De câteva zile, numerosi bacauani, in special din zona de nord a orasului, ni s-au plâns ca, de aproape o luna, aerul din atmosfera devine insuportabil din cauza mirosurilor fetide.
Fenomenul, spun localnicii, se accentueaza mai ales la lasarea serii, date fiind temperaturile extrem de ridicate inregistrate in aceasta perioada.
„E ceva de nesuportat. Va spun, nu e o gluma. Miroase atât de urât incât, intr-o seara, a trebuit sa inchid geamurile, chiar daca in casa era cald de iti venea sa lesini. Am zis ca mai bine suportam caldura, decât mirosul asta urât. Si asta nu e de azi, ci de vreo luna”, sustine Sergiu C., unul dintre sutele de bacauani afectati de fenomen.
Povestea urât mirositoare nu e deloc noua, duhoarea fiind prezenta an de an, fara a se rezolva insa nimic de catre cei in drept.
Localnicii zonei sustin ca problema disconfortului olfactiv provine de la fermele firmei Agricola International. Ei spun ca au sesizat, in repetate rânduri, autoritatile, dar fara niciun rezultat, mirosul continuând sa se simta in fiecare an, in special pe timpul verii.
Garda de Mediu confirma
Am solicitat un raspuns Garzii de Mediu Bacau, institutia care are in portofoliu rezolvarea unor astfel de episoade.
Reprezentantii acesteia au confirmat ca, intr-adevar, mirosul prezent uneori, seara si dimineata, în zona de Nord a municipiului Bacau, provine de la fermele apartinând SC Agricola International SA, ca urmare a activitatii de crestere a pasarilor, precizând, insa, ca „pentru aceasta activitate firma detine autorizatie integrata de mediu eliberata de Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bacau, fiind considerata o activitate conforma cu reglementarile Uniunii Europene”.
„Ventilatia halelor, scoaterea periodica a gunoiului din hale la schimbarea seriilor, transportul gunoiului cât si depozitarea temporara pe o platforma în zona Aviasan, aflata la o distanta de aproximativ 2 km de zona locuita a municipiului Bacau, face ca, în anumite perioade de calm atmosferic, mirosul sa se acumuleze masiv în zona sursei dupa care vântul de viteza redusa din directia nord îl impinge pe distante lungi, ajungând în zonele locuite.”
Tiberiu Ciobanu, comisar sef la Garda de Mediu Bacau
Astfel, periodic, gunoiul fermentat de pe platforma Aviasan este livrat pentru a fi utilizat ca fertilizant pe terenurile agricole.
Treaba ramâne imputita inca doua saptamâni
De cealalta parte, si reprezentantii companiei Agricola International au confirmat existenta neajunsului, precizând, insa, ca exista autorizatie eliberata de autoritatea de mediu, atât pentru evacuarea gunoiului de pasare din hala, cât si pentru transportul gunoiului la Tabara de vara, din comuna Margineni si livrarea acestuia catre beneficiari.
„Disconfortul apare când trebuie eliberate fermele de acest gunoi. Noi am anuntat Agentia Regionala de Protectie a Mediului si Garda de Mediu in privinta acestor operatiuni pe care le derulam la o anumita perioada de timp. In acest sens, detinem o autorizatie, iar disconfortul va mai dura pâna la sfârsitul acestei luni.”
Cristian Calin, purtatorul de cuvânt al Agricola International.
Potrivit Garzii de Mediu, aceste activitati se vor desfasura în perioda 8 – 19 august 2014, pe platoul avicol Aviasan, fermele 8 si 9 si Tabara de vara, iar în perioada 20 august – 1 septembrie 2014, la fermele 5 si 23 din Calea Bârladului, in cartierul Serbanesti.
Comisarul sef, Tiberiu Ciobanu, mai spune ca, pentru reducerea, în viitor, a mirosurilor care provoaca disconfort, s-a plantat o bariera de 3 hectare de salcâmi pe latura de sud a platformei de gunoi, masura care, insa, va deveni eficienta peste câtiva ani.
Pâna atunci, retinem ca, alaturi de combinatul Amurco (cu emisii de amoniac) si CET Bacau (cu emisii de pulberi), in ultimii ani, Agricola International s-a numarat printre marii poluatori ai judetului, prin emisiile difuze generate de platourile avicole.