28 octombrie 2024
ActualitateCazuri grave, mai putin de jumatate dintre pacienti: La Urgente, ca la...

Cazuri grave, mai putin de jumatate dintre pacienti: La Urgente, ca la moasa comunala

In ciuda normelor sanitare de prioritizare a rezolvarii cazurilor in functie de gravitatea lor, la Urgente continua sa vina pacienti care nu sunt… urgente. Zilnic, se inregistreaza aproximativ 150 cazuri care nu sunt grave. Medicii se plang de agresivitatea unora dintre pacienti.

Este un barbat in puterea varstei. Nicolae S. are 44 de ani, locuieste in Bacau si este inscris la un medic de familie. De cateva zile nu se simte bine. La inceput a avut dureri abdominale, dar ieri acestea au mai cedat. In schimb, ameteste, nu se mai poate tine pe picioare, invoca barbatul. Nu i s-a adresat medicului de familie, ci s-a prezentat direct la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean. Intrebat de catre medicul de la UPU, dr. Liliana Petrescu, de ce nu s-a dus mai intai la medicul de familie, barbatul da un raspuns incredibil, dezarmant: aSotia mi-a zis sa vin la Urgente ca aici ma rezolva sigur. Am dat telefon si la medicul de familie si mi-a spus ca la 44 de ani ametelile sunt periculoase si ca trebuie, neaparat, sa merg la spital, la Urgente”. Si cazuri de acest gen se inregistreaza cu zecile la UPU. Au o boala cronica, nu isi iau tratamentul, incep sa se simta rau si cand nu mai suporta vin glont la Urgente. Alexandru G., in varsta de 50 de ani, de asemenea, din Bacau, cardiac de multa vreme, a ajuns ieri tot la UPU, cu fibrilatii. aAm probleme de vreo doua saptamani, ii spune medicului. Azi ma simt insa mult mai rau. Medicul meu de familie este dupa-amiaza. Mi-a fost frica, nu am mai asteptat si am venit aici, la Urgente”.



Scandal la usa cabinetului

Zilnic, Unitatea de Primire Urgente este luata cu asalt de pacienti a caror stare de sanatate nu este grava, incat viata lor sa se afle in pericol. Statisticile arata ca in 24 de ore, in medie, aproximativ 100 din cazurile care se adreseaza unitatii nu sunt urgente, iar circa 50 nu tin deloc de competenta medicilor de la UPU. Din totalul pacientilor care se adreseaza acestei unitati pe parcursul a 24 de ore, intre 5-6, in medie, sunt in stare foarte grava, 15 se gasesc in situatie critica si sunt in pericol de a face stop cardiorespirator, iar restul de 50-60 sunt urgente obisnuite. aCel putin jumatate dintre pacientii care vin la noi nu sunt urgente, afirma dr. Liliana Petrescu. Pe langa cei care au o problema minora de sanatate, noaptea si in zilele de sambata si duminica este o avalansa si de persoane care au tratament injectabil, prescris de medicii de familie. Or, in atributiile noastre nu intra acest serviciu medical. Si, totusi, nu-i putem refuza, pentru ca nu au la cine apela”. Personalul medico-sanitar de la UPU declara ca pacientii care nu sunt intr-o situatie urgenta invoca tot felul de motive, numai sa nu fie intorsi din drum si trimisi la medicul de familie. Si chiar daca au fost introduse noi norme de prioritizare a rezolvarii cazurilor, in functie de gravitatea lor, medicii trebuie sa suporte adesea comportamentul agresiv al unora dintre cei care nu reprezinta o urgenta si care nu inteleg ca un bolnav in stare critica are intaietate. aSunt din ce in ce mai agresivi si nu avem nici oameni de paza care sa aiba autoritatea necesara”, conchide dr.Liliana Petrescu.
&ltp style=”text-align: righ



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img