15 noiembrie 2024

Politistii locali de la sate ar putea contribui la reducerea infractiunilor

Unele zone rurale din judetul Bacau ies in evidenta prin numarul mare de infractiuni, situatie ce vine sa concureze cu cea dintr-un oras. Pentru a vedea la fata locului ce probleme sunt, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bacau si cea a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) au mers in prima parte a acestui an in doua comune, dar si la Onesti, unde au stat de vorba cu oamenii pentru a le afla nemultumirile si a gasi solutii pentru rezolvarea acestora.

„Am mers la Sectiile de Politie Rurala Onesti, Racaciuni si Buhoci. Am discutat cu autoritatiile, cu cetatenii din zona. Multe comune nu au infiintat Politia Locala si ne-ar fi de mare ajutor ca politistii nostri sa aiba in sprijin politisti locali. Sunt localitati care nu au nici macar paznic, desi primariile sunt obligate sa asigure paza. Nu exista iluminat public.



Localnicii vor patrule de noapte, sa fie politistul tot timpul in mijlocul lor, mai ales acolo unde sunt case izolate, in catune”, a declarat chestorul de politie Vasile Oprisan, inspector sef la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

Multe infractiuni si in mediul rural

Potrivit raportului ATOP privind eficienta politiei in judetul Bacau, in primele sase luni ale acestui an, cele mai multe infractiuni au fost sesizate la Sectia Rurala Moinesti (489 de fapte), urmata de Sectia Rurala Racaciuni (484), de Sectia Podu Turcului (442) si Sectia Rurala Bacau (403).

Sefii politiei vor ca si autoritatile locale sa contribuie la reducerea faptelor de natura penala in comunitatile lor. S-au gasit comune unde barurile erau deschise pâna la 4.00 sau 5.00 dimineata si dupa ce consumau bauturi alcoolice in exces, clientii ieseau pe strada si se luau la bataie.

„Le-am cerut sa stabileasca un program ceva mai redus pentru ca numai asa puteam preveni comiterea unor infractiuni cu violenta”, a mai spus chestorul Oprisan.

La Dofteana, politistii locali au si pistoale

Unii primari de comune au luat in serios institutia Politiei Locale si, la câtiva ani de la aparitia legii pentru infiintarea acestora, se mândresc cu un serviciu bine organizat pe care angajatii Ministerului Afacerilor Interne se pot baza la orice ora.

Este cazul comunei Dofteana, unde Politia Locala este, probabil, cea mai bine organizata din zona si poate din tot judetul. Pâna acum au fost angajati 5 politisti. Schema prevede un numar dublu, dar trebuie sa existe si finantare pe post pentru a se face angajari.

Cei existenti pâna acum au la dispozitie masina de serviciu, dotata cu girofar, si trei pistoale cu bile de cauciuc. Acestia patruleaza singuri sau in echipa mixta cu cei de la postul din localitate.

„Am dat anunt sa angajam doi politisti locali. Cei care au fost, si-au dat demisia atunci când au plecat toti angajatii din primarie. Acum aproape toate posturile s-au completat si vrem sa angajam si politisti. De vreo sase luni nu mai avem si sunt probleme prin comuna de rezolvat.”
Eugen Antica, primar comuna Prajesti.

„Se lucreaza in doua schimburi. Unii de la 8.00 la 16.00 si altii de la 16.00 la 24.00. De la ora 19.00 patruleaza impreuna cu politistii de la post. Noi credem ca sunt eficienti din moment ce oamenii vin, reclama si le solicita interventia pentru a rezolva diferite probleme”, a declarat Ion Bujor, primarul comunei Dofteana. Agentii locali de aici pot aplica sanctiuni potrivit legii Politiei Locale, dar si in baza unor hotarâri de Consiliu Local.

Asadar, satenii pot fi amendati daca isi lasa carutele in fata institutiilor publice, daca stationeaza sau opresc in locuri interzise. De asemenea, politistii din comuna pot trage pe dreapta masinile care depasesc tonajul, pentru ca asta inseamna ca le distruge drumurile din localitate, carutele sau autovehicule care transporta material lemnos. In aceasta perioada au anuntat angajari de politisti locali si primariile Prajesti si Agas.

„Prevenirea conteaza foarte mult. As vrea sa mai angajez inca un politist. Acesta trebuie sa aiba permis de conducere ca sa poata patrula si ma gândesc ca la anul sa le cumpar si un ATV pentru ca sunt zone unde nu se poate ajunge cu masina. Comuna este mare, sunt si catune, si noi ne dorim sa scadem infractionalitatea. Am vorbit si pentru infiintarea unei sectii de jandarmi.”
Ion Bujor, primar comuna Dofteana.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014