27 octombrie 2024
ActualitateAsociatiile de proprietari colcaie de scandaluri: Sute de reclamatii de la locatari

Asociatiile de proprietari colcaie de scandaluri: Sute de reclamatii de la locatari

In fiecare luna, aproximativ 70 de locatari ai blocurilor din municipiul Bacau isi reclama vecinii sau asociatia de proprietari din care fac parte. Anul trecut, inspectorii Biroului pentru indrumarea asociatiilor de proprietari din Primaria Bacau au dat curs unui numar de 772 de sesizari. Bacauanii reclama facturile prea mari, indolenta sau comportamentul de stapan al presedintilor si administratorilor.

„Multe din probleme ar putea fi rezolvate in cadrul asociatiei, insa nu exista comunicare intre proprietarii apartamentelor si angajatii sau alesii asociatiei, ne-a declarat Gheorghe Muntianu, sef serviciu. Cand locatarii le cer explicatii, unii presedinti si administratori, in loc sa discute cu legea pe masa, scapa spunand: aAcestea sunt indicatiile de la primariea. Unii merg chiar mai departe si se comporta urat cu locatarii.” Cele mai multe sesizari vizeaza modul de calcul al intretinerii. Locatarii ii acuza pe administratori ca repartizeaza gresit facturile de la furnizorii de utilitati. Cheltuielile comune sunt un alt motiv de discordie intre locatari. Proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj sunt frecvent lasati sa suporte singuri costul reparatiilor la acoperis. Pentru a scapa de discutii neplacute cu locatarii de la etajele inferioare, sefii asociatiilor ii trimit pe proprietarii afectati de infiltratii sa umble cu tabele din usa in usa. Conform legii, administratorii si presedintii ar trebui sa se ocupe de administrarea imobilelor.



Angajatii risca amenzi usturatoare

Odata cu debutul sezonului rece 2008-2009, la primarie si-au facut aparitia si sesizarile cu privire la ajutorul de caldura. Vecinii s-au parat toata iarna, invidiosi pe sumele primite de altii. In blocurile cu debransare masiva, cei ramasi in sistemul centralizat si-au acuzat vecinii ca nu au platit caldura degajata de tevile comune. „Si aici, tot asociatia trebuie sa rezolve conflictul, a mai spus Gheorghe Muntianu. Presedintii si administratorii prefera sa-i trimita pe reclamanti la primarie. Incepand din acest an, ii vom sili pe angajatii asociatiilor sa-si indeplineasca atributiile.” Potrivit Legii 230/2007, „neindeplinirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzori si administrator de imobil” se sanctioneaza cu amenzi intre 500 si 3000 lei.
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img