31 octombrie 2024
ActualitateServicii publice in bataie de joc

Servicii publice in bataie de joc

Bacauanii nu au nicio multumire atunci cand vorbesc de serviciile publice. Nu exista locatar care sa nu fie revoltat de calitatea apei, fie ea rece sau calda, de avariile dese ale sistemului de termoficare, de facturile umflate la gaze sau de nenumaratele defectiuni ale retelei de distributie energie electrica. Beneficiarii se plang ca, in raport cu banii scosi din buzunar, serviciile publice sunt de toata jena.

Apa scumpa aruncata la canal



Locatarii din apartamentele bransate la CET au toate motivele sa fie nemultumiti atunci cand dau drumul la robinetul de apa calda. Pe teava curge mai intai apa rece, pe care locatarii o arunca la canal, dar care este insa inregistrata de apometre si taxata de CET la pret de apa calda. In iarna care a trecut, unii bacauani au ajuns la capatul rabdarii. In una dintre asociatiile din zona centrala a municipiului, toti proprietarii apartamentelor bransate la CET au renuntat la apa calda-rece livrata in sistem centralizat. „S-au saturat sa mai plateasca degeaba, ne-a declarat administratorul asociatii. Erau nevoiti sa astepte chiar si o jumatate de ora pana venea apa calda si puteau face o baie. Am sigilat apometrele”. Problemele in furnizarea apei calde au doua cauze: lipsa unui sistem de recirculare si consumul foarte redus. Pe reteaua secundara dintre puncte termice si blocuri s-a mai lucrat la instalarea conductelor de recirculare, dar sunt destule zone in care nu s-a realizat aceasta investitie. Cea mai grava este situatia pe reteaua dintre vechile centrale termice si blocurile deservite. In anii trecuti, CET a efectuat lucrari de refacere a sistemului de recirculare in unele zone ale orasului. „In acest an, s-a sistat, ne-a declarat Iulian Stoican, sef sectie termoficare la CET. Aceasta, din cauza programului de reabilitare a sistemului de termoficare”. Lucrarile, prin programul care beneficiaza de o co-finantare europeana de aproape 50 milioane euro, vor dura 3 ani.

Magistralele au avut cea mai proasta iarna

In fiecare iarna, din prima zi de furnizare a caldurii si pana in ultima, au loc avarii pe sistemul de termoficare. In sezonul 2008-2009, s-a inregistrat si o premiera: reteaua primara de transport al agentului termic (dintre CET si punctele termice) a cedat mai des decat cea secundara (dintre punctele termice si blocuri). „Avariile pe reteaua primara sunt si cele care afecteaza cei mai multi consumatori, a explicat Iulian Stoican. Era de asteptat sa cedeze si aceste retele, deoarece au peste 30 de ani”. In toiul iernii, aproape in toate zonele orasului, locatarii s-au trezit cu caloriferele reci. Chinul a tinut intre cateva ore si mai multe saptamani. Acesta nu este insa singurul necaz al consumatorului din sistemul centralizat. Facturile nu au fost prea blande cu buzunarul acestuia. In blocurile cu grad mare de debransare, s-a ajuns ca pentru incalzirea unei garsoniere sa se achite chiar si 1500 de lei pe luna. „In blocurile cu multi consumatori, intretinerea a fost rezonabila, ne-a declarat administratorul asociatiei 163 Bucegi. Oamenii au repartitoare si au facut economie. Chiar nu am avut ce reprosa CET-ului in privinta caldurii”. Pentru facturi rezonabile la incalzire, singura solutie de viitor este sistemul distributiei pe orizontala a agentului termic.

Doina Mincu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_img