26 octombrie 2024
ActualitateDe la "catastiful" cu datorii la cardul de credit... Viata "la caiet",...

De la „catastiful” cu datorii la cardul de credit… Viata „la caiet”, o solutie pentru cei nevoiasi

aInca 50 de rachiu, domnisoara”. aMai nea” Ioane, pai s-au adunat 13 lei la matale, cand mi-i dai? Cat iti mai dau bautura pe datorie?”. aVine pensia si rezolvam”. Dialogul de mai sus este doar unul dintre exemplele pe care le-am putea oferi cand vine vorba de aservicii” pe datorie. Crasmele de cartier sunt printre locurile cu traditie in ceea ce priveste bautul pe datorie, dar micile magazine, de regula cu profil alimentar, nu sunt ocolite de aceasta situatie.

Trecerea la caiet este un obicei vechi, nu a aparut acum, odata cu criza economica, dar vanzatorii din magazinele de cartier si cei din crasmele si barurile mici spun ca acum, parca mai mult ca oricand, clientii le cer tot mai mult pe datorie. aPana la pensie”, apana la ajutorul de somaj” sau, pentru cei mai norocosi apana la salariu”, astfel suna angajmentul datornicului. Cum vanzatorii au incredere doar in clientii vechi si cat de cat solvabili, situatiile in care magazinul sau carciumioara ramane cu paguba sunt extrem de rare. In magazinele de cartier cei mai fideli clienti ai caietului de datorii sunt pensionarii. aDe regula se intampla sa cumpere ceva si sa le lipseasca 50 de bani, maxim un leu. Cand e vorba de oameni seriosi, in varsta, pe care ii cunoastem de mai mult timp si sunt clienti vechi, nu e nicio problema. Pentru cativa banuti nu poti sa trimiti clientul acasa. Notez la caiet si, de regula, in ziua de pensie, clientii vin si isi achita datoriile. Sigur ca nu dam pe datorie pentru sume mari, deoarece ar reprezenta un risc, insa cand e vorba de sume mici si de clienti seriosi, exista aceasta posibilitate”, a declarat gestionarul unui magazin mic dintr-un cartier marginas. De cealalta parte, clientii sunt de acord ca trecerea la caiet este o solutie. aDaca nu am ulei sau faina in casa si trebuie sa gatesc, dar nu-mi ajung banii, gasesc intelegere la doamna de la magazinul nostru. Mai mult de 4-5 lei nu s-au adunat niciodata si intotdeauna, cand am primit pensia, am venit prima data la magazin si mi-am achitat datoria. Nu cr ed ca e ceva rau, pentru ca nimeni nu are de pierdut”, considera Maria P., unul din abeneficiarii sistemului”. De altfel, traditia vechiului caiet este oficializata si pusa in drepturi – in conditii moderne si cu multe semnaturi si stampile -a de institutii solide, cum sunt bancile. Pentru ca ce altceva sunt descoperirea de card sau cardul de credit daca nu posibilitatea de a face cumparaturi pe datorie? Cel putin, la micile magazine, datornicii nu sunt obligati sa plateasca si dobanda… In plus, vanzarea pe datorie reprezinta unul din ultimele atuuri ale micilor comercianti, aproape spulberati de invazia hipermarketurilor. Asa ca magazinele mici incearca sa ofere clientilor avantaje pe care acestia nu le pot gasi la colosii comerciali aparuti in ultimii ani. In aceste conditii este limpede ca, atat pentru persoanele care raman fara bani cu cateva zile inainte de salariu sau pensie, dar si pentru proprietarii de mici afaceri, vanzarea pe datorie ramane o solutie, un fel de card de credit fara acte. O solutie care, pe langa micile avantaje, are si o anumita doza de inedit…



Condicute din Sud

Zona de sud a Bacaului a fost mai privilegiata din punct de vedere industrial. Micile carciumioare, aparute la cativa metri de portile intreprinderilor, au proliferat si ele datorita acestui sistem. Aici apare alt gen de consumator: datornicul navetist. Daca sotia si copii trimisi sa cumpere tigari sunt trecuti in condicuta magazinului de la scara blocului, sotul are si el o rubrica deschisa la bodega situata langa locul de munca. Si cum leafa, in majoritatea cazurilor, se ia odata pe luna, a aparut un mod interesant de acoperire a datoriilor: plata in avans. Cand intra banii in cont, omul plateste o suma, insuficienta totusi sa acopere toata luna care urmeaza, si achita si restul din luna precedenta. In acest mod si patronul are lichiditati sa-si faca aprovizionarea mai des. Din pacate, cu toata evolutia cibernetica, nu am vazut pana acum la niciun comerciant o condicuta pe calculator.

Ioan Bisca
Codrin Pop



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img