27 octombrie 2024
ActualitateCopii judecati: Minorii vor da socoteala pentru crime si violuri

Copii judecati: Minorii vor da socoteala pentru crime si violuri

Peste 250 de copii au ajuns in fata instantei de judecata. Cei mai multi au fost implicati in furturi si talharii, dar sunt destui minori acuzati de omor sau lovituri cauzatoare de moarte. Procurorii sustin ca familia si anturajul au un rol important in formarea adolescentilor.

Tot mai multi minori ajung pe mana procurorilor bacauani, unii chiar pentru infractiuni grave. Numai anul trecut, magistratii de la parchetele bacauane au trimis in judecata 276 inculpati minori, iar 21 chiar au fost arestati preventiv.
Cei mai multi delincventi juvenili au ajuns in fata instantei trimisi de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau. Din acesti minori, 26 sunt acuzati de omor si lovituri cauzatoare de moarte, 7 sunt judecati pentru viol, iar 127 pentru furt si talharie. Tot anul trecut au fost si victime in randul minorilor, 4 dintre copiii fiind ucisi, iar sase violati. Printre pustii trimisi in judecata anul trecut s-a aflat si Dumitru G., acuzat de talharie si complicitate la talharie. Impreuna cu alti trei tovarasi, de asemenea minori, acesta a atacat in scara unui bloc de pe strada Logofat Tautu doi barbati aflati in stare de ebrietate, pe care i-a talharit.



Minorii nu sunt judecati fara expertiza psihiatrica

Fara exceptie, minorii trimisi an judecata au fost supusi expertizelor medico-legale psihiatrice, pana la amplinirea varstei de 16 ani si, daca a fost cazul, si dupa amplinirea acestei varste. aOricum, activitatea de urmarire penala si supraveghere a acesteia an materie de minori a fost ancredintata unor procurori cu experienta, care, de obicei, au continuitate an acest domeniu. an toate cazurile, procurorii special desemnati au manifestat grija an administrarea probatoriului si au dat o atentie deosebita probelor an aparare, propuse de minori si reprezentantii legali”, spune procurorul general Pavel. Si la nivelul instantelor bacauane s-au luat masuri deosebite pentru respectarea drepturilor minorilor. aPrin modificarile aduse de lege s-a urmarit asigurarea tuturor garantiilor, inclusiv cele procedurale, pentru respectarea interesului copilului si a dreptului la viata intima, familiala si privata, precum si pentru protectia datelor cu caracter personal”, ne-a declarat judecatorul Maria Munteanu, presedintele Tribunalului Bacau.

Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img