Ioana Sandu. E singura eleva din Bacau si din intreg centru de examen, care a obtinut media maxima la Evaluarea Nationala. E absolventa a Scolii Gimnaziale „Spiru Haret”, institutie care se mentine, an de an, in topul invatamântului bacauan. O scoala de zece, cu o eleva de 10.
O fire muncitoare, foarte puternica, extrem de abitioasa, Ioana Sandu a demonstrat ca orice provocare pentru ea are un final fericit. Intotdeauna. Recunoaste ca in spatele acestor rezultate este si foarte multa munca, insa pentru ea nimic nu este imposibil. „Daca vrei sa reusesti, poti. Sunt cunostinte care s-au acumulat in toti cei opt ani de scoala, dar am avut noroc si de profesori foarte buni”, ne-a marturisit. Nu o sperie nimic, se considera o persoana foarte norocoasa, care intotdeauna a obtinut ceea ce si-a dorit. Si a dovedit asta, in tot ce a facut. Este mândria familiei, dar si a scolii care a format-o.
„Si anul trecut am fost singura scoala din Bacau, cu media 10 la Evaluarea Nationala. Si in acest an, Ioana este singura eleva cu nota maxima pe intreg centru de examen, iar aici ma refer la orasul Bacau si toate zonele din jur. Este o eleva care mereu a performat. Un copil cu foarte mult bun simt, care a avut numai note de 10 in toti cei opt ani de scoala. A fost eleva noastra si in ciclul primar. E o fata calma, inteligenta. La orice intrebare ii era adresata avea un raspuns clar si concis. Nu era insa genul de eleva care sa se impuna. Este meritul ei, dar si al cadrelor didactice din aceasta scoala. Acest lucru demonstreaza faptul ca in Scoala «Spiru Haret» pregatirea elevilor este prioritatea permanenta. Mai sunt elevi de 10, la ambele discipline de examen, dar au medii de 9.92 sau 9.85. Anul acesta, am avut trei sefi de promotie cu 10 pe linie. Vorbim de copii foarte buni si foarte bine pregatiti.”
prof. de istorie Livia Sibisteanu, directorul Scolii Gimnaziale „Spiru Haret”
Cu un slogan sugestiv, „Educatori, elevi, parinti, comunitate”, Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” reuseste ca an de an sa se mentina in top. Cu o istorie de peste 140 de ani (a fost infiintata in anul 1870) unitatea ofera un invatamânt de calitate, lucru recunoscut chiar si de Ioana. „Cum am spus, a fost norocul meu ca am avut sansa de invata intr-o astfel de scoala si de a avea cei mai buni profesori”, adauga.
„Un copil deosebit, iar acest lucru se vede din rezultatele ei obtinute an de an, dar si la Evaluarea Nationala. Are un simt practic deosebit, bazat pe aplicabilitate. Are talent, a simtit Matematica si frumusetea ei, fara a ramâne in abstract. Dar, trebuie sa se inteleaga, ca aici vorbim si de foarte multa munca, pentru ca, in general, talentul nu poate suplini munca. Iar in Scoala «Spiru Haret», noi, profesorii, asta facem – muncim pentru performanta elevilor”, a declarat si profesorul Codrin Ciuchi, cea care a pregatit-o pe Ioana Sandu la Matematica si care, asa cum tot Ioana a spus-o, a determinat-o sa iubeasca aceasta materie scolara.
Ioana e mândria scolii, a profesorilor a colegilor, a dirigintei, a conducerii. Ea si toti elevii de la Scoala „Spiru Haret”, care mereu au fost in topul olimpiadelor, examenelor nationale, concursurilor scolare si extrascolare.
