28 octombrie 2024
ActualitateHatis birocratic mortal in spitalele din Romania: Bacauan tratat "pe datorie" in...

Hatis birocratic mortal in spitalele din Romania: Bacauan tratat „pe datorie” in Italia

Bacauanul Radu Gabriel Hanganu are doar 21 de ani si lupta pentru viata sa intr-o clinica din Italia. Sistemul sanitar italian il trateaza „pe datorie”. Aceasta, deoarece medicii de acolo s-au induiosat de povestea lui, au fost siguri ca baiatul are o sansa la viata si au refuzat sa il lase in ghearele birocratiei romanesti.

Cosmarul lui Radu si al familiei sale a inceput acum 3 ani. Baiatul a fost diagnosticat cu sarcom Ewing, o tumora maligna osoasa rara. A fost operat in Bucuresti si a facut chimioterapie la Fundeni. „Am crezut ca s-a vindecat, ne-a declarat tatal lui Radu. Baiatul a intrat la Facultatea de Informatica Iasi. Intr-o zi a venit acasa cu dureri groaznice de coloana. A facut un RMN. Verdictul: tumora recidivase”. Pentru chimioterapie si transplant cu celule STEM, familia Hanganu avea nevoie de 125.000 de euro. Nu a reusit sa imprumute decat 30.000 de lei din banca. Si-a pus sperantele in formularul E 112 de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), care da dreptul asiguratilor la asistenta medicala in oricare dintre statele UE, si in bugetul Ministerului Sanatatii pentru interventii care nu se efectueaza in Romania.



Au primit cu greu E 112

Familia Hanganu a ajuns pe cont propriu in Italia. Radu a fost internat la Instituti Ortopedici Rizzoli di Bologna. A inceput chimioterapia, desi parintii sai nu au reusit sa faca rost de formularul E 112. „De trei ori ne-au trimis medicii italiani dupa formular. Tratamentul baiatului mergea bine si medicii nu acceptau sa renunte din cauza birocratiei din Romania. Spuneau ca nu inteleg ce se intampla la noi. aCum sa astepte bolnavul un formular? Statul roman trebuie sa isi respecte obligatiile ca membru UEa, spuneau”. Formularul se impotmolise la CJAS Bacau. Cu mare greutate, si numai la indicatia clara primita de la Bucuresti, formularul a fost eliberat. Costul chimioterapiei, 45.000 de euro, era acoperit. „Asteptand, tumora a crescut un centimetru. Daca mai intarziam doua saptamani, fiul nostru era pierdut”.

Fonduri doar pentru unii

Radu trebuia sa fie supus in continuare unui autotransplant cu celule STEM. Costul interventiei – 80.000 de euro. Tanarul are dreptul sa primeasca aceasta suma de la MS. Dosarul se afla inca in asteptare in vreun birou. Pacientul a fost transferat la o clinica din Torino. Medicii italieni i-au facut transplantul si il trateaza in continuare fara bani. Bacauanul se afla in clinica de la inceputul lunii septembrie. Beneficiaza de atentie speciala, deoarece cazul sau este deosebit. „Va face un test la nivel de celula. Daca iese bine, vine acasa in 3 luni, daca nu, la sfarsitul anului”. In lupta pentru viata fiului, sotii Hanganu au aflat multe despre hatisurile birocratice din sanatate . „Fonduri sunt. Ni s-a spus, prin diferite birouri, ca banii se pastreaza pentru anumite cazuri”.

6 din 70

Pentru a raspunde indirect acuzatiilor cu privire la faptul ca operatia vedetei Cristi Minculescu a fost suportata din fonduri publice, cu aprobare la urgenta, MS a anuntat ca au fost avizate 6 dosare pentru interventii in strainatate. 4 pacienti au nevoie de transplant medular, iar 2 de transplant pulmonar. „Nu stim daca este vorba de vreun dosar din Bacau, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef birou Programe de sanatate la DSP. Avem unul singur trimis la MS (al lui Radu Hanganu, n.r.). Alte trei cazuri sunt in faza prezentarii la comisia de specialitate din centrul universitar”. Pe lista de asteptare de la MS mai sunt 63 de bolnavi.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img