26 octombrie 2024
ActualitateDe la sase luni la 18 ani: Retrocedari in mars fortat

De la sase luni la 18 ani: Retrocedari in mars fortat

Comisia judeteana de fond funciar a elaborat un program de masuri pentru urgentarea aplicarii legilor proprietatii, elaborat la solicitarea MIRA. El a fost finalizat si trimis Guvernului. Cu acest program in fata, atat institutiile care au reprezentanti in comisia judeteana de fond funciar, cat si comisiile locale vor purcede rapid la incheierea procesului de restituire a terenurilor.

Conform Legii 18/1991, in Romania, retrocedarea terenurilor catre fostii proprietari ar fi trebuit sa se realizeze in sase luni. Au trecut 18 ani si procesul nu s-a incheiat. Au aparut mereu alte legi, uneori si cate trei pe an, care au adaugat drepturi si au stabilit noi termene. Bacaul se afla, totusi, printre judetele fruntase, avand validate 90 la suta dintre dosarele fostilor proprietari. La cererea expresa a ministerului, Prefectura Bacau trebuie sa finalizeze dosarele aflate in lucru. „Comisia judeteana de fond funciar si comisia tehnica au intocmit un program care a fost inaintat Guvernului si tuturor institutiilor care au activitati legate de retrocedarea terenului si a imobilelor”, arata Gheorghe Hura, subprefect. In comisia judeteana de aplicare a legilor proprietatii au reprezentanti si doua organizatii: „Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania” si „Asociatia Nationala a Proprietarilor de Pamant, Paduri, alte bunuri mobile si imobile” -a PROPACT.



„Cadastristii”
au iesit in teren

Institutiile care isi vor trimite angajatii pe teren pentru a grabi finalizarea dosarelor de retrocedare sunt Directia Silvica Bacau, Oficiul Judetean de Cadastru, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Inspectoratul Teritorial Silvic. Si primariile rurale au fost puse pe jar de directiva MIRA. Termenul cel mai indepartat de solutionare, stabilit pentru cazurile mai dificile, este 31 martie 2009. Toate comisiile locale din judet au fost notificate ca trebuie sa-si actualizeze situatia dosarelor si sa-si faca propriul program de masuri, cu responsabili si termene. „13 comisii s-au conformat deja si au solicitat Prefecturii Bacau sa-si trimita un reprezentant la sedinta de analiza, declara Gheorghe Hura. Incepand de astazi (ieri, n.r.) si pana vineri, membrii Comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii vor participa la intalniri, conform graficului. Eu voi fi prezent la Slanic Moldova, Dofteana, Horgesti, Parincea, Scorteni si Solont”. Ceilalti specialisti ai comisiei judetene vor participa la sedintele de la Izvorul Berheciului, Zemes, Cleja, Asau, Cotofanesti si Urechesti”.

Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img