26 octombrie 2024
ActualitateJudecatorii nu vor sefie: Tribunalul Bacau nu are vicepresedinte si sefi de...

Judecatorii nu vor sefie: Tribunalul Bacau nu are vicepresedinte si sefi de sectii

Magistratii de la Tribunalul Bacau nu se dau in vant dupa functii de conducere. Sfarsitul lui 2008 a prins instanta cu un presedinte numit, fara vicepresedinte si cu doi delegati pe postul de presedinti de sectii. Judecatorii prefera sa stea in bancile lor, pentru ca volumul de munca al sefilor este foarte mare, iar beneficiile nu sunt pe masura.

Judecatorii de la Tribunalul Bacau nu vor sa auda de functii de conducere. aPresedintele sectiei penale, la inceputul anului 2008, si-a terminat mandatul si a refuzat numirea pentru un al doilea mandat, ne spune judecator Maria Oborocianu, purtatorul de cuvant al Tribunalului Bacau. Vicepresedintele si-a depus demisia in luna martie, presedintele sectiei comerciale a fost eliberat din functie prin pensionare, in luna iunie. Presedintele sectiei civile a fost initial delegat pe functia de vicepresedinte, iar ulterior a promovat examenul pentru ocuparea acestei functii, dar s-a vacantat functia de presedinte sectie civila. Vicepresedintele astfel numit a fost detasat incepand cu 1 decembrie 2008 la Consiliul Superior al Magistraturii”. Practic, sfarsitul de an 2008 a prins instanta doar cu presedinte numit, fara vicepresedinte, cu doi delegati pe post de presedinti de sectie, iar la sectia penala cu un judecator caruia i s-au dat atributii de presedinte, partial. Conducerea Tribunalului motiveaza refuzul magistratilor de a ocupa functii de conducere prin lipsa acuta de personal din institutie. aInstanta parcurge o perioada dificila datorita personalului redus fata de volumul de activitate, iar motivatii nu prea exista, cele materiale nefiind atractive, iar cele personale fiind cenzurate de lipsa parghiilor de conducere si control”, spune judecator Oborocianu.



Schimbari peste schimbari
si in colegiul Tribunalului

Si componenta colegiului de conducere al Tribunalului a suferit mai multe modificari, datorita promovarilor la Curtea de Apel, a pensionarilor si a demisiilor din functia de membru al colegiului. aConsecintele functionarii instantei cu posturile de conducere vacante si cu un colegiu de conducere instabil sunt grave, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Autoritatea unui presedinte de sectie &ltdelegat&gt saua &ltcu atributii&gt nu este aceeasi cu a unui presedinte de sectie numit. Implicarea acestuia din urma este mai mica. Presedintele instantei este nevoit sa se implice mai mult in conducerea sectiei, suprasolicitarea si imposibilitatea urmaririi unei agende prestabilite, macar in parte, avand ca rezultat pierderea din vedere a altor aspecte”, precizeaza purtatorul de cuvant al Tribunalului.

Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img