26 octombrie 2024
ActualitateUnii fura, altii platesc: Coeficientul de corectie, cosmarul locatarilor

Unii fura, altii platesc: Coeficientul de corectie, cosmarul locatarilor

Luna de luna, proprietarii apartamentelor din Bacau platesc mai multa apa rece decat consuma. Oricat s-ar stradui sa faca economie, ajung sa fie incarcati cu sume care reprezinta coeficientul de corectie. Pentru rezolvarea acestei probleme exista doua solutii: bransarea individuala la reteaua de apa sau distributia pe orizontala. Bacauanii mai au de asteptat mult si bine pana vor scapa de coeficientii de corectie.

In asociatiile de proprietari au loc discutii interminabile despre coeficientul de corectie aplicat la consumul de apa rece furnizata de Regia Autonoma de Gospodarie Comunala (RAGC). Uneori, locatarii platesc in plus sume destul de mari. „In luna decembrie, de exemplu, am fost incarcat foarte mult la intretinere, se plange Gheorghe Sova, proprietarul unui apartament din blocul 11, de pe strada Nufarului, Asociatia de proprietari 106. Mi s-au adaugat la consumul de apa rece 8 metri cubi nejustificati. Eu am citit apometrul, am declarat consumul, dar acest coeficient de corectie a ajuns de nesuportat. La un consum de 12 metri cubi se adauga 8 metri? Este strigator la cer. De ce am mai dat banii pe apometre?” Locatarii cred ca aplicarea coeficientilor de corectie este un abuz. „In cel mai bun caz, diferenta valorica ar trebui impartita intre locatarii care nu accepta sa fie verificate apometrele”, considera Gheorghe Sova.



Se fura intre ei

Scarile de bloc pe care nu se aplica acest coeficient de corectie la apa rece pot fi numarate pe degete. „Este o problema comuna asociatiilor de proprietari, ne-a declarat administratorul As. 106, Daniela Ilie. In fiecare luna apar diferente intre indexul de pe apometrul de bransament si consumul inregistrat de apometrele din apartamente. O prima explicatie ar fi diferenta de clasa dintre cele doua tipuri de apometre”. Exista, insa, si o a doua justificare: furtul de apa din apartamente. Presedintele asociatiei, Gheorghe Burducea, a descoperit astfel de cazuri cu ocazia unor verificari. „Am gasit apometre blocate sau montate invers. Stim ca se fura, dar nu putem face verificari zilnice. Sunt 465 de apartamente in aceasta asociatie.”

Mai au mult de asteptat

Pana acum, au reusit sa aiba bransament separat 7000 de abonati din 59.500. Aceasta solutie pentru evitarea coeficientului de corectie este tot mai limitata. „Daca in caminul nostru de apometru mai exista loc pentru alte bransamente individuale, atunci se aproba cererile in ordinea depunerii lor, declara directorul executiv al RAGC, Petrus Radulescu. In situatia in care nu exista aceasta posibilitate, nu se mai accepta construirea unui alt camin pentru bransamente individuale. Aceasta, deoarece s-ar produce un dezechilibru in reteaua generala de distributie a apei.” A doua solutie este modificarea instalatiilor interioare ale blocurilor. Prin scoaterea conductelor comune pe casa scarii, se elimina pierderile, dar si posibilitatile de frauda. Distributia pe orizontala a utilitatilor este solutia viitorului in condominii. Din pacate, acest sistem se implementeaza cu greutate. Pana acum, doar intr-un singur bloc din Bacau au fost montate pe casa scarii si conductele de apa rece.

Doina Mincu
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img