„Sunt foarte mândra de Ioana Sandu, asa cum sunt mândra de toti elevii mei. Ioana a avut inca de la inceput inclinatii clare spre literatura. Asta desi a fost olimpica la fizica, dar si la matematica sau alte discipline. A fost prima si in concursurile scolare si extrascolare. O fire foarte timida, interiorizata, dar care se exprima foarte bine in scris. Insa nu e tipul de lider. Un copil care pur si simplu devora cartile, cu un vocabular deosebit, cu ochi vii care absorbeau informatia in clasa. Meritul este si al invatatoarei care a format-o in anii de invatamânt primar.”
prof. Simona Sachelaru, Limba si literatura româna
„O stiu pe Ioana de mica. Este un copil foarte silitor. Am numai cuvinte de lauda pentru ea. O eleva ambitioasa, cu inalte abilitati, care a stiut intotdeauna care este valoarea faptelor. A reusit prin inteligenta, perseverenta si daruire. A fost sefa de promotie, iar rezultatele ei ma bucura mult. Ii urez succes in continuare. Incercam sa modelam copiii si sunt convinsa ca in sufletul lor vom fi si noi undeva, alaturi de spiritul «Spiru Haret».”
prof. Aurora Ciochina, invatatoarea Ioanei Sandu, in clasele I – IV
Ioana Sandu isi doreste acum sa fie admisa la Colegiul National „Gh.Vranceanu”, la Matematica – informatica. E convinsa ca va reusi si acolo sa se mentina in fruntea celor mai buni elevi. Pentru asta a muncit, pentru asta s-a pregatit.
„Ioana este un copil cu mult talent, fiind atenta la detalii. O eleva perseverenta, activa la clasa, o fetita care a invatat de placere si cu placere. Rezultatele ei demonstreaza ca si noi, ca profesori, am fost corecti in aprecierea valorii ei, a capacitatii ei de invatare si a cunostintelor pe care si le-a dobândit in «Spiru Haret». Este valoarea noastra si a scolii. Sunt mândra de ea. Ne-a facut mândra pe toti.”
prof. Oana Briahna, diriginta Ioanei Sandu
„Am fost colege de banca in ultimii trei ani de gimnaziu. Am devenit si foarte bune prietene. Ma bucur pentru ea, pentru rezultatele ei. Este o fire muncitoare, un prieten pe care te poti baza oricând, care ajuta pe cei din jur. Sper sa ne intâlnim si in liceu, unde imi doresc ca prietenia noastra sa se consolideze. Este o prietena adevarata. O am trecuta in telefon la favorite, iar asta spune totul, nu?”
Miruna Morarasu, colega de clasa si prietena„Desi Ioana este o fire mai retrasa a stiut sa fie aproape de noi toti. O colega foarte buna, dar care nu ii place sa se laude cu performantele ei. Ne sprijinea pe toti, ne ajuta, câteodata fara sa-i cerem acest lucru. Ii urez succes si sunt convins ca si la liceu va reusi sa confirme toata pregatirea pe care noi toti am primit-o la scoala care ne-a format, «Spiru Haret».”
Armand Plesca, coleg de clasa
Istoricul scolii
Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” Bacau a fost infiintata in anul 1870, cu titulatura „Scoala primara nr.3 de baieti”. De-a lungul timpului a cunoscut numeroase transformari si imbunatatiri. In anul 1877-1879, scoala a fost gazduita de d-na Zigura, intr-o locatie care se afla pe actuala strada a scolii, iar din 1889, unitatea de invatamânt se muta pe aceeasi strada, intr-o cladire noua, socotita a fi cea mai mare din Bacau, la acea vreme. Din 1948 scoala primeste denumirea de „Scoala de 7 ani nr.3”, pentru ca in 1950 sa fie „Scoala de 4 ani nr.3”.
In aceasta perioada pâna in 1957 este si scoala de aplicatii pentru Scoala Normala de baieti care functiona in cladirea liceului „Vasile Alecsandri”. De altfel, in decursul anilor, scoala a gazduit pe elevii practicanti de la Scoala Normala. Din 1963, scoala primeste numele de Scoala Nr. 18. In 1968, dupa demolarea cladirii vechi, s-a construit primul corp de cladire cu opt sali de clasa, un laborator, atelier, biblioteca si alte spatii, iar in 1972 s-a mai adaugat o noua constructie cu 10 sali de clasa, 3 laboratoare, un cabinet de limbi moderne.
Din anul scolar 1971-1972 pâna in anul 1984 aici au functionat si clasele IX-X. Din anul 1995 si pâna in prezent poarta denumirea de Scoala Gimnaziala „Spiru Haret”. In acest moment, scoala are 17 sali de clasa, 3 laboratoare, biblioteca, 2 cabinete, atelier. De asemenea, institutia scolara are si o moderna sala de sport, unde se desfasoara activitati sportive curriculare si extracurriculare.