27 octombrie 2024
ActualitateArmata datoreaza 21 de hectare comunei Magura

Armata datoreaza 21 de hectare comunei Magura

Comuna Magura si Ministerul Apararii Nationale isi disputa 21,28 de hectare pe care Armata le-a luat in urma cu aproape 50 de ani. Potrivit autoritatilor comunei bacauane, suprafata, care inainte de razboi a apartinut magurenilor, este absolut necesara in procesul de reconstituire a dreptului de proprietate.

In anul 1964, GAC Calugara Mare si Sfatul Popular au predat Ministerului Fortelor Armate suprafata de 77,19 hectare, urmand sa primeasca in schimb aceeasi suprafata in vechiul tancodrom. „In 1967, comuna Calugara Mare si-a schimbat denumirea in comuna Magura. Ministerul Fortelor Armate nu a mai predat comunei Calugara Mare suprafata respectiva”, ne spune primarul din Magura Ioan Palade. In 1991, comisia locala de fond funciar a obtinut 44,91 de hectare, urmand ca diferenta de 21,28 de hectare sa o preia inapoi de la Ministerul Apararii. „Pentru recuperarea acestor terenuri s-au facut sute de scrisori la MApN. Acum am facut o nota de fundamentare in care precizam motivele pentru care este necesara revenirea acestei suprafete la trupul comunei Magura. Din acest schimb de teren neechitabil, locuitorii comunei Magura au fost pagubiti cu 21,28 hectare”, ne-a mai spus primarul Ioan Palade. Potrivit declaratilor membrilor comisiei de fond funciar oamenii din Magura nu pot intra in posesia terenului pe vechile amplasamente deoarece terenul este ocupat abuziv de Armata. Numai pe legea 247 din 2005 au fost depuse 331 de cereri, din care 261 au fost solutionate.



aDe 17 ani ma lupt cu Armata”

Octogenarul Ioan Pruteanu se lupta de aproape doua decenii pentru un hectar si jumatate care-i apartine de drept, dar care se afla acum in administrarea MApN. „Ma lupt de 17 ani cu Armata. Am facut sute de memorii, dar nu am avut sorti de izbanda. Procesul l-am pierdut, deoarece Ministerul Apararii nu vrea sa-l elibereze”. Ministerul Apararii insa considera problema terenului in cauza ca si incheiata. „Prin Hotararea nr. 1705 din 29 noiembrie 2006, aprobata de Guvernul Romaniei, aceasta suprafata a fost inscrisa in domeniul public. In consecinta, aceasta chestiune, din punctul nostru de vedere, este incheiata”, ne spune comandor Gelu Miron, ofiterul de presa al Bazei 95 Aeriana Bacau.

Retrocedari „nu chiar ortodoxe”

Gheorghe Hura, subprefectul judetului, care coordoneaza din aceasta pozitie si activitatea de fond funciar, arata ca s-au facut numeroase interventii la MApN, ai carui reprezentanti au raspuns ca terenul se afla in patrimoniul public al ministerului. Subprefectul precizeazaa ca, in Magura, situatia e foarte complicata: „De-a lungul anilor s-au intamplat si lucruri nu chiar ortodoxe. Au fost puse in posesie, pe dealul de la Magura, persoane care nu aveau acest drept, s-au facut suprapuneri de teren… Si Biserica revendica, la randul ei, terenul din aceasta zona”. Unii cetateni au cumparat teren, altii au luat in concesiune, cert e ca au aparut, in anii trecuti, o sumedenie de case noi. Cu toate astea, primaria va primi sprijinul pe care l-a cerut Prefecturii: „Marti, in sedinta Comisiei judetene de fond funciar, vom solicita Oficiului de Cadastru sa faca o delimitare in planul de situatii pentru a vedea ce suprafata de teren e ocupata strict de obiective militare si daca exista o zona de protectie care ar putea face obiectul restituirii”, declara Gh. Hura. Se pare ca o parte din proprietatea MApN e formata dintr-un teren agricol si o liziera de salcami. In acest caz, Comisia judeteana de aplicare a legilor proprietatii si comisia locala din Magura vor intocmi o noua documentatie.

Mircea Merticariu, Silvia Patrascanu
Lili Adochitei

P 20



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img