26 octombrie 2024
Actualitate49 de bacauani vor bani pentru agricultura ecologica

49 de bacauani vor bani pentru agricultura ecologica

Cele mai multe subventii au fost solicitate de apicultori

Bacauanii care vor sa obtina subventii pentru agricultura ecologica mai au doar zece zile la dispozitie sa depuna cererile. Pana in momentul de fata, doar 49 de fermieri au trecut pe la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau, pentru a nu rata banii promisi de Guvern.



De anul acesta, fermierii care vor sa obtina culturi ecologice vor beneficia de subventii de la stat. Pentru a primi sprijin financiar, producatorii agricoli trebuie sa detina o suprafata de teren de minim 0,25 hectare, care sa fie cultivata in sistem de agricultura ecologica, trebuie sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si trebuie sa nu aiba datorii la stat si la bugetul administratiei publice locale. Sprijinul financiar consta in 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita de producator organismului de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul. Sprijinul maxim acordat este de 900 lei pentru fiecare producator. De asemenea se mai acorda cate 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente aflate in perioada de conversie. In acest caz, sprijinul se acorda pentru o suprafata de maximum 20 de hectare pentru fiecare producator. Totodata se mai acorda 700 lei/ha pentru cultura de vita de vie si pentru livezi aflate in perioada de conversie, si 75 lei/familia de albine, certificata in sistemul de agricultura ecologica. In acest caz, un producator nu trebuie sa aiba mai mult de 50 de familii de albine.

Apicultorii au fost cei mai interesati de banii statului

Desi mai sunt zece zile pana la expirarea termenului de depunerea dosarului, pana in momentul de fata doar 49 de bacauani au facut cerere pentru obtinerea de subventii pentru agricultura ecologica. „S-a solicitat un ajutor de 10.132 lei reprezentand 50 la suta din taxa de inspectie si certificare platita de producator. Apoi s-au mai solicitat subventii pentru suprafata de 12,63 hectare de teren arabil si 88.950 lei pentru 1186 familii de albine. Ajutorul total solicitat pana in prezent este de 104756,72 lei”, ne spune Amelia Neagos, consilier la DADR Bacau. Pentru a obtine sprijinul financiar, fermierii bacauani trebuie sa depuna la DADR o cerere tip de subventii pentru agricultura ecologica, o copie a actului de identitate, certificatul fiscal, o copie conforma a titlului de proprietate, o copie a fisei de inregistrare a solicitantului de sprijin in agricultura ecologica pentru anul in curs, certificatul de atestare fiscala, o adeverinta de la organismul de inspectie si certificare ecologica angajat de producator.
Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img