27 octombrie 2024
ActualitateDaca unii au bagat italienii in sperieti, altii i-au topit cu talentul...

Daca unii au bagat italienii in sperieti, altii i-au topit cu talentul lor: Bacauanii, ingeri si demoni in Italia

Si bacauanii pot fi ingeri si demoni. Daca unii dintre concitadinii nostri au facut o impresie formidabila in Italia, cucerindu-i pe italieni prin talentul si priceperea lor, sunt unii care au lasat in urma doar moarte, frica si ura.

Arta adevarata amade in Bacau”



De-a lungul timpului, elevii Liceului de Arta „George Apostu” Bacau, mesageri de suflet ai traditiilor si artei romanesti, au obtinut numeroase premii si distinctii la concursuri si festivaluri internationale de prestigiu. Iar premiile au fost multe. Pentru noi, nicio surpriza. Surpriza a fost insa pentru strainii din Vest. Incepem cu premiile obtinute de Corul „Animosi” dirijat de profesor Silvia Pandaru, care a obtinut printre alte multe distinctii si premiul intai absolut cu cupa in Italia. Urmeaza corul „Armonia”, dirijat de profesor Gheorghe Gozar, participant ca invitat la diferite festivaluri si concursuri. Numai in Italia a avut turnee si concerte in Roma, Verona, Aosta, Genova. Si sectia de arte vizuale a liceului s-a facut remarcata prin premiile obtinute de elevii sai.

Lectia de latina

Elevii profesorului de limba latina Florentina Nicolau, de la Colegiul National „Gh. Vranceanu”, au facut furori in fiecare an la olimpiada internationala de la Artino (langa Roma), un concurs aflat acum la a 15-a editie, in care se fac traduceri la prima vedere si se interpreteaza texte sub forma de eseu. „Bacaul a fost prezent acolo in fiecare an. Sunt elevi buni, care au venit acasa cu diplome de merit si rezultate deosebite, care au lasat impresii frumoase de fiecare data”, ne-a precizat Florentina Nicolau, un profesor complet care are „la activ” pana acum aproape 100 de premii si diplome obtinute de catre elevii sai. „Nu pot sa nu-i numesc, pentru ca sunt copii foarte buni, iar in spatele acestor rezultate sa stiti ca sta munca, munca, foarte multa munca si pasiune atat din partea lor, cat si a mea. De fapt, se stie deja ca scoala romaneasca pe limba latina este foarte buna, iar noi am dovedit asta”, mai adauga. Au creat o imagine deosebita Bacaului Adina Mandic, Simona Cadar, Iulia Cicoare, Sorina Gusetu, Cristina Giurgariu, Cristina Toma, Silvia Arvinte, Adriana Ichim, Ioana Ardeleanu, Antoaneta Sabau, Carmen Stanoi, Lavinia Cadar, Sabina Ciofu, iar in luna mai Ioana Moraru va merge pe urmele lor.

Bacau-Italia si retur… educativ

Si elevii bacauani au lasat impresii bune in Italia. Colegiul Tehnic „N.V. Karpen” a avuta maia multea fluxuri de elevi carea aua efectuat practica in specialitate in Italia, regiunile Veneto sia Padova. La randul lor, italieniia aua venit in Bacaua sia astfel schimbul aa fosta complet si bogat. Sia nu au venita doar o data ! Colegiul National „V.Alecsandri” aa avuta 2 proiectea cua Italia. Dea fiecarea dataa aua vizitata Italia pestea 20a elevia sia 2a profesori. CN „Cantemir”- Onesti aa avut un proiecta multilateral Comenius, iar Scoala „E.Racovita”- Onesti a avut ca partener printrea altii si Italia, respectiv o scoala din Rieti. S-a legat o frumoasa prieteniea carea dainuie sia azi. Italienii veniti la Onesti au fosta foarte incantatia dea ospitalitatea moldavaa si de faptul ca scolile de la noi arata maia bine ca ale lor. Aceeasia afirmatiea au facut-o si ceia de laa liceul din Cassino, care au avut un proiect cu Liceul „Gh.Asachi” – Onesti. Scoala 2 Bacau a fost in vizita si pea cheltuiala italienilor laa o scoala din Pieve Torina, regiunea Veneto. Aua fosta foarte bine primiti. Eia au si o infratire veche cua aceasta unitate, carea dureaza de mult timp, mai ales datoritaa faptuluia ca italienii s-au simtit foarte bine in Bacau si pentru ca eleviia nostri li sea par mult mai disciplinati in comparatie cua aia lor. Scoala 19 are oa infratire cu scoli din zona torineza, scoala din Asau are in derulare un proiect cu Scoala Massimo din Ercolano, langa Napoli, Scoala „G.Enescu” -a Moinesti are in proiectula Comenius si Italia, o scoalaa dina Diamante si alta din Praia a Mare, regiunea Calabria. Scoala nr. 2 Darmanesti a fost ina vizita laa partenerul Comenius din Sicilia. Sicilienii ne vor vizita in martie. Iar exemplele sunt mult mai multe.

