipa bacauana care a luptat si a obtinut calificarea la turneul final al campionatului. Invingatoare in prima zi, in tie-break, contra celor de la VCM LPS Piatra Neamt, formatia antrenata de Eusebiu Turcanu si Traian Snel a cedat al doilea meci, cu 1-3 in fata Stelei, pentru ca in ultima partida a turneului sa se impuna cu 3-0 impotriva echipei CSS1 Constanta. In formula Andrei Saracutu, Codrin Cernov, Dan Bitere, Mihai Snel, Ciprian Prajisteanu, Cosmin Pântea, Horia Alexoae, Abel Ciser, Costel Bichescu si Lucian Troinea, CSS Bacau a primit aplauze la scena deschisa din partea unui public care, desi nu a umplut Sala Sporturilor, si-a incurajat cu frenezie favoritii. Si, amanunt foarte important, un public in care nu s-a regasit niciun oficial al Primariei Bacau, institutie ce se bate cu pumnul in piept ca iubeste si sprijina sportul. Serios?

Ora 15.30

Run, baby, run!

ora 15.30 maretin benchea

Povestea lui poate fi povestea oricui. Pâna la 50 de ani nu a alergat, dupa cum singur marturiseste, „nici macar dupa autobuz”. Dar si când s-a pornit! Nimeni si nimic nu l-a mai putut opri. Si putini, foaaarte putini au reusit sa-l intreaca. Ajuns la 60 de ani, Martin Benchea Joca lasa impresia ca vrea sa recupereze tot timpul pierdut. Patriarhul atletismului bacauan câstiga pe banda cursele nationale pentru veterani, indiferent ca vorbim de 5000 de metri, 10.000 sau semi-maraton. E titular de baza in lotul reprezentativ al României, cu care a participat si la Balcaniada, si la Europene, dar si la Mondiale. Alearga pe ploaie si pe soare, pe vânt si pe ninsoare. Rimeaza? Cum sa nu rimeze când vine vorba de Martin Benchea-Joca, a carei cariera sportiva pare scrisa in versuri. „Când alerg, simt ca traiesc”, spune omul nostru. Sa ne traiesti, nene Martine!

Ora 16.00

Zbor deasupra Ligii a III-a

ora 16.00 aerostar

Indiferent ca s-a numit Divizia C sau Liga a III-a, cel de-al treilea esalon valoric al fotbalului românesc a avut profil de… navetist. S-a jucat mai intâi duminica, apoi sâmbata, iar, mai nou, meciurile de C au fost fixate vinerea, asta cu exceptia intermediarelor, fireste. Nici ora de disputare a jocurilor nu este una batuta in cuie, aceasta având un caracter variabil in functie de anotimp. In editia de campionat 2013-2014 cele mai multe jocuri de C s-au desfasurat cu incepere de la ora 16.00, asa cum va fi si in sezonul care sta sa inceapa. Si apropo de noua stagiune: in 2014-2015, judetul Bacaul va avea o singura reprezentanta la nivelul ligii a treia: Aerostar. Altadata alcatuit dintr-un contingent solid (de la Partizanul la Proletarul, de la CSM Borzesti la CSM Moinesti si de la Pambac la FC Willy, fara sa o uitam pe FCM Bacau 2), acum fotbalul bacauan de C isi pune toate sperantele in zborul „aviatorilor” condusi din teren de Ramon Gheorghe si de pe margine de Cornel Elisei.

Ora 16.30

Ce dulce-i argintul european!

ora 16.30 lupte greco romane tortIn august 2013 cucerea bronzul mondial la Mondialele de lupte greco-romane rezervate juniorilor. Vara aceasta, Alexandru Botez (SCM Bacau) si-a trecut in palmares o noua reusita de top, incununându-se cu titlul de vice-campion european de juniori la categoria 50 kilograme. La Europenele la Katowice, Botez putea cuceri chiar medalia de aur, insa greselile de arbitraj l-au defavorizat in finala disputata contra azerului Nurulayev Ibrahim. „Cu un arbitraj corect, luam titlul european”, s-a destainuit Sandu Botez. Pentru a sarbatori argintul, dar si pentru a-i indeparta gustul amar lasat de erorile de arbitraj, antrenorii Ioan Sarban si Sorin Tasca l-au asteptat pe Sandu la revenirea de la Katowice cu un tort de ciocolata. Evident, desertul nu putea fi luat altundeva decât in sala de lupte a stadionului „Letea”!

