Nu-i dispretuiesc pe cei care urmaresc emisiunile de genul „O soacra pentru fiica mea”, talkshow-urile despre idile si divorturi sau diverse telenovele, dar nici nu pot sa ma bucur ca predomina aceste preferinte.
Inteleg nevoia unora de a trai o viata de imprumut, o viata prospera in care si bogatii plâng, iar iubirea invinge toate obstacolele.
Fete sarace care viseaza sa se marite cu un bancher, mame ostenite, dezamagite, care afla seara, in fata televizorului, ca exista minuni, rasturnari de situatii, mosteniri providentiale. E ca si cum a-i broda sperante pe o bucata de hârtie, irosindu-ti energia si timpul.
Astfel de mentalitati si asteptarile care se nasc din ele nu pot fi interzise dar pot fi demontate sau limitate ca o pata de petrol care polueaza apa limpede si sufoca tot ce-i viu. Iar instrumentul care poate fi folosit la limitarea lor este educatia.
„Natura ne aseamana, educatia ne deosebeste” spunea Confucius, iar Comenius, al carui nume il auzim foarte des de când a fost imprumutat unui program european, afirma ca a-i educa pe tineri nu inseamna a le baga in cap tot felul de termeni si definitii, ci „a le deschide calea cum sa priceapa lucrurile.” Tinerii au nevoie de instructie si de o gândire sanatoasa, care sa-i ajute sa inteleaga cauza lucrurilor.
Nu e drept sa fie educati de telenovele. Socat de discrepante – olimpici care aleg sa moara, elevi de zece fericiti, elevi care isi bat joc de Bac etc. – un adolescent intreba, recent, de ce nu se studiaza stiintele sociale in scoli. Nu e vorba de socialismul stiintific din vremea anilor ’80, ci de sociologie, care se preda acum doar in clasele sau in liceele de specialitate. Avea dreptate sa se mire. Sociologia e la fel de importanta ca fizica sau matematica.
Exista in acest domeniu cercetatori si studii remarcabile care pot fi folosite la elaborarea manualelor. Nu ma gândesc la o noua corvoada pentru tineri, ci la ore interesante in care pedagogii le-ar vorbi despre saracie, depresie si alcoolism, despre interesele individului, ale grupului si ale natiunii, despre esec si succes, despre sentimentul de putere si cel de implinire…
Exista ore de dirigentie dar sunt prea putine si prea seci. Pe de alta parte, pentru a intelege societatea, asa cum a evoluat de-a lungul timpului si cum este in prezent, e nevoie de un studiu sistematic. Ca sa decizi cum sa vrei traiesti si cine vrei sa fii in acest sistem trebuie sa stii cum functioneaza sistemul.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.