Muzicienii bacauani au incantat patria muzicii

Orchestra Filarmonicii aMihail Jora” din Bacau este institutia din Bacau care are cea mai stransa legatura cu italienii si Italia. In ultimii 20 de ani, muzicienii filarmonicii au avut peste 600 de concerte pe pamant italian, orchestra cantand in circa 300 de localitati. Mai ales pentru celebra formatie camerala Trio aSyrinxaa a Filarmonicii din Bacau, aItalia a fost tara care a insemnat pentru noi, startul lansat in lumea concertistica internationala”, ne-a spus Pavel Ionescu, director general al Filarmonicii aMihail Jora” Bacau si membru al formatiei inca din 1982. Prin cuvintele lui am aflat atmosfera de dinainte de „89 contrapusa cu actuala situatie: aAtunci era o situatie speciala. In momentul cand nu toata lumea facea deplasari, orice fel de prezenta romaneasca era binevenita. De la inceput am avut sentimentul ca suntem acasa in Italia, sentiment pe care nu l-am mai avut in nicio tara. Si in prezent relatia noastra de colaborare cu mediul muzical italian este excelenta, ca dovada longevitatea unor colaborari cu organizatorii unor concursuri si competitii italiene, Cantu, Varallo, Garizia.” Pavel Ionescu subliniaza si reciproca: aFoarte multi artisti si dirijori din peninsula au sustinut concerte la sala Ateneu. In concluzie, colaborarea noastra cu Italia este foarte buna. Ce pacat ca sutele de concerte nu inseamna din punctul de vedere al mass media, mai mult decat un viol”, spune trist directorul Pavelescu.

In galeria campionilor

Gabriela Manea, fosta mare jucatoare in echipa de aur a Stiintei Bacau, a avut Italia la picioare. Handbalista bacauana s-a inscris in galeria campionilor si a facut furori la Siracusa, in sezonul 1999-2000. La vremea respectiva, Gabriela Manea a gasit echipa pe locul al VII-lea si a dus-o pe cel mai inalt varf, cucerind titlul national in acelasi an! Au urmat alte doua campionate in care formatia din Siracusa s-a mentinut in elita, pe pozitiile 2-3. Un alt episod al performantei s-a consumat la Verona, in perioada 2002-2003, cu locul al II-lea si o figura frumoasa in cupele europene. Revenita in Bacau in 2007, Gabriela Manea antreneaza acum Stiinta, echipa cu care aproape ca a promovat in Liga Nationala.

Angela Sterpu – formatorul european de proiecte

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a avut un proiect centralizat cu 7 tari, printre care si Italia. Venitia in vizita la noi, italienii au marturisit ca nu sea gandeau ca avem ao natura atat de frumoasa” si ca Romania ramane revelatiaa lor pentrua 2008. Ina cadrul acestuia proiect s-au efectuata doua deplasari in Italia, acasa la parteneri: unul din Perugia sia unul din Ravenna. Bacaul a fost reprezentat de prof. Angela Sterpu, inspector scolar Programe Comunitare si Integrare Europeana. „La Ravenna celea doua cotidiene aNotizie di Ravennaa si aQuia au reflectat acesta vizita a mea ca formator european pe proiecte. In iulie 2008 am efectuat o vizita la Ministerul Educatiei de la Roma. Am fost primita de Antonio Giunta la Spada, director la Directia Relatii Internationale, si de dl Caludio Federico, cel care gestioneaza reteua de inspectori pentru Europa, cuma sunt ei denumiti in Italia. Cua acesta ocazie, ama fost pusa in legatura cu toate regiunile Italiei pentru viitoarele proiecte”, ne-a spus Angela Sterpu. Si cadrele didactice bacauane au avut burse de studiu la Montecatini, Roma, Torino, aducand experienta Italiana aici, la noi. „Ideea este ca si noi, romanii, am reusit sa impresionam pe cei din alte tari, care acum ne descopera si ne redescopera. Derulam deja multe proiecte impreuna si, de altfel, vin deja multi straini in Bacau pentru a colabora cu noi. Este un semn bun”, a mai adaugat Angela Sterpu.

Roxana Neagu, Lili Adochitei
Gabriel Pop, Dana Popa



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img