27 octombrie 2024
ActualitateSe lupta sa fie recunoscut ca veteran de razboi: Reprezentantii CMJ sustin...

Se lupta sa fie recunoscut ca veteran de razboi: Reprezentantii CMJ sustin ca octogenarul nu are acte

Un octogenar din Plopana incearca de 18 ani sa ajunga pe lista veteranilor de razboi, insa pana acum demersurile sale au fost zadarnice. Ion Hostina sustine ca in anul 1944 a fost premilitar, cand si-a facut datoria catre tara. Reprezentantii Centrului Militar Judetean declara insa ca batranul era prea tanar pentru a fi „inrolat” si ca el incearca sa obtina un drept care nu i se cuvine.

La 81 de ani, mos Ion Hostina, din Plopana, umbla pe drumuri, in cautarea dreptatii, dupa cum sustine batranul. Octogenarul are un mare of la suflet, care nu-i da pace si-i chinuie batrana inima. „Aveam 16 ani, cand am fost luat ca premilitar, spune mos Ion. M-au dus la o unitate din Tecuci. Ordinul primit de noi era sa lucram la drumuri. Bombardamentele le facusera aratura, iar noi trebuia sa le facem cat de cat bune”, isi aminteste octogenarul. Batranul spune ca a dus o viata cumplita, cat a fost „inrolat”. Mancarea era pe sponci, munca aproape il lasa fara suflare, iar conditiile de cazare erau crunte. „De dormit, dormeam intr-un lagar din Tecuci. Era lagarul jidanilor. Umblau plosnitele peste tot. Nu puteai sa pui geana pe geana, de raul lor. In prima noapte nu m-am odihnit deloc. A doua zi s-a facut o deratizare si in noaptea urmatoare am dormit un pic. Am dat si peste un jidan acolo. Tin minte si acum ce mi-a spus. aVoi romanii mai scapati cu viata, noi jidanii, nua, asa mi-a spus omul acela”, povesteste mosul.



Octogenarul joaca teatru?

Ion Hostina nu a stat foarte mult timp inrolat. A revenit in Plopana, iar peste cativa ani a plecat in armata. Acum, mosul si-ar dori sa fie si el veteran de razboi, dar toate portile i s-au inchis in nas. „Eu am fost premilitar. Nu am fost chiar pe front, dar m-au luat de acasa chiar in „44. Am fost peste tot sa obtina acest drept, dar degeaba. Si anul trecut am fost la Casa Armatei, dar peste tot mi se spune ca nu am avut anii pentru a fi premilitar. Atunci de ce m-au luat?!”, spune manios octogenarul. Mos Ion Hostina are o pensie de la Colectiv de 180 lei. El spune ca a lucrat 29 de ani in zootehnie, pentru ca la batranete sa primeasca un venit de tot rasul. „Macar de ma facea veteran de razboi, mai luam si eu un ban. Ca tare greu e la batranete cu buzunarele goale”, se plange mosul. Reprezentantii Centrului Militar Judetean cunosc problema lui Ion Hostina. „El nu poate fi facut veteran de razboi doar pe baza declaratiilor unor martori. Daca aduce un document cum ca a fost luat premilitar in 1944, nu mai exista niciun impediment. Insa, ca sa fi fost premilitar trebuia sa fie nascut in 1927 si nu in 1928. Legea 325 din 1942 era foarte ferma in aceasta privinta. Am avut destule cazuri in care, unele persoane au incercat sa ajunga veterani de razboi pe baza unor declaratii false”, explica maior Ioan Tita, purtatorul de cuvant al CMJ Bacau.

Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img