Ora 17.00

Ceaiul din Liga Campionilor

In fotbalul european, 21.45 reprezinta un adevarat ritual: e ora inceperii jocurilor din Liga Campionilor. Nu conteaza ca sunt grupe, „sferturi” sau finala: e Champions League. In volei, in schimb, Liga nu are orar fix. Anul trecut, voleibalistele Stiintei au readus Champions League in Bacau dupa o pauza de 13 ani. A fost un adevarat regal, de care iubitorii voleiului bacauan s-au bucurat la ora ceaiului. Astfel, toate cele trei jocuri pe care studentele le-au disputat in grupe pe teren propriu au inceput la ora 17.00. Bacauancele le-au invins pe Volero Zurich si Tauron Gornicza, cedând doar partida cu super-favorita Dinamo Kazan. Astfel, la revenirea in Champions League, echipa antrenata de Florin Grapa au facut o figura frumoasa clasându-se pe locul 3 in cea mai dificila grupa a competitiei. Din toamna, ne potrivim din nou ceasurile! Daca e ora 17.00, avem din nou Liga Campionilor, Stiinta fiind repartizata in grupa B, alaturi de detinatoarea CEV Cup, Fenerbahce Istanbul, azerele de la Azeryol Baku si vice-campioana Frantei, VB Nantes. De-abia asteptam sa servim ceaiul in fata fileului din Sala Sporturilor!

Ora 17.30

Se antreneaza „tuguiatii”!

Nu e bine sa fii cap patrat; trebuie sa-si folosesti ascutimea mintii. Eventual, cu ajutorul „tuguiului”, asa cum obisnuia sa o faca personajul lui Harry Nilsson, Oblio, din desenul animat omonim. In Bacau, avem „tuguiati” care nu-si folosesc doar mintea, ci si mâinile si picioarele, aplicând eficiente si spectaculoase procedee de karate. Vorbim de micutii karateka de la CS Oblio, pregatiti de sensei Liliana Adochitei. Sportivii de la Oblio, unii dintre ei legitimati la CS Arena, si-au demonstrat din plin aptitudinile la Campionatele Nationale si la Cupa României. „Avem copii foarte talentati, dar si foarte muncitori si ambitiosi. Nu lipsesc de la niciun antrenament”, a explicat sensei Adochitei secretul reusitei. Si daca tot vorbim de antrenamente, trebuie sa stim ca ele se desfasoara in intervalul orar 17.00- 19.00, iar sportivi precum Alecsya Munteanu, Ioana Tantos, George Braescu sau Stefan Tamas, pentru a da doar câteva nume, se pregatesc asiduu, dar si cu placere. Ca niste adevarati „tuguiati”!

Ora 18.00

S-au batut de pomana

Editia de campionat 2013-2014 a Ligii a IV-a la fotbal va ramâne in memoria microbistilor bacauani drept cea a duelului dintre FCM Dinamo Onesti si Sport Club 2 Bacau. Un duel acerb care, la urma urmei, nu a folosit nimanui. Pentru ca niciuna din cele doua formatii nu a ajuns sa evolueze in Liga a III-a. Nici Sport Club 2 si nici FCM Dinamo Onesti. In ciuda faptului ca a câstigat campionatul judetean si, ulterior, barajul cu Vointa Ion Creanga, „satelitul” bacauan a fost nimicit de problemele financiare care s-au abatut peste clubul patronat de Liviu Goian. Cât priveste Onestiul, desi a marcat peste 200 de goluri in campionat, echipa antrenata de Ioan Sdrobis nu a reusit sa câstige „judetul”, legându-si sperantele de o evolutie in C doar prin prisma retragerii altor grupari! Sa notam doar ca la meciul direct din retur, desfasurat in mai, cu incepere de la ora 18.00 si câstigat de Sport Club 2 gratie autogolului din min. 87 a lui Manea, in tribunele stadionului „Letea” au fost aproximativ 200 de spectatori. Cam cât la un meci de B al SC-ului.

Ora 18.15

Mâini si inima de aur

ora 18.15 cabinet sdrobisE mama si tatal ranitilor. Pe bune! Dupa urcarea la cer a celui care a fost „patriarhul medicinei sportive din România”, doctorul Teofil Bora, stafeta a fost preluata de Costi Sdrobis. „In fapt, ma pot considera un discipol al regretatului doctor Teofil Bora, de la care am avut privilegiul de a lucra si de a invata enorm”, marturiseste Costi Sdrobis. La cabinetul sau vin zilnic sportivi cu diferite probleme de ordin medical. „De la simpla contuzie pâna la recuperarea post-operatorie in ligamento-plastie. Si de la ora 7.00 dimineata- desi am avut pacienti care mi-au batut la usa si la 6.00- pâna seara, dupa ora 21.00”, precizeaza omul care, pe lânga mâini sigure si pricepute, are si o inima larga cât sa incapa in ea toti cei care au avut, intr-un fel sau altul, nevoie de ajutor. In ultimii 15 ani („i-am implinit pe data de 15 iunie”) Costi Sdrobis s-a ocupat de recuperarea a sute de sportivi: fotbal, volei, handbal, box si asa mai departe. Când i-am trecut pragul era trecut de ora 18.00, iar in agenda de lucru figura numele lui George Craciun, un fundas central in vârsta de 16 ani, legitimat la LPS Bacau si care venea dupa o interventie chirurgicala la ligamentele incrucisate. „Lucram de trei luni, iar progresele se vad”, ne-a zâmbit Costi. Nici nu ne indoiam!

