26 octombrie 2024
ActualitateDatornicii pierd reabilitarea termica

Datornicii pierd reabilitarea termica

Bani de la buget numai pentru bacauanii buni platnici

Furnizorul bacauan de agent termic incearca sa gaseasca solutii pentru recuperarea creantelor pe care le are la asociatiile de propritari din oras. Deoarece procesele intentate datornicilor nu au rezultatul scontat, conducerea CET va inainta Consiliului Local Bacau doua propuneri de modificare a programului de reabilitare termica a imobilelor. Una dintre acestea conditioneaza acordarea finantarii de plata datoriilor catre CET. Administratorii asociatiilor de proprietari spera ca aceasta propunere sa fie acceptata. Efectul asteptat este o crestere a incasarilor.



Asociatiile de proprietari din municipiul Bacau au catre CET o datorie de peste 240 miliarde lei vechi. Potrivit datelor furnizate de societate, debitul este 138 miliarde, iar penalitatile au ajuns la valoarea de 100 miliarde lei. CET mai are de incasat inca 6,5 miliarde lei, suma reprezentand ajutoare de caldura. Furnizorul de agent termic are urgenta nevoie de acesti bani pentru a iesi din impasul financiar care ii ameninta functionarea. Conducerea societatii cauta cu disperare solutii pentru recuperarea acestor sume. Numarul mare de procese intentate datornicilor nu a dus la o crestere a sumelor din contul CET. De aceea, societatea solicita sprijinul Consiliului Local Bacau pentru recuperarea creantelor. „Vom face consilierilor doua propuneri, ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET. Prima dintre acestea este ca asociatiile de proprietari care solicita includerea in programul de reabilitare termica sa faca dovada achitarii datoriilor catre toti furnizorii de utilitati.” A doua propunere vizeaza tot asociatiile de proprietari. Conducerea CET va solicita consilierilor locali sa conditioneze acordarea fondurilor pentru reabilitare de acceptul locatarilor cu privire la montarea instalatiilor de distributie pe orizontala a agentului termic. Administratorii si presedintii asociatiilor sustin propunerea CET si spera ca efectul acesteia va fi o revigorare a incasarilor. „Este foarte buna propunerea de la CET, ne-a declarat Niculina Tiris, administratorul Asociatiei de proprietari 72. Poate ca locatarii si-ar da mai mult interesul sa achite intretinerea”.

Reabilitarea anuleaza
ajutorul de caldura

Guvernul a anuntat ca va aloca in acest an mai multi bani pentru reabilitarea termica a blocurilor. Dupa incheierea programului, ajutorul de incalzire acordat locatarilor din apartamentele bransate la sistemul centralizat ar putea fi anulat. Guvernul intentioneaza sa adopte si o noua tehnologie de reabilitare termica. Peretii nu vor mai fi placati doar cu polistiren, ci si cu folie de aluminiu. O propunere aflata in discutie vizeaza si modificarea cotei de finantare. Astfel, bugetul statului ar urma sa acoepre 50% din cheltuieli, bugetul local 30%, iar asociatiile de proprietari doar 20%. Autoritatile locale vor primi unda verde pentru creditarea proprietarilor de apartamente.
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img