27 octombrie 2024
ActualitateMortii cu mortii,viii cu cheltuielile

Mortii cu mortii,viii cu cheltuielile

Decesul unei persoane din familie, pe langa incarcatura negativa emotionala aduce cu sine cheltuieli greu de suportat. Orice serviciu in vederea inhumarii persoanei decedate se plateste. „Cand iti moare cineva ai de dat in stanga si in dreapta. Nici preotul nu-ti canta daca nu-l platesti”, ne spune o femeie in doliu, aflata la rugaciune la Biserica Precista. De la o confesiune la alta, in functie de buzunar, pregatirea unui mort este grea si rupe din bugetul unei familii cel putin cateva mii de lei.

Pe timp de vara
este indicat sicriul microclimatic



Magazinele de servicii si articole funerare si-au imbogatit oferta in ultimii ani. „Pe timp de vara este indicat sa fie inchiriat un sicriu microclimatic, care mentine corpul in stare optima pana la momentul inhumarii. Restul sicrielor sunt doar de cumparat”, ne spune o angajata a unui magazin din Bacau. Piata articolelor funerare functioneaza dupa regulile economiei de piata. Patronii sunt atenti la concurenta si au grija sa aiba prieteni printre preoti, care sa-i directioneze pe enoriasii aflati in suferinta spre propriul magazin.

Sicriu de 6995 de lei

Costumele pentru morti au preturi sensibil mai mici decat cele vandute pentru cei vii. Doar 120-150 de lei costa pantalonii si sacoul unui mort, iar camasa sau bluza, 30-60 de lei. Pantofii, de piele sau imitatie, costa inca 100 de lei, iar palaria, intre 39 si 60 de lei. Pentru femei, alternativa este o basca ce costa 25 de lei. Pretul sicrielor si publicitatea implicita de pe etichete vor sa atraga cumparatorii. Un sicriu capitonat, cu manere si cruce costa intre 1990 de lei si 6995 de lei. Acestea se adreseaza in general familiilor cu bani. Vanzatorul ne asigura ca sicriul este rezistent in timp datorita materialelor din care este fabricat. Sicriile clasice, din lemn de brad, costa in medie intre 300 de lei si o mie de lei. Fiecare trebuie imbracat cu un set de sicriu, ce contine voalul si perna. Si acesta costa peste o mie de lei. Printre articolele funerare care nu pot lipsi la un mort se numara si coroanele, felinarele, lumanarile, crucile de flori etc. O inimioara funerara costa 260 de lei, la fel cat o cruce de flori. Coroana artificiala e 148 de lei, cea naturala 100 de lei, iar o coronita, doar 30 de lei. Felinarul de pe mormant, in functie de dimensiune si capacitate, costa intre 35 si 150 de lei.

Efortul preotului
si Biserica se platesc

Preotii, indiferent de confesiune, se feresc sa-si declare propriile preturi. Cu inima mare, cei mai multi dintre ei afirma ca se iau bani doar de la familiile mortilor instariti, care vor sa ajute biserica. Ortodocsii percep onorarii de la 100 la 300 de lei, pentru slujba din biserica plus cea de la groapa. Dar preotul mai canta si la praznic si trebuie sa-i mai dai si ceva acasa. „Este greu de spus cat se plateste pentru oficierea slujbelor pentru o persoana decedata. Oficial nu se iau bani, nu exista mentionat acest lucru. Consiliul Parohial poate decide asupra unor preturi care sa se constituie venit la biserica”, ne-a declarat preotul Constantin Gherasim, purtator de cuvant al Episcopiei Romanului.

30 de lei costa
trasul clopotului

Biserica Romano Catolica are cultivata latura pragmatica de secole. Catolicii, comunitate unita in jurul bisericii, stiu ca fiecare serviciu si slujba costa. O adresa venita de la episcopul Diacezei Iasi, Petru Gherghel, prezinta negru pe alb costurile serviciului religios. La o liturghie se plateste 20 de lei, 25 la recviem, 700 la Gregoriana, s.a.m.d. Principalele momente ale vietii si slujbele ce se fac cu aceste ocazii sunt cele mai costisitoare. „Preotul ia si de pe vii si de pe morti”, spune o vorba populara. 100 de lei este botezul si inmormantarea si 150 cununia. Daca cel decedat este copil, atunci pretul este de doar 50 de lei. Conform adresei episcopale chiar si trasul clopotului are un tarif: 30 de lei. Cine vrea sa tina mortul 24 de ore in biserica trebuie sa mai plateasca 100 de lei.

Groparul si locul de veci ingroapa bugetul familiei

Odata realizati primii pasi privind imbracarea mortului si ceremonialul religios, familia indurerata are de gasit un loc de veci pentru mort. Potrivit declaratiilor reprezentantilor municipalitatii in majoritatea cimitirelor nu mai sunt locuri. „Urmeaza sa se realizeze Cimitirul Sarata 2. Deja s-a aprobat in Consiliul Local realizarea imprejmuirii pentru noul cimitir”, ne-a precizat consilierul local Ilie Barzu. Concesionarea unui loc de veci costa si el intre cateva sute si o mie de lei, in functie de zona. „Si la groapa ai de platit. Groparului trebuie sa-i dai bani si vin, iar ca sa-ti iei loc de veci trebuie sa dai un cadou si sa platesti. Altfel nu se rezolva nimic”, ne-a spus Elena Popa din Bacau.

Mircea Merticariu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img