Am citit recent un eseu destul de neobișnuit de-al lui Umberto Eco, care m-a lăsat oarecum confuză. Luând-o de-a dreptul, scriitorul pretinde că în urma unor cercetări bibliofile, a ajuns la o dovadă abstractă, aș putea spune, a faptului că scrierile lui Shakespreare nu sunt ale lui Shakespeare. Cumva, Romeo, Julieta, Hamlet sau Macbeth sunt capodoperele mai mutlor tați.
Toate dovezile se îndreaptă spre Francis Bacon, o figură celebră în acele vremuri, care era poet, om politic și filosof. Se știe că Shakespeare nu avea rădăcini nobile și era doar un personaj al scenei într-unul din zecile de teatre din oraș. Pare de-a dreptul neobișnuit ca un oarecare actor să fi scris opere de geniu nemuritor, opere de-o asemenea profunzime sentimentală, ce dovedesc o cunoaștere mai mult decât teoretică a sufletului uman. Așadar, rămâne ideea că Francis Bacon ar fi scris toate acele capodopere și că Shakespeare ar fi fost doar un pseudonim.
Însă o persoană atât de ocupată cu treburile publice nu ar fi avut timp să lase în urmă atâtea piese de teatru și sonete. Și cum rămâne cu operele sale filosofice ? Deci se poate afirma că Shakespeare ar fi lucrat pentru Bacon, scriindu-I operele.
Mai ciudată este teoria Shakespeare-Bacon Controversy. Adică, Bacon era autorul operelor lui
Shakespeare, iar Shakespeare autorul operelor lui Bacon.
Oricine se declară a fi dramaturg trebuie să frecventeze teatrul cu scopul de a studia munca sa, de a o îmbunătăți și așa mai departe. Oricine se declară filosof într-ale societății trebuie să își petreacă timpul prin casele marilor nobili sau la petreceri sofisticate, implicându-se direct în dicuțiile invitaților.
Cândva, sau cumva, s-a produs o înlocuire, care a dus la situația în care Bacon era Shakespeare, iar celui căruia i se spunea Shakespeare, era de fapt Bacon. Pare o confuzie stupidă a numelor, a cărei origine este necunoascută nouă și care, în orice caz, nu pare a fi întâmplătoare.
Să presupunem ca schimbul s-a petrecut la naștere, ceea ce înseamnă că Shakespeare se credea Shakespeare și Bacon se credea Bacon. Povestea se înfundă încet-încet, căci pe atunci nimeni nu știa cine este cine, iar identitățile puteau fi furate cu ușurință. Ar fi simplu să credem că Shakespeare se credea Shakespeare, iar Bacon, Bacon. Singura dovadă ce ar fi descoperit adevărul ar fi fost proba ADN, care era imposibilă pe atunci.
Un lucru încă mă macină… Cam la mijlocul secolului XX iese la iveală un manuscris care arată că nici Shakespeare, nici Bacon n-au scris niciodată nimic. Asta pentru că primul a fost asasinat de tânăr în Viena, iar cel de-al doilea pentru că, în urma unor informații pe care le-a aflat, a hotărâ să nu se apropie niciodată de scris.
Geo Barcan
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.