28 octombrie 2024
Actualitate"O sa fie mare deranj"

„O sa fie mare deranj”

Interviu cu scriitorul Doru Kalmuski, cel care inaugureaza seria „Scriitori bacauani contemporani la Editura DESTEPTAREA” cu volumul aFormula supravietuirii”. Cartea poate fi cumparata, incepand de sambata, impreuna cu ziarul nostru la un pret de 8,5 lei.

Reporter: Stiu ca in anii 80 ati refuzat premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. Din ce motive?
Doru Kalmuski: Exista intotdeauna motive sa refuzi ceva. Si daca nu exista, tot poti refuza. Se intampla sa nu-ti placa cine ti-l da. Sau sa nu-ti placa felul cum ti se da. Chestia asta cu „Sa ni se dea” e o trasatura nationala pe care o aud zilnic. In afara de asta pot sa-ti dau nume de premianti de care n-a auzit nimeni pentru ca nici harul nu a auzit de ei. Rasfoiesti o carte de-a astora
si-ti dai seama ca pliantele de la Real sau Kaufland sunt mai seducatoare.
Rep.: Totusi ati acceptat un alt premiu al USR.
D.K.: Asa cum am spus, se intampla nimeni nu-i perfect.
Rep.: Ati descoperit FORMULA SUPRAVIETUIRII, cum suna titlul cartii pe care o lansati?
D.K.: Nu, eu doar o pun in practica. Fiecare dintre noi o practicam intr-un fel sau altul. Invatam de la ceilalti. E singurul lucru gratis din viata in afara de gripa si calatoria pe care o s-o facem la urma.
Rep.: Romanul Antonie si ceilalti a aparut la sfarsitul lui decembrie 1989…
D.K.: Directorul de atunci al Editurii Cartea Romaneasca, George Balaita, mi-a spus: „O sa fie mare deranj daca apare cartea asta.” Cenzura usurase cartea de 80 de pagini dar tot mai ramasese destul trotil. Pe coperta, de pilda, aparea un personaj cu tricolorul pe cap care se prabuseste pe niste scari. Asta era o imagine terifianta pentru Epoca de Aur. Dar a fost o viziune profetica. Cand cartea iesea de sub tipar in Romania incepea un deranj asa de mare incat nimeni nu mai avea chef de carti.
Rep.: Stiu ca dupa acest MARE DERANJ ati lucrat o vreme la Desteptarea.
D.K.: A fost o perioada romantica. Imi amintesc cu placere euforia de atunci. Am primit si amenintari cu moartea. Nu le bagam in seama fiindca suntem un popor tare doar in clanta. A durat ceva pana sa ma trezesc din euforie si inca mai mult sa ies din mahmureala, sa parasesc efemeridele.
Rep.: Pe coperta a 4-a a FORMULEI SUPRAVIETUIRII scrie ca veti edita volumul 12 povestiri profetice. La ce mai lucrati?
D.K.: Lucrez la Apocalipsa Estica, un script care e aproape gata si la un gard care sta sa cada. Douasprezece povestiri profeticea asteapta o propunere de editare, adica de finantare. Inainte de MARELE DERANJ cartile se editau dupa principiul valoric. Acum orice amploaiat care se simte furnicat de parerea ca are ceva de transmis lumii nu ezita sa o faca. Rezulta arbitrariul si haosul, adica democratia literara.
Rep.: Prieteni?
D.K.: De la o vreme am ramas singurul meu prieten.



A consemnat Nelu Brosteanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img