26 octombrie 2024
ActualitateCaldura cu cateva zeci de lei: Sistemul distributiei pe orizontala castiga adepti

Caldura cu cateva zeci de lei: Sistemul distributiei pe orizontala castiga adepti

Sistemul de distributie pe orizontala a agentului termic prinde tot mai mult teren. Locatarii din apartamentele bransate la acest tip de instalatie sunt pentru prima data multumiti de caldura primita de la CET si, mai ales, de costul incalzirii. Un apartament poate fi incalzit timp de o luna cu mai putin de 100 de lei. Pana acum, CET a incheiat 107 contracte individuale cu proprietarii apartamentelor bransate la noul sistem.

In blocul 8 de pe strada Calugareni, una dintre scari este pionier al sistemului de distributie pe orizontala a agentului termic. Locatarii sunt multumiti de confort si de pretul caldurii. „Nu mai avem nicio problema pe scara A a blocului 8 Calugareni, ne-a declarat presedintele asociatiei, Ionel Dogaru. Aparatele de masura sunt la usa fiecarui apartament. Locatarii isi regleaza consumul cum vor. Astfel, sunt apartamente unde, in luna decembrie, s-a consumat caldura de 300 de lei, dar si un apartament la care costurile au fost de doar 78 lei. S-au terminat discutiile despre furtul de apa, despre coeficientii de corectie. Daca acest sistem ar fi fost realizat la timp si pe scara larga, multe apartamente ar fi ramas bransate la CET”.



Locatarii sunt multumiti

In blocul 8 de pe strada Cuza Voda, caldura si apa calda se furnizeaza pe noul sistem din luna noiembrie, iar lucrarile la instalatia de apa rece s-au incheiat zilele acestea. Factura aferenta lunii decembrie a fost o surpriza placuta pentru locatari. „Am avut caldura dupa pofta inimii si am platit putin peste 100 de lei, intr-o luna plina de iarna, ne-a declarat Zaharia Lazar. Din aceasta suma, 38 de lei o reprezinta rata pentru cutia de contorizare, pe care o platim in trei ani. Sunt mai mult decat multumit. Anul trecut eram nevoit sa deschid ferestrele fiindca ardeau caloriferele. Plateam foarte mult. Acum reglez caldura din robinet”. In acest bloc, sistemul de distributie pe orizontala include si conducta pentru apa rece. Fiecare apartament are apometru propriu. Pierderile in instalatia de pe casa scarii sunt zero. Locatarii platesc „la picatura” ce consuma.

Ce este distributia
pe orizontala?

In acest sistem, conductele comune trec pe casa scarii, nu prin apartamente. Fiecare apartament are gigacalorimetru si debitmetru la usa. Conductele montate pe casa scarii sunt izolate si mascate cu rigips. In dreptul fiecarui apartament exista o caseta in care sunt amplasate aparatele de masura. Caseta este incuiata, iar locatarii nu au acces la aparatura, dar pot asista la citirea contorilor. Agentul termic ajunge mai repede si la o temperatura mai mare in apartamente. In plus, se elimina neintelegerile dintre locatarii care au in apartamente centrale individuale si cei din sistemul centralizat. Rau-platnicilor li se „inchide robinetul”, fara ca asta sa-i afecteze pe vecinii care isi platesc la zi intretinerea. CET incheie contract direct cu locatarii. Pana acum, au fost incheiate 107 contracte.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img