31 octombrie 2024
ActualitateInvalizii vor face recuperare pe scari?: Comisiile de expertiza trebuie sa se...

Invalizii vor face recuperare pe scari?: Comisiile de expertiza trebuie sa se mute urgent

Casa de Pensii a primit spatii la etajul I in unul din pavilioanele Spitalului Judetean de Urgenta. Unul dintre consilierii judeteni a fost impotriva. Conducerea Casei de Pensii afirma ca va crea conditii pentru accesul tuturor pensionarilor. Peste 1.000 de pensionari au nevoie de insotitor.

Alesii judetului au analizat, in sedinta extraordinara din aprilie, o solicitare depusa de Casa Judeteana de Pensii (CJP), care are nevoie de un spatiu pentru desfasurarea activitatii de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca a asiguratilor si pensionarilor din judet. In prezent, expertizarea se face intr-un spatiu apartinand Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), insa aceasta a notificat CJP Bacau in vederea aeliberarii spatiului in regim de urgenta”. Pusa in fata acestei situatii, CJP a cerut sprijin Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Spatiul oferit de SJU pentru desfasurarea activitatii de expertiza medicala se afla in Pavilionul HIV/SIDA, la etajul I. Proprietarul este CJ Bacau, asadar cu acesta urma sa fie incheiat contractul, dupa ce se obtinea aprobarea consilierilor. Proiectul s-a aflat in mapa alesilor si in sedinta ordinara din luna aprilie, dar a fost amanat deoarece dr. Mihai Ichim, PNL, nu a fost de acord cu amplasamentul din cauza ca bolnavii veniti la comisie, unii in carje sau in scaunul cu rotile, nu vor putea urca pe scari pana la etajul I. Membrii CJ au sperat ca se va gasi un spatiu situat la parter, in SJU sau in alta institutie, lucru care nu s-a intamplat. Proiectul a fost reanalizat si, de data asta, aprobat. SJU a pus la dispozitia CJP doua saloane si un cabinet de consultatii, doua grupuri sanitare, doua debarale si holuri, cu suprafata totala de 154,44 mp, dar tot la etaj.



Zeci de mii de pensionari de invaliditate

Conducerea CJP afirma ca va reusi sa amenajeze corespunzator spatiile primite in administrare. „Urmeaza sa facem demersuri pentru imbunatatirea calitatii spatiilor, ne-a spus Liviu Cretu, directorul CJP. Vom face intrare separata, adaptata astfel incat sa poata sa aiba acces la cabinetele de expertiza toate categoriile de pensionari de invaliditate si sa nu se intersecteze cu bolnavii. Dupa ce vom semna contractul cu spitalul, vom evalua costul amenajarii spatiilor si vom solicita finantare de la Casa Nationala de Pensii”. Utilitatea spatiilor este indiscutabila, dat fiind faptul ca zilnic adresabilitatea la cabinetele de expertiza este foarte mare. Daca in 2007 au fost 22.531 pensionari de invaliditate, in 2009 s-a ajuns la peste 24.200. Dintre acestia, 1.050 au gradul I de invaliditate (si-au pierdut total capacitatea de munca si au nevoie de insotitor), circa 9.700 au gradul II iar aproximativ 13.500, gradul III (jumatate din capacitate, afectata). Dar, pentru ca permanent sunt persoane care vor iesi din randul acestora si vor trece la pensia pentru limita de varsta, adevarata dimensiune a fenomenului este data de cazurile noi pensionate de invaliditate. In anul 2008 s-au inregistrat 3.087 cazuri noi, pe cand in 2007 au fost 2.403. In 2009, numai in primele doua luni, 486 persoane au intrat in randul pensionarilor de invaliditate.

Silvia Patrascanu,
Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_img