Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA), aflat in subordinea Agentiei Nationale Antidrog (ANA), a intocmit o strategie judeteana si un plan de actiune care au fost supuse aprobarii prefectului judetului si adoptate de Consiliul Judetean.
Strategia prezinta informatii despre consumul ilicit de droguri la nivelul judetului Bacau, cauze si masuri. Ultimele studii efectuate de ANA arata ca „prevalenta de-a lungul vietii pentru orice tip de drog in populatia generala este de 4,3%, in timp ce in rândul populatiei de elevi de 16 ani acest tip de prevalenta se situeaza la 10 %, ceea ce releva cresteri semnificative ale consumului de droguri la nivelul intregii populatii, cu precadere in rândul celei tinere.”
La nivelul judetului Bacau „se constata o crestere a traficului si consumului ilicit de droguri, in special in categoria produselor si substantelor etnobotanice, produse care sunt mai accesibile pe piata datorita pretului mai mic in comparatie cu alte tipuri de droguri.”
Din celelalte categorii, tinerii consuma preponderent cannabis, hasis, ecstasy si ocazional cocaina. Posibilitatea de a vinde si cumpara pe internet a favorizat raspândirea substantelor psihoactive.
Goana dupa substante noi
CPECA Bacau a analizat cauzele si conditiile care au generat sau favorizat traficul si consumul de droguri in judetul Bacau: situarea tarii noastre pe ruta balcanica a traficului, libertatea de miscare in strainatate a celor predispusi la infractiuni si constituirea de retele, tendinta tot mai mare a infractorilor de a obtine sume mari de bani intr-un timp cât mai scurt, numarul tot mai mare de tineri care consuma droguri, in gastile de cartier, din dorinta de a epata, existenta multor firme de curierat care faciliteaza transportul coletelor din strainatate si existenta culturilor ilicite sau spontane de cannabis.
Se consuma droguri in discoteci, cluburi de noapte, licee, locuri de cazare in comun si in mediile interlope.
Anul trecut, in Unitatile de Primiri Urgente ale spitalelor din judetul Bacau au fost inregistrate 59 de persoane care consumasera droguri, din care 62,71% erau tinere (19-35 de ani), arata CPECA Bacau. La sectia „Psihiatrie” din Bacau au fost admisi la tratament 15 tineri cu vârsta intre 20 si 33 de ani, 13 fiind barbati.
Mai multe informatii si mai multi bani
Strategia prezinta si problemele identificate: scaderea vârstei consumatorilor, cresterea numarului acestora, preocuparea traficantilor pentru substante noi, neclasificate, numarul mic al ONG-urilor implicate, bugetul redus al institutiilor publice etc.
Directiile de actiune stabilite de CPECA Bacau sunt reducerea cererii de droguri, prin prevenirea consumului in scoala, familie si comunitate, cresterea nivelului de informare, asistenta consumatorilor de droguri, integrarea sociala a consumatorilor, reducerea ofertei de droguri, consolidarea rolului ANA, armonizarea rolurilor si raspunderilor fiecarei institutii, reducerea timpului de raspuns la problemele aparute, imbunatatirea calitatii actului profesional al specialistilor cu atributii in domeniul drogurilor si facilitarea comunicarii in scopul reducerii cererii si ofertei de droguri.