Ora 18.30

Campioana campioanelor

Stiti care este campioana campioanelor in sportul românesc de dupa 1989? Mai mult ca sigur ca nu veti ghici, asa ca v-o spunem noi: echipa de badminton a Stiintei Bacau. Formatia antrenata de Bogdan Milon a cucerit anul acesta cel de-al 15-lea titlu consecutiv de campioana a României la echipe- seniori! In turneul final desfasurat la Galati, bacauanii, in formula Robert Ciobotaru, Daniel Cojocaru, Matei Droana, Catalin Ionascu, Adelina Marin, Alexandra Milon si Ruxandra Obreja, au câstigat toate meciurile disputate in compania gazdelor de la CSU Galati, a Timisoarei si a Sportului Studentesc. La ora 18.30, odata cu decernarea titlului, Stiinta intra in istorie. „Acest campionat a fost cel mai dificil. Am luat titlul, dar, la fel de bine puteam incheia pe locul 4 deoarece lupta a fost foarte-foarte strânsa”, a declarat antrenorul Milon, care a explicat si secretul reusitei: „Pe de o parte, e vorba de traditie. Iar pe de cealalta, de unitatea grupului. Poate ca suferim la capitolul omogenitate, ca echipa, dar suntem foarte legati sufleteste unii de ceilalti”.

Ora 18.45

Am câstigat finala, dar am pierdut titlul

ora 18.45 finala handbal masculin

Pe 25 mai 2014, la ora 18.45, in Sala Sporturilor din Bacau nu mai era loc sa arunci un ac! Tribunele fusesera luate cu asalt de cei care sperau intr-o minune: o victorie la zece goluri a Stiintei Municipal Dedeman Bacau in returul finalei Ligii Nationale la handbal masculin cu HCM Constanta. Un succes la aceasta diferenta ar fi intrerupt seria constantenilor si ar fi adus, in premiera, titlul de campioana nationala in vitrina handbalistilor bacauani. Din pacate, nu intotdeauna ce incepe bine se si termina la fel. La ultimul meci cu Eliodor Voica pe banca, Stiinta MD a inceput ca din tun, conducând cu 5-0 in minutul 9. Jumatate de minune fusese realizata! Cealalta jumatate putea fi desavârsita in final, studentii având 21-15 in minutul 54. Golul de 22-15 nu a venit insa, cu toate ca bacauanii l-au avut in mâna. Returul s-a incheiat cu un 24-19 de consolare, Stiinta MD câstigând finala, dar ratând, inca o data, titlul. Ramâne pe altadata!

Ora 19.00

Antrenament pentru Olimpiada

E cel mai promitator judoka bacauan de la Costel Danculea incoace. O spune antrenorul sau, prof. Aurel Chelariu, o confirma rezultatele. Multiplu campion national, Mircea Croitoru s-a impus la Cupa Europei, a luat locul 3 la Festivalul Olimpic al Tineretului European si, in special, medalia de bronz la Campionatul European de cadeti desfasurat anul trecut, la Talinn. In vârsta de 18 ani, sportivul legitimat la SCM Bacau si component al lotului national se antreneaza zilnic cu asiduitate pentru un podium la… Jocurile Olimpice din 2020. „Acesta este telul meu: o medalie la Olimpiada”, marturiseste Mircea Croitoru. „Mircea poate urca pe podium la Olimpiada din 2020, dar imi doresc foarte mult sa-l vad concurând si la cea de la Rio, din 2016”, il completeaza antrenorul Chelariu.

Ora 21.45

Un cec la cina

ora 21.45 tenis finala

Am inceput cu tenis, incheiem la fel. Am inceput cu micul dejun, dar nu vom pune punct cu o cina. Sau cel putin, nu cu una in acceptiunea obisnuita. In seara zilei de 2 iunie, suedezul de origine etiopiana Elias Ymer a servit la cina cecul pe care l-a primit din partea organizatorilor pentru câstigarea celei de-a 13-a editii a Trofeului Municipiului Bacau la tenis. In vârsta de 18 ani, Ymer a facut spectacol pe terenurile bazei SCM Bacau, gazda turneului in valoare de 15.000 dolari plus ospitalitate. Dupa ce in semifinala jucata la ora prânzului, l-a invins cu 6-4, 6-4 pe favoritul nr. 8, spaniolul Gomez-Herrera, in finala care a durat trei ore si jumatate, Ymer a trecut de dominicanului Jose Hernandez (477 ATP) cu 3-6, 7-6 si 7-5. Având in vedere consumul fizic si nervos, dar si ora târzie (21.45) la care s-a incheiat finala, Elias Ymer nu a mai servit cina. Doar un cec. O fi dormit usor, o fi visat placut?




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014