7 noiembrie 2024

Camera Agricola te face fermier

Sa faci agricultura nu e usor, dar poate fi placut si poate sa se transforme, cu timpul, dintr-un hobby intr-un veritabil job. Pentru tinerii a caror profesie nu mai are cautare pe piata muncii sau in care cererea e foarte mica (inginer mecanic, profesor, jurist etc.) infiintarea unei ferme zootehnice sau vegetale cu fonduri europene poate fi o solutie.

Exista, insa, o prima conditie ca sa fii eligibil: sa ai pregatire in domeniu. Din acest motiv, Camera Agricola a Judetului (CAJ), aflata in subordinea Consiliului Judetean Bacau, organizeaza cursuri pentru cei doritori sa se califice. Fireste, contra cost: 300 de lei, 150 avans, 150 la final.



„E un pret destul de accesibil pentru orice potential cursant, iar beneficiul este mult deasupra acestui efort, arata Vasile Aichimoaiei, directorul CAJ. Poti sa ai trei facultati, daca nu ai pregatire in agricultura nu poti sa accesezi fonduri.” De asemenea, daca vrei sa arendezi pamântul si sa comercializezi produsele trebuie sa faci dovada ca ai pregatire in domeniu.

Trendul UE: cursuri scurte, pe meserii concrete!

Al doilea aspect il vizeaza pe consumator: daca cel care cultiva, de exemplu, legume nu se pricepe la agricultura, actiunile sale pot afecta sanatatea cumparatorului. „Exista pesticide care au remanenta, adica se acumuleaza in legume si sunt toxice pentru organism, arata ing. Aichimoaiei. Pregatirea e importanta si in zootehnie, fermele putând polua cu nitriti si nitrati mediul daca nu sunt corect organizate.”

CAJ Bacau are cursuri de calificare in apicultura, cresterea animalelor, cultura plantelor si mixte. Cele mai solicitate sunt cele de apicultor. „Sunt bacauani care nu au lucrat niciodata in acest domeniu si vor sa inceapa acum. Cursantii beneficiaza de prezenta biologului Gh. Sava, care a predat la Universitatea Bacau. Este apicultor practicant si un pedagog excelent”, afirma Vasile Aichimoaiei. Calificarea foloseste la deschiderea unei afaceri, dar si la angajare, cursurile fiind recunoscute de Ministerul Muncii.

„In Franta, se fac cursuri de scurta durata pe faze de lucru. De exemplu, tunsator de oi. Acolo nimeni nu te angajeaza daca nu ai calificare. Acesta e trendul in UE: cursuri scurte dar eficiente, pe meserii concrete, nu o pregatire generala din care iesi fara o meserie.”
ing.Vasile Aichimoaiei, directorul Camerei Agricole a judetului Bacau




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014