28 octombrie 2024
ActualitateO raza de speranta dupa 13 ani de chin: Miracol in lupta...

O raza de speranta dupa 13 ani de chin: Miracol in lupta cu SIDA

Ana Maria D. are 22 de ani. De 13 ani duce povara unui diagnostic neindurator: SIDA. Fiecare zi a trecut peste ea mai mohorata decat cea dinainte. Suferinta si pronosticul mereu rezervat al medicilor i-au naruit toate sperantele. De cateva zile a aflat ca virusul HIV este nedetectabil in sangele ei, iar imunitatea i-a crescut spectaculos. Visul ei cel mai drag, sa fie mama, este pe cale sa se implineasca.

A crezut ca va sfarsi singura, macinata de infectiile impotriva carora organismul ei lipsit de imunitate nu va putea lupta. De cateva zile, insa, parca a venit primavara in viata ei. „Am fost din nou la Bucuresti, fiindca vreau sa fiu operata (sufera de o forma grava de scolioza – n.r.) ne-a povestit Ana Maria. Mai intai mi-am facut analizele periodice la Institutul aMatei Balsa. Cu rezultatul acestora, m-am prezentat la chirurg. I-am spus ca am HIV. Nu m-a crezut: potrivit rezultatului de laborator, virusul este nedetectabil in sangele meu”. Ana Maria a fost diagnosticata la 9 ani si crede ca se va vindeca, mai ales ca este a doua oara in ultimele luni cand primeste acest rezultat, iar imunitatea i-a crescut foarte mult, in mod miraculos. „Tratamentul, pe care il urmez cu sfintenie, si atitudinea in fata bolii sunt secretul. Nici nu ma gandesc la SIDA. O ignor”.



A dormit in Gara
de Nord pentru a ajunge la doctor

Ana Maria este departe de a fi sanatoasa. Scolioza i-a deformat trupul. Respira tot mai greu cu fiecare zi. Si-a dorit cu disperare sa ajunga pe masa de operatie si sa devina inalta si subtire. Pentru visul ei a indurat umilinte si chin. Recent a dormit doua nopti in Gara de Nord pentru a putea ajunge la prima ora la doctor. Din pacate, verdictul a fost nemilos pentru ea. „As fi vrut sa ajung in strainatate pentru operatie. Aveam nevoie de formularul E 112 de la Casa de Asigurari de Sanatate. Primul medic la care am fost, la Spitalul aBagdasar-Arsenia, a refuzat sa semneze ca nu poate face operatia. Al doilea, la Spitalul aFoisorul de Foca, a spus ca risc sa raman paralizata”. Ana Maria este gata sa-si riste viata, dar nu pentru a fi „inalta si subtire”. De cateva zile, traieste o experienta noua. „Sunt insarcinata. Medicii spun ca riscul este enorm pentru mine. Voi lua toate masurile sa am un copil sanatos”.

aEvolutie extraordinar de buna”

Medicii infectionisti sunt de parere ca astfel de cazuri vor fi din ce in ce mai multe, daca persoana infectata HIV va beneficia de tratament specific, antiretroviral, si va respecta strict regimul alimentar si de viata recomandat. „Faptul ca virusul este nedetectabil nu inseamna ca infectia nu mai exista, ne spune dr. Valerica Ciobanu, medic primar infectionist, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta. Virusul nu se negativeaza. Cresterea spectaculoasa a imunitatii si nedetectarea virusului se explica prin aceea ca pacienta respecta intocmai modul de administrare a tratamentului antiretroviral, alimentatia corespunzatoare acestuia si are si un stil de viata adecvat. Toate acestea dar si deoarece pacienta este foarte cooperanta au dus la o evolutie extraordinar de buna a ei”. Medicii anticipeaza ca daca nu va interveni vreo complicatie, tanara infectata cu virusul HIV va mai trai foarte multi ani de acum inainte.

Doina Mincu,
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img