La Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, 15 studenti de la Facultatea de Inginerie, specializarea Mecatronica, si-au sustinut, miercuri, proiectul de diploma intr-un mod inedit: au prezentat lucrarile din domeniul de vârf al tehnicii moderne – roboti sofisticati de diferite dimensiuni, masini, fântâni arteziene si sisteme complexe – in fata presei si a publicului larg.
In premiera, la aceasta intâlnire, au fost expuse si prototipurile a doua automobile cu propulsie integral pneumatica, participante la concursuri internationale, creatie a studentilor Florin Andronic, Marius Budau, Cosmin Scurtu, Cosmin Albescu, Alexandru Ciobu, George Nechifor si Ionel Rauta, coordonati de profesor indrumator ing. dr. Petru Gabriel Puiu, sef lucrari, si asistent dr. ing. Iulian Nedelcu.
„Sunt doua pneumobile. Cel lucrat de echipa din care fac parte este un motor neconventional, actionat de catre un sistem special, care foloseste aer comprimat. Masina este alimentata de o butelie de 10 litri la 200 de bari, iar, prin intermediul sistemului pneumatic, presiunea este redusa la 10 bari. Cu un tub incarcat, poate functiona circa 15 minute, pe o viteza de maximum 40km/h. Este o tehnologie de inceput, la care am lucrat mai bine de un an, care functioneaza mult mai eficient si ecologic, pe baza de compresie de aer. Am participat cu aceste lucrari si la o competitie din Ungaria, in luna mai, unde am prezentat alaturi de tari precum Polonia, Italia si Germania.”
Alexandru Ciobu, absolvent Mecatonica
„Am avut norocul de a primi stafeta in acest proiect de la colegii de la Facultatea de Transport din Cluj, care participa la concursurile internationale de pneumobile de 6 ani. Este o competitie organizata de mari firme producatoare de masini si care urmareste gasirea unor surse alternative de energie. In cazul nostru, vorbim de aer comprimat. Nu este o tehnologie noua, ea s-a nascut inaintea motoarelor cu aburi si principiul este simplu – inmagazinam energie in aerul comprimat si, prin extinderea lui, se foloseste lucrul mecanic obtinut din acest proces, care pune in miscare un sistem. Noi doar am imbunatatit-o. La masina noastra, am folosit un sistem clasic, in patru cilindri in linie, pentru un management mai bun al consumului si o eficienta cât mai mare a motorului. O alta inovatie este cutia de viteze. Fiind coordonati de catedra de Mecatronica si având profesori care predau materii legate de masini si unelte, am descoperit tehnologia variatorului de turatie. E o tehnologie care, pâna la nivelul anilor ’90, era greu utilizabila, pentru ca nu existau materiale foarte bune pentru transmiterea miscarii si cu frecari cât mai reduse. Acum, insa, avem sansa de a lucra cu firme de top, care folosesc aceste variatoare cu succes, numai ca, in loc de curele si lanturi pentru transmiterea miscarii, noi am folosit discuri.”
Florin Andronic, absolvent Mecatronica
In realizarea si prezentarea acestor lucrari, tinerii bacauani au fost sustinuti de firme puternice din municipiul nostru precum Aerostar, Dedeman, DaDa Solutions, Elmet International si Bosch (prin reprezentanta Bacau, ce a oferit componente pe partea pneumatica).
Ce-si doresc ei cel mai mult acum? Sa imbunatateasca toate aceste sisteme, sa deschisa un departament de cercetare pentru acest lucru si, cel mai important, sa convinga marile companii sa-i ajute, in continuare, sa „se joace cu idei de acest gen”, dupa cum tot ei au spus-o.
„Am pornit cu studentii mei in acest proiect de la premisa promovarii universitatii noastre in competitiile internationale de specific ingineresc. Vorbim de multa munca, dar si de daruire de partea tinerilor absolventi.”
asistent dr. ing. Iulian Nedelcu
Au mai fost prezentate brate mecanice, sisteme de motostivuire, sisteme de filtrare a apei si fântâni arteziene, roboti industriali de diferite dimensiuni. Intregul examen a fost sustinut in fata unei comisii formata din presedinte – prof. univ. dr. ing. Gheorghe Brabie, trei membri – prof. dr. ing. Gheorghe Stan, prof. dr. ing. Adrian Ghenade, prof. univ. dr. ing. Petru Livinti si un secretar – asistent dr. ing. Iulian Nedelcu. Toate lucrarile studentilor vor ramâne in universitate, pentru a fi folosite la laboratoarele de practica.
„Ne bucuram ca, de la an la an, studentii nostri sunt tot mai inventivi si, astfel, au mai multe sanse in a se angaja. Deci, putem spune ca viitorul suna bine, in concordanta cu dezvoltarea tarii noastre.”
prof. dr. ing. Adrian Ghenade
Mecatronica este o specializare pentru prezent, dar, mai ales, pentru viitor, multidisciplinara, care combina, in acelasi timp, cunostinte din Mecanica, Electronica si Informatica.