27 octombrie 2024
ActualitateFrig platit cu milioane: repartitoarele de costuri au ajuns o pacoste pentru...

Frig platit cu milioane: repartitoarele de costuri au ajuns o pacoste pentru locatari

In blocurile cu un procent mare de debransare de la CET, cei ramasi in sistem platesc sume enorme la incalzire. In unele cazuri, firma de repartitoare nu mai poate repartiza consumul si reziliaza contractul. Singura solutie este debransarea totala a scarilor de bloc sau a blocurilor.

Elena Tarcuta locuieste intr-un apartament din blocul 3, de pe strada Pictor Aman. „Deschid robinetul cate 10 minute, dimineata si seara,ne-a declarat aceasta. Am repartitoare montate pe calorifere si m-am gandit ca daca stau in frig voi plati mai putin. In aceasta luna am primit instiintare de la Elsaco, firma de repartitoare, ca a reziliat contractul cu mine. Prin urmare, voi plati caldura calculata la suprafata utila a apartamentului”. Locatara acuza SC Elsaco Botosani, cu punct de lucru in Bacau, de repartizarea incorecta a consumului si de rezilierea nejustificata a contractului de prestari servicii. In acelasi timp, reproseaza asociatiei de proprietari ca nu-i pune la plata pe proprietarii din apartamentele cu centrala proprie, pentru tevile comune de incalzire.



Au preferat sa renunte la clienti

In acest bloc mai sunt doar 3 apartamente bransate la CET. Consumul inregistrat in ultimele luni de gigacalorimetru este imens. „In noiembrie, s-au consumat doar 3 gigacalorii, care au costat putin peste 400 lei, ne-a declarat Irinel Savin, manager de zona la Elsaco. Pe decembrie si ianuarie s-a inregistrat mai mult. Cele 3 apartamente ar trebui sa plateasca pentru decembrie 13 milioane de lei vechi, iar pentru ianuarie, intre 15 si 16 milioane. Ne-a fost imposibil sa impartim acest consum. De aceea am preferat sa reziliem contractul”.

Buni de plata

Administratorul Asociatiei 56 spune ca nu s-a gasit inca o solutie pentru locatarii din acest bloc. „Acesta este consumul inregistrat de gigacalorimetru, dar nu-i putem obliga pe cei cu centrala proprie sa plateasca, ne-a declarat Mioara Nunut. Oamenii au izolat aceste tevi. Cei trei locatari vor plati incalzirea in functie de suprafata apartamentului”. Desi exista un ordin al ANRSC care nu prevede scutire la plata in asemenea cazuri, putine asociatii il aplica. Asociatia 56 a cerut CET sa verifice gigacalorimetrul si sa reechilibreze hidraulic instalatia. Pana atunci, fiecare din cei trei proprietari va fi nevoit sa scoata peste 600 de lei din buzunar pentru a plati factura uriasa aferenta lunii ianuarie.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img