30 octombrie 2024
ActualitateDe la 10 milioane la 500.000 lei: S-a dus "malaiul" din AGA...

De la 10 milioane la 500.000 lei: S-a dus „malaiul” din AGA si comisii!

Pana acum, functionarii, o categorie de bugetari prost remunerati, reparau acest neajuns prin participarea la comisii de licitatii, concurs, AGA etc. Sefii de servicii, mai ales, luau 10-30 de milioane in plus. De luna asta, Guvernul a redus drastic procentul, de la 10-20% la 1%, ceea ce inseamna ca vor primi in jur de 500.000 de lei.

Functionarii si personalul contractual din administratie aveau sansa, pana acum, sa-si completeze salariile, adeseaa modeste, cu premiile si indemnizatiile pe care le primeau pentru activitatea depusa in consiliile de administratie si AGA, in comisiile de concurs, de licitatie etc. Guvernul a decis sa-i intarce. Prin OUG 35, aceste venituri sunt micsorate de 10-20 de ori. De exemplu, consilierii si angajatii CJ Bacau care faceau parte din Comisia judeteana de protectia copilului primeau, pentru fiecare sedinta, 5% din salariul presedintelui CJ, adica 3 milioane de lei vechi. De azi inainte, suma cu care vor fi retribuiti va fi de doar 500.000 lei vechi. Alesii care erau membri in CA la Apa Serv SA si Aeroport primeau 15-20% din salariul directorului. 20% din 50 de milioane inseamna 10 milioane. Conform OG 35, procentul va fi de doar 1%, adica 500.000 lei. Angajatii care erau membri in comisiile de concurs erau retribuiti cu 20% din salariul propriu. Unii prindeau si 4 concursuri pe luna. Acum, ei vor primi doar 1% suta, adica de 20 de ori mai putin.



Indemnizatii de conducere, adupa buget”

Daca pana acum, functionarii se bateau pentru comisii, sunt premise ca directorii sa umble cu arcanul dupa „membri”. „Din punct de vedere al salarizarii oamenilor e rau, afirma Dorian Pocovnicu, prefect. Din pacate, e criza. Din punct de vedere al activitatii, nu vor fi probleme pentru ca ii voi desemna prin rotatie, in functie de calificarea pe care o au”. Legea „umbla” si la premii, al caror cuantum va fi stabilit de ordonatorul de credite in limita bugetului. Nici premiile de 2 la suta nu vor mai fi acordate tuturor angajatilor, ci doar celor care merita. Indemnizatia de conducere nu va mai fi obligatoriu de 50% din salariu, aceasta fiind doar „limita maxima”, ceea ce inseamna ca poate fi si de 10%. Ordonatorii pot stabili „nivelurile individuale”, iar o primarie precum cea din Blagesti sau Colonesti, cu venituri extrem de mici, chiar nu are motive sa dea maximum.

Silvia Patrascanu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro - Liderul presei băcăuane

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
spot_img