27 octombrie 2024
ActualitateDatoriile inchid robinetul: Sute de apartamente, fara un strop de apa

Datoriile inchid robinetul: Sute de apartamente, fara un strop de apa

Sapte asociatii de proprietari au restante la RAGC. Aceasta le ameninta cu sistarea furnizarii apei reci. Pe ultima suta de metri, asociatiile fac rost de bani.

Mii de familii risca, din aceasta saptamana, sa nu mai aiba apa rece nici macar pentru prepararea unei cafele. Si aceasta deoarece asociatiile din care fac parte, deci implicit unii dintre locatari, au restante la plata facturii de apa si de canalizare catre Regia Autonoma de Gospodarie Comunala (RAGC). Conducerea RAGC sustine ca Asociatiile de proprietari a120 Stefan cel Mare” (str. Iosif Cocea, 3/A), 122 A (str. 9 Mai, 80/B), a39 Stadion” (Stadionului, 5/A), 78 A (str. 9 Mai, 78 A), aAprodu Purice 116″ (str. Aprodu Purice, 15/B), aBucegi 163″ (Calea Republicii, 1/D) si aNarciselor 12″ (str. Narciselor, 12/208) au de achitat facturi pe o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice de la data expirarii termenului legal de plata. Si aceasta, afirma sefii regiei, desi acei in cauza au fost notificati de RAGC, prin adresa nr. 1.858/19.02.2009, cu privire la consecintele pe care le vor suporta ca urmare a debitului restant”. Pentru ca asociatiile in cauza inregistreaza, totusi, restante, RAGC a decis sistarea furnizarii apei potabile, incepand de joi, 12 martie, catre toate blocurile care le compun.



Factura de la RAGC este o prioritate

In cele mai multe cazuri, amenintarea cu sistarea apei reci nu ajunge sa fie pusa in practica de RAGC, deoarece asociatiile de proprietari achita facturile restante. La Asociatia 163 Bucegi, prioritatea zilei de ieri a fost adunarea sumei necesare pentru plata „unei codite de factura”, dupa cum ne-a declarat administratorul Adriana Coman. „Este vorba despre consumul de apa rece folosita pentru prepararea apei calde. Mai avem de plata cam 1.700 de lei. Am achitat la RAGC 10.000 de lei numai pe o luna, asa ca nu va fi o problema sa dam si aceasta suma”. Asociatia 163 Bucegi primeste luna de luna facturi foarte mari de la RAGC. Vina o poarta locatarii dintr-un bloc „social” de pe strada Orizont. In acest imobil se inregistreaza un consum lunar de aproximativ 800 de metri cubi. Cea mai mare cantitate se risipeste din cauza instalatiilor deteriorate. Locatarii nu vor sa repare conductele, dar, in acelasi timp, refuza sa plateasca pierderile. Asociatia de proprietari trebuie sa foloseasca banii destinati altor furnizori pentru a acoperi factura de la RAGC, astfel incat locatarii bun-platnici sa nu ramana fara apa. Zilele acestea, jongleriile financiare sunt si mai greu de realizat, deoarece se inregistreaza incasari foarte scazute in asociatiile de proprietari. Abia dupa data de 15, acestea se vor revigora, odata cu plata salariilor si a pensiilor. Si, totusi, locatarii ar trebui sa faca un efort pentru a plati la timp factura la apa rece, deoarece sistarea furnizarii acesteia din cauza restantelor ii va costa mult mai mult. Furnizarea nu va fi reluata decat dupa ce asociatia va suporta si toate cheltuielile cu debransarea si rebransarea scarilor de bloc la reteaua de apa.

Elena Tintaru
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img