26 octombrie 2024
ActualitateFunctionarii publici, fortati sa iasa la pensie: Niciun loc pentru tineri la...

Functionarii publici, fortati sa iasa la pensie: Niciun loc pentru tineri la institutiile Muncii

Salariatii institutiilor bugetare, care au vechime completa in munca si varsta prevazuta de lege, vor fi scosi la pensie. Guvernul vrea ca astfel sa elibereze locuri de munca pentru tineri. La institutiile Muncii, insa, nu sunt salariati pensionabili.

Dupa ce a dispus reducerea cu 20 la suta a cheltuielilor de personal din institutiile bugetare, prin anularea stimulentelor, premiilor si a unor sporuri, acum Guvernul vine cu o noua masura radicala. Printr-o hotarare emisa la sfarsitul saptamanii trecute, a stabilit ca toti salariatii, care indeplinesc conditiile prevazute de lege, sa fie scosi la pensie. Mai exact, conducerile institutiilor finantate de la bugetul statului vor trebui sa ii oblige sa se pensioneze pe toti angajatii care au atins varsta standard, precum si stagiul complet de cotizare la fondul asigurarilor sociale de stat (sistemul public de pensii). In prezent, barbatii pot iesi la pensie daca au varsta de 63 de ani si sase luni si un stagiu de cotizare (vechime in munca) de 32 ani. Femeile au posibilitatea sa se pensioneze acum daca au varsta de 58 de ani si sase luni si vechime in munca de 27 de ani. Dar varsta de pensionare nu ramane asa, ea crescand la fiecare trimestru cu o luna. Nici stagiul de cotizare nu este neschimbat. Vechimea completa in munca urca si ea trimestrial cu doua luni.



aOamenii abia asteapta
sa iasa la pensie”

Guvernul isi justifica decizia de a-i scoate la pensie pe angajatii bugetari (functionari publici si personal contractual) prin aceea ca astfel s-ar crea locuri de munca pentru tinerii someri. Asadar, estimeaza ca prin aceasta masura s-ar vacanta 25.000 de posturi in institutiile si unitatile bugetare din care 6.500 de functionari publici la nivel central. O investigatie intreprinsa la mai multe institutii publice, respectiv la cele ale Ministerului Muncii, arata ca, practic, masura nu va avea nici pe departe efectul scontat, pentru ca numarul celor care corespund celor doua cerinte de pensionare este extrem de mic. aNu mai avem oameni care au ajuns la varsta de pensionare, ne spune Ioan Silitra, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Cei care s-au incadrat in conditiile legii au optat sa iasa la pensie in toamna anului trecut cand s-a pus problema sa fie transferati mai multi salariati la Agentia de Prestatii Sociale. Nu avem niciun loc vacant si nici nu va fi vreunul curand”. Situatia nu sta altfel nici la celelalte institutii ale Muncii. aNu am decat o singura persoana care indeplineste conditiile de pensionare, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Din pacate, este vorba despre un informatician, de care este cea mai mare nevoie, pentru ca toata activitatea noastra se bazeaza pe lucrul pe calculator. Mai mult decat atat, lucreaza in zona cea mai importanta a institutiei si are si multa experienta, astfel ca ne este foarte greu sa ne lipsim de el”. In schimb, conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca nu are o asemenea dilema. aAvem o salariata pensionabila, dar care si-a depus dosarul inca de anul trecut, ne-a spus Haralambie Irimescu, inspectorul sef al ITM. Oamenii abia asteapta sa se pensioneze, astfel ca nu stau ca sa fie scosi obligatoriu. Mai sunt doua posturi vacante, dar nu am organizat concurs pentru ocuparea lor, deoarece nu avem spatiu pentru inca doi angajati”. Cat despre Directia de Munca si Incluziune Sociala, directorul acesteia, Gheorghe Apostu, ne-a declarat: aNu avem niciun salariat care sa poata fi pensionat”.

Pensionabilii lasa locul liber
si in spitale

Dispozitia Guvernului de scoatere la pensie a bugetarilor pensionabili in acest an afecteaza 18 angajati din sistemul sanitar public. „Este vorba despre 4 medici, 5 infirmiere, 4 ingrijitoare, 3 muncitori, 1 liftier si un contabil, ne-a declara Adam Jofa, sef Resurse umane la Directia de Sanatate Publica. Pe masura ce aceste persoane vor iesi la pensie, posturile se vor vacanta. Blocarea posturilor nu impiedica organizarea concursurilor, deoarece legea permite ocuparea posturilor vacantate dupa 1 ianuarie 2009”. Din cei patru medici care vor iesi la pensie in acest an, 3 profeseaza la Spitalul Municipal Onesti (in specialitatile laborator, radiologie si obstetrica-ginecologie) iar unul, la Spitalul Orasenesc Comanesti (specialitatea obstetrica-ginecologie). Chiar daca aceste posturi vor fi scoase la concurs, exista posibilitatea ca ele sa ramana neocupate mult timp. Experienta concursurilor din ultimii ani demonstreaza un interes scazut al tinerilor medici fata de munca in spitale.

Doina Mincu
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img