5 ianuarie 2025

Portret de primar. Primarul Ioan Zabrautanu, recordmenul administratiilor locale

* primarul din Huruiesti, Ioan Zabrautanu, a ajuns la al cincilea mandat * este edilul cu cel mai mare scor obtinut vreodata in judet, de 98% * reteta lui de succes consta in caietul cu promisiuni de care nu uita niciodata si in multumirea sefilor de partid cu scorurile mari obtinute in alegeri

Exista in judetul Bacau câtiva primari, nu multi, care se confunda cu administratia locala, datorita longevitatii lor in functie. Si poate ca nu s-ar mira nimeni sa le vada poza afisata prin localitatile pe care le pastoresc, in semn de apreciere, daca n-am fi satui pâna peste cap de obiceiul exacerbat si hulit de a vedea figura lui Ceausescu pe toate gardurile, inainte de 89. Sa conduci o comunitate timp de câteva zeci de ani, rastimp in care imaginea sa ti se erodeze nesemnificativ, iar populatia tipicara din zona rurala sa te voteze nu o data, nu de doua ori, ci de cinci ori, cu scoruri de peste 90%, este insa remarcabil.



Primarul din Huruiesti, Ioan Zabrautanu, se inscrie intr-un asemenea tipar. Colorat politic in rosu de când e lumea, hâtru, slobod la gura si in actiunile sale, consecvent in principiile sale administrative, dar si politice, spune ca reteta lui de succes este orientarea permanenta in functie de cum bate vântul Puterii. „Nu ii inteleg pe oamenii care ar putea construi ceva, dar nu reusesc fiindca ori nu vor, ori nu se orienteaza cum trebuie. Eu am stiut sa ma pozitionez cum trebuie, indiferent cine a fost la putere, incepând de la Conventia Democrata, in 1996, când am ajuns prima oara primar. Am urmarit atent interesele oamenilor, ca sa ii multumesc. Am facut un caiet cu promisiuni si când i-am promis lui Tata Floarea ca ii pun bec la poarta, am scris in caiet. Si chiar daca nu am rezolvat a doua zi, tot am rezolvat”, spune primarul Zabrautanu.

Recunoaste ca unul dintre rolurile sale mai putin vizibile, dar foarte important pentru partidul pe care il reprezinta, este sa scoata la alegeri cât mai multe voturi, care conteaza la numaratoarea finala. „Am reusit sa scot 98% la unul dintre tururile de scrutin, a fost cel mai mare scor obtinut vreodata de un primar in judet, de ziceai ca e pe vremea raposatului. Dar, astfel, s-a vazut ca lumea a apreciat ce s-a realizat in comuna, iar eu mi-am indeplinit si obiectivul politic, de a multumi partidul”, spune primarul.

L-a convins pe viceprimar sa-si dea demisia

A ajuns acum la al cincilea mandat, iar, in 2016, va implini 25 de ani de când, in cartea de munca, ii sta scris „primar”. Nu il depaseste, ca longevitate, pe omologul sau din comuna Filipesti, care a adunat mai mult, dar nici nu urmareste asta. Vechimea atrage si o recunoastere simbolica din partea unei asociatii nationale a primarilor. Sunt, in judet, primari care au adunat trei sau patru stele, oferite de acea asociatie. Ioan Zabrautanu spune, insa, ca nu are asemenea orgolii si nu isi doreste astfel de recunoasteri.

„Nu-mi trebuie si, sincer, m-am cam saturat de acest serviciu, dupa 47 de ani de administratie locala, dintre care 22 ca primar. La alegerile din 2012, mi-am spus ca renunt, mi-am anuntat si nevasta, dar a sarit cu gura la mine (probabil, chiar mai convingator decât partidul care l-a trimis din nou la alegeri si care avea nevoie de voturile de la Huruiesti pentru scorul final general pe judet– n.n.). Asa, am candidat iar. Una peste alta, cred ca imi fac treaba asa cum trebuie. Nu vin cu masina la serviciu, ci cu bicicleta, mai agale, fiindca astfel mai intâlnesc oamenii pe drum, le mai ascult pasurile, le trec la caiet si, când exista posibilitati, le rezolvam. Iar, când am de mers «mai sus», ca sa rezolv ceva pentru comuna, sunt genul care, daca este dat afara pe usa, intra din nou pe geam”, spune primarul.

Inedit pentru administratia din Huruiesti este ca, acum, nu exista in functie si un viceprimar, cum prevede organigrama. „Cel ales, un tânar care a obtinut foarte putine voturi, dar alaturi de care am crezut, initial, ca pot face treaba, m-a dezamagit foarte mult. Pur si simplu, nu stia sa se poarte cu oamenii, nu se putea apropia de ei si sa se faca placut. La un moment dat, a facut un gest urât fata de o batrâna venita in audienta si a trebuit sa isi dea demisia. Nu l-am demis, cel mult l-am convins”, a spus Ioan Zabrautanu.

Familia

Primarul are 68 de ani si o familie implinita: o sotie economista, acum la pensie, un baiat, avocat la Bucuresti, o nora, avocata si ea, care i-au daruit si o nepotica, si un alt baiat, mezinul, profesor de geografie, director la scoala din comuna, casatorit cu o licentiata in asistenta sociala. Uneori, inevitabil pentru pozitia din vârful ierarhiei locale, primarul s-a aflat in mijlocul unor scandaluri pornite de la reclamatii ale unor cetateni. Lucruri care i-au mai umbrit, uneori, activitatea, dar care, pâna acum, s-au dovedit a fi rautati gratuite. Ce a ramas palpabil, usor de constatat, este faptul ca Ioan Zabrautanu a ajuns in al cincilea mandat de primar si ca marea majoritate a locuitorilor comunei l-ar vota din nou.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img