28 octombrie 2024
ActualitatePensionarii i s-au plans prefectului: "Dorim sa se respecte legea!"

Pensionarii i s-au plans prefectului: „Dorim sa se respecte legea!”

Reprezentantii organizatiilor sindicale ale pensionarilor au depus un memoriu la Institutia Prefectului. Ei au formulat 16 revendicari dintre care o parte sunt de competenta autoritatilor locale. De la acestea cer cantine sociale, economate, centre de zi si altele.

In timp ce in tara pensionarii, organizati in sindicate, au pichetat prefecturile pentru a-si face auzite cererile lor de majorare mai substantiala a punctului de pensie si alte solicitari, cei din judetul nostru au preferat sa stea la masa discutiilor cu autoritatile, pentru a le aduce la cunostinta revendicarile lor. aAm zis sa discutam in mod civilizat, la masa, nu in strada, a declarat Costache Mocanu, vicepresedinte, Consiliul Judetean al Persoanelor Varstnice, presedintele Filialei Bacau a Federatiei aUnirea”. Noi nu vrem decat sa se respecte legea!”. La ora 10.30, reprezentantii sindicatelor pensionarilor din judet i-au inmanat prefectului Dorian Pocovnicu un memoriu ce contine o serie de doleante, dintre care cele mai multe au fost reiterate si cu alte ocazii. Nu mai putin de 16 revendicari au fost formulate de catre presedintii organizatiilor sindicale ale pensionarilor, din care o parte sunt de competenta factorilor locali. Cum era de asteptat, durerea cea mai mare a persoanelor varstnice este punctul de pensie. Sindicalistii cer aplicarea intocmai a Legii 250/2007 care prevede ca valoarea punctului de pensie trebuie sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. Or, chiar si cu majorarea cu 3 la suta, care va fi aplicata la 1 aprilie, cuantumul punctului de pensie nu va ajunge sa reprezinte decat 43,2 la suta din salariul mediu brut. Pensionarii solicita, totodata, sa fie introduse sporurile de grupe superioare de munca, asa cum este mentionat in Legea 218/2008. Tot de la guvernantii nostri pensionarii asteapta cresterea sau cel putin mentinerea numarului de bilete de tratament, majorarea ajutorului de deces, convertirea in bani a tichetelor gratuite de calatorie nefolosite, reconsiderarea listei medicamentelor gratuite si compensate si altele.



Asteptari mari si de la autoritatile locale

Dar nu sunt putine nici revendicarile care tin de competenta autoritatilor locale. In mod deosebit reprezentantii pensionarilor cer ca pe tichetele de masa, acordate de catre Primaria Bacau, sa nu mai fie trecut numele vreunei persoane, adeoarece ele vin din partea statului ori din sponsorizari”. aMai solicitam consultanta juridica prin Casa Judeteana de Pensii, printr-un cabinet special, participarea gratuita la spectacole, organizarea de excursii, cu sprijinul autoritatilor judetene”, a mentionat Petru Pana, presedinte, Filiala Bacau a Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor. Totodata pensionarii doresc ca autoritatile locale sa se preocupe de infiintarea unor cantine sociale pentru persoanele varstnice cu venituri mici, a unor centre de zi si a unei retele de magazine de tip aeconomat”. Dupa ce a ascultat doleantele pensionarilor, prefectul Dorian Pocovnicu a promis ca revendicarile ce tin de competenta Guvernului ii vor fi inaintate imediat acestuia si i-a asigurat de tot sprijinul in rezolvarea celor de interes local. Un prim pas in acest sens va fi facut prin punerea la dispozitia organizatiilor sindicale ale pensionarilor a unei sali in sediul Prefecturii in care ei sa beneficieze de consiliere juridica din partea unui specialist al Institutiei Prefectului. Nu in ultimul rand le-a promis pensionarilor ca macar o data pe an vor fi invitati sa participe gratuit la actiuni culturale organizate de Prefectura.

Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img