A intrat in vigoare un nou cod al insolventei, care aduce o serie de modificari importante in acest domeniu. Potrivit noilor reglementari, planul de reorganizare al unei firme va dura trei ani si va putea fi prelungit pe o perioada de maximum un an. De asemenea, doar firmele care au datorii de peste 40.000 de lei vor putea sa isi ceara insolventa.
Legea cu noile prevederi poarta numarul 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si a fost publicata in Monitorul Oficial nr.466 din 25 iunie 2014. Conform Noului Cod al insolventei, se mentioneaza ca executarea planului de reorganizare nu va putea depasi 3 ani, calculati de la data confirmarii planului.
Termenele de plata stabilite prin contracte – inclusiv de credit sau de leasing – pot fi mentinute prin plan, chiar daca depasesc perioada de 3 ani. Aceste termene pot fi si prelungite, cu acordul expres al creditorilor, daca initial erau mai scurte de 3 ani. Dupa realizarea tuturor obligatiilor din plan si inchiderea procedurii de reorganizare, aceste plati vor continua conform contractelor din care rezulta.
Noul Cod al insolventei stabileste ca planul de reorganizare va cuprinde: categoriile de creante care nu sunt defavorizate; tratamentul categoriilor de creante defavorizate; daca si in ce masura debitorul, membrii grupului de interes economic, asociatii din societatile in nume colectiv si asociatii comanditati din societatile in comandita vor fi descarcati de raspundere; ce despagubiri urmeaza a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creante, in comparatie cu valoarea estimativa ce ar putea fi primita prin distribuire in caz de faliment; valoarea estimativa se va calcula in baza unui raport de evaluare, intocmit de un evaluator desemnat; modalitatea de achitare a creantelor curente.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.