26 octombrie 2024
ActualitatePrin hatisurile birocratiei: Pensionar doar doua luni

Prin hatisurile birocratiei: Pensionar doar doua luni

Un pensionar de invaliditate de gradul III a pierdut acest drept dupa numai doua luni. Comisia nationala de expertiza i-a luat gradul. Barbatul si-a platit transportul pana la Bucuresti, astfel ca a ramas si fara banii pe bilete.

Ceea ce parea initial o veste buna pentru un localnic din comuna Poduri s-a dovedit a fi pana la urma o mare pacaleala. Cand inca nu aflase ca i s-a stabilit pensia de invaliditate a si fost depensionat. Mai mult decat atat, a trebuit sa scoata bani din buzunar pentru aceasta. aAnul trecut, in 3 noiembrie, am depus dosarul pentru pensie de invaliditate de gradul III la comisia de expertiza medicala de la Moinesti, ne-a relatat V.I. Nu am primit decizia de pensionare, in schimb, imi vine acasa, in data de 16 ianuarie, o adresa, de la Institutul National de Expertiza Medicala, prin care eram anuntat sa ma prezint in 21 ianuarie pentru internare in vederea verificarii capacitatii de munca. Am fost acolo si dupa ce m-au examinat mi-au spus ca imi iau gradul III, deci nu voi mai fi pensionar de invaliditate”. Decizia nu il nemultumeste intr-atat pe barbat, cat faptul ca a suportat costul transportului dus-intors la Bucuresti, pentru a se prezenta la institutul amintit. In adresa mentionata se preciza ca apentru transportul dus-intors veti folosi cupoanele de calatorie de care beneficiati ca pensionar”. Numai ca barbatul sustine ca a intrat in posesia deciziei de pensionare de invaliditate gradul III abia dupa ce s-a intors de la Bucuresti, adica ain 26 ianuarie”, astfel ca pentru a ajunge la institut a trebuit sa-si cumpere din banii lui biletele de calatorie. Este vorba despre 115,9 lei. aEu am cheltuit atatia bani cu trenul dus-intors si trebuie sa mi-i recuperez”, mai declara, nemultumit, V.I.



Aproape trei luni pentru emiterea unei decizii

Dupa ce a investigat cazul, conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau a constatat ca barbatul a fost in august 2008 la comisia de expertiza din Moinesti pentru incadrarea in gradul de invaliditate. Atunci i s-a stabilit gradul III (capacitatea de munca este afectata in proportie de 50 la suta). Cererea pentru acordarea pensiei de invaliditate a fost depusa, insa, in 3 noiembrie. De aici incolo lucrurile se complica. aLa inceputul lunii septembrie, Institutul National de Expertiza a solicitat sa ii trimitem pentru verificare toate dosarele noi din august, declara Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Asa a ajuns la comisia de la Bucuresti. Intr-adevar, decizia de pensionare a fost data la plata in ianuarie. Aceasta pentru ca ultima punere in plata a deciziilor noi din anul trecut a fost in 14 decembrie si nu a putut fi prins atunci. Nu stim daca va fi depensionat, pentru ca nu a venit decizia de la Bucuresti. Dar este cert ca legea nu ne permite sa-i restituim cheltuielile cu transportul. Oricum, el chiar daca a fost doar o luna sau doua pensionar, beneficiaza de toate tichetele de calatorie”. Aceasta nu-l ajuta cu nimic, pentru ca nu are voie sa instraineze biletele. In plus se pune intrebarea de ce decizia de pensionare a ajuns abia pe 26 ianuarie, cand legea spune ca ea trebuie emisa in 30 de zile de la data depunerii cererii?

Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img