5 ianuarie 2025

Care sunt acele institutii?

Presedintele Traian Basescu a declarat cât se poate de oficial ca a discutat „cu unele institutii ale statului” posibilitatea ca el sa demisioneze iar, in urma acelor discutii, a renuntat pentru ca „nu ar fi dat nici o sansa candidatului dreptei”.

Ne-am obisnuit de zece ani ca presedintele României sa fie un jucator activ pe scena politica. Nu este ok, dar niste distinsi intelectuali ne-au spus ca se poate interpreta Constitutia in acest sens si ca presedintele Basescu poate ceea ce li s-a interzis presedintilor Iliescu si Constantinescu: sa se amestece in viata politica.



Este, insa, pentru prima data când domnul presedinte ne anunta ca „institutii ale statului” se amesteca brutal in viata politica si au preferinte de dreapta. este pentru prima data când aflam ca exista organisme de stat care se pronunta deschis nu pentru un anumit candidat, ci pentru o doctrina.

In mod normal, intr-o tara civilizata ar fi izbucnit un scandal politic.

România, nefacând parte din tagma tarilor civilizate, este scutita de declansarea vreunei anchete in aceasta problema.

Disputa ramâne, pâna la urma, una pur academica. Raspunsul de bun simt il stim: situatia este inacceptabila intr-un stat de drept. daca am intreba Curtea Constitutionala, vom afla, mai mult ca sigur, ca nu exista nici un conflict, totul este doar o iluzie. Daca vom intreba cetatenii, vom primi ridicari din umeri si fete mirate.

Totusi, ar fi interesant sa aflam care sunt acele institutii ale statului care i-au vorbit domnului Basescu de doctrine, de dreapta si de candidati. Nu de alta, dar poate domnul presedinte fiind foarte greu de demis, am putea sa facem propuneri in acest sens pentru domnii de la acele institutii.

Caci este extrem de periculos pentru Stat si societate ca sefii unor institutii publice sa dea verdicte in privinta doctrinelor politice.

Acesta este atributul suveran al alegatorilor, nu al unor lideri vremelnici.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img