30 octombrie 2024
ActualitateVenit plafonat la cumulul pensiei cu salariul: Pensionarii militari, loviti in plin

Venit plafonat la cumulul pensiei cu salariul: Pensionarii militari, loviti in plin

Cei care au pensie mai mare de 1.700 lei vor trebui sa renunte la slujba de la stat. Medicii, profesorii, asistentii maternali si cei ai persoanelor cu handicap nu sunt vizati, pentru ca au pensii mici. Cei mai loviti sunt militarii.

Respins o data de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutional, proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sistemul bugetar a fost adoptat, din nou, intr-o forma modificata, de catre Guvern. Noul proiect urmeaza sa fie supus dezbaterii Parlamentului. Daca in vechea forma, proiectul nu dadea posibilitatea niciunui pensionar sa mai lucreze la stat, acum aceasta depinde de nivelul pensiei fiecaruia. Dar si referitor la aceasta lucrurile nu sunt clare. Primul-ministru Emil Boc precizeaza ca nu vor mai putea lucra in sistemul bugetar cei care au o pensie mai mare decat valoarea salariului mediu brut pe economie, care pentru 2009 este de 1.693 lei. Tot in aceeasi declaratie, premierul mentioneaza ca plafonul maxim al pensiei pana la care o persoana poate sa si lucreze la stat, pe baza de contract de munca, este de 1.700 lei. Cei care au o pensie mai mare decat salariul mediu brut (sau 1.700 lei?) vor trebui sa opteze. Fie sa renunte la pensie si sa lucreze in continuare, fie sa aleaga statutul de pensionar si
sa-si inceteze activitatea ca salariat. Ei vor trebui sa faca aceasta alegere in termen de 15 zile de la data adoptarii si intrarii in vigoare a proiectului de lege.



aAm fost obligat sa ies la pensie”

De departe, cei mai loviti de acest proiect de lege vor fi pensionarii militari, pentru ca multi dintre ei au o pensie cea trece de 1.700 lei. Ei considera, insa, legea, nedreapta. aDrama”, cum spun ei, a inceput in 1998 cand, potrivit unei ordonante de guvern, s-a trecut la restructurarea personalului armatei si multe cadre militare s-au vazut nevoite sa iasa la pensie. aDupa ce mi-am servit tara si neamul timp de 32 de ani, dupa ce am fost obligat de situatie sa ma pensionez la 47 de ani, a trebuit sa vina cineva sa-mi spuna ca sunt un profitor, ca sunt un pensionar de lux, ne scrie Emanoil Baciu. Am iesit la pensie dupa legile acestui stat, primind o suma compensatorie egala cu o cincime din salariul pe o luna al presedintei Fondului Proprietatea, cu o pensie de aluxa, adica de 30 de ori mai mica decat acelasi salariu. Cand am iesit la pensie ni s-a promis reconversie profesionala, am fost momiti cu plati compensatorii si cu dreptul de a lucra an civilie – inclusiv in sistemul bugetar – si de a cumula veniturile”.

Plafonarea venitului cumulat ar fi solutia corecta

Daca legea va intra in vigoare in forma propusa de guvern, administratiile locale isi vor subtia randurile. Multi dintre pensionarii militari s-au angajat in aceste structuri, unii dintre ei dupa ce au absolvit studii de specialitate. La Primaria Bacau, de exemplu, seful Biroului pentru asociatii de proprietari si spatiu locativ este pensionar militar. „Voi renunta la salariu in favoarea pensiei, daca legea va trece si de parlament, ne-a declarat Gheorghe Muntianu, seful biroului. Cred, totusi, ca legea va suferi schimbari. De la inceput, Mircea Geoana nu a aprobat ideea interzicerii cumulului. Este discriminare. Daca tot vor sa faca dreptate, ar trebui sa se indrepte impotriva celor care ies la pensie dintr-un sistem, cum ar fi cel militar, dar raman in acelasi sistem ca salariati”. Gheorghe Muntianu crede ca ar fi fost mai corect sa se stabileasca o limita de venit rezultat prin cumulul pensiei cu salariul. Daca in cele din urma va fi nevoit sa opteze pentru una dintre cele doua, Gheorghe Muntianu nu exclude posibilitatea de a ajunge in instanta. „Nu ma impiedica nimeni sa ma adresez instantei. Ma voi consulta cu alte persoane aflate in aceasta situatie si am putea ajunge chiar si la CEDO”.

Plafonul stabilit naste situatii aberante

Directorul de la Administratia Pietelor este, de asemenea, un pensionar tanar, care a ales sa lucreze, in loc sa astepte postasul in fiecare luna. Constantin Curcudel considera ca solutia aleasa de guvern, prin care se permite cumulul numai in cazul persoanelor care au pensia sub salariul mediu pe economie, este aberanta. „Este absurd sa stabilesti o limita pentru pensie. O persoana care are pensia cu un leu sub limita poate primi, de exemplu, un salariu de 3.000 de lei. Ajunge, asadar la un venit de 4.600 lei/luna. Cineva care are pensia de 1.701 lei si un salariu de 1.200 lei trebuie sa opteze, desi are un venit cumulat de 2.901 lei. Este o nedreptate”. Nici Constantin Curcudel nu crede ca legea va fi votata de parlamentari in aceasta forma, care nu respecta principiile constitutionale.

Doina Mincu,
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img