26 octombrie 2024
ActualitateBolile psihice isi fac de cap: Bolnavi periculosi liberi la crime si...

Bolile psihice isi fac de cap: Bolnavi periculosi liberi la crime si violuri

Aproape jumatate dintre bolnavii psihic sufera de schizofrenie. Peste 100 de bolnavi au savarsit infractiuni. Mare parte sunt internati la Grajduri, in siguranta. Unii recidiveaza pentru ca nu au un acoperis deasupra capului.

Dupa bolile cardiovasculare, afectiunile psihice sunt cele care lovesc din ce in ce mai multe persoane. Dar si mai ingrijorator este faptul ca multi dintre bolnavii psihic au savarsit infractiuni, unii chiar crime. Daca la sfarsitul anului 2007 erau 3.636 cazuri, la finele anului trecut au fost 3.783 bolnavi in evidenta Centrului de Sanatate Mintala (CSM) Bacau. Numai in 2008 au fost diagnosticate cu o boala psihica 49 persoane. Peste 1.700 dintre bolnavi sufera de schizofrenie, aproximativ 1.000, de psihoze afective, alte 400, de epilepsie iar restul de demente ori depresii. Dar cateva zeci de bolnavi reprezinta un pericol extrem de mare pentru cei din jur. Pentru nu mai putin de 107 bolnavi psihic instantele de judecata au dispus luarea de masuri de maxima sau de medie siguranta, ei savarsind infractiuni mai mult ori mai putin grave. Dintre ei, 25 sunt internati in Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri, unde ajung bolnavii psihic cei mai periculosi, care au facut crime, vatamare corporala grava, cauzatoare de moarte, viol, talharie sau furt. Alti 82 au fost externati si incredintati familiilor, care s-au angajat ca vor avea grija ca bolnavul luat in ingrijire sa nu fie scapat de sub supraveghere si sa isi ia constant tratamentul. Dar, din pacate, lucrurile nu stau asa in toate cazurile. Trei care au savarsit omoruri sunt acasa dupa ce au fost tinuti cativa ani in unitatea medicala ieseana. Comisia de medici psihiatri care i-a evaluat dupa un anumit numar de ani a considerat ca ei nu mai reprezinta un pericol social si, ca atare, pot fi integrati in societate. La fel s-a dispus si in cazul altora, autori ai unor furturi, cu talharie.
[ad#stire]
Lipsa unui adapost, cauza unor infractiuni repetate



Dar multe din cazurile care au fost externate de la Grajduri ajung, din nou, aici, ele savarsind iar furturi sau violente imediat ce s-au aflat in libertate. Si aceasta deoarece ele nu sunt supravegheate de nimeni in ce priveste administrarea tratamentului. aSi la Grajduri este lipsa de locuri, ne spune Adriana Cucu, asistentul sef al CSM. De regula, aici stau maximum sase ani, timp in care boala se remite. Unii, insa, la externare nu sunt preluati de nimeni, pentru ca nu au familie. Dar nu au nici casa. Sunt oameni ai strazii”. In prezent, patru bolnavi psihic fara un acoperis deasupra capului, care au stat la Grajduri ani in sir, vor fi reinternati pentru ca au savarsit, din nou, infractiuni. O solutie pentru ca ei sa isi administreze tratamentul sub supraveghere ar fi internarea lor in una din sectiile de psihiatrie, dar si acestea sunt pline. aEste foarte aglomerata sectia, ne-a spus cu cateva zile in urma dr.Carmen Covrig, medicul sef al Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta. In zilele de luni, miercuri si vineri facem cate 20-30 de externari si se ocupa imediat paturile. Acum sunt 78 de bolnavi pe 60 de paturi. Si majoritatea vin la noi in stare grava. Rulajul este foarte mare”. Asa stand lucrurile, pentru cazurile sociale, externate de la Grajduri, se impune un sistem de asistenta institutionalizat.
aEste nevoie de o unitate medico-sociala pentru ele, mai spune asistenta sefa. Toate persoanele care s-au intors in ultima vreme de la Grajduri sunt cazuri sociale. Au tulburari comportamentale sau psihotice. Ei nu fac infractiuni din cauza bolii, neaparat, ci a situatiei lor sociale. Aceasta este o mare problema cu care ne confruntam”.

Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img