26 octombrie 2024
ActualitatePremii consistente pentru functionarii publici

Premii consistente pentru functionarii publici

Functionarii publici beneficiaza lunar de un premiu de 10 la suta din salariul de baza. Spre deosebire de ei, personalul contractual din sistemul bugetar ia un premiu de 2 la suta. Pe langa premiu, in sistemul bugetar se acorda si stimulente considerabile dar si diverse alte sporuri,
de invidiat.

In timp ce se incapataneaza sa le ia cea de-a doua sursa de venit pe cei care cumuleaza pensia cu salariul, Guvernul actual lasa in continuare sa functioneze sistemul de salarizare prin care intra in buzunarul bugetarilor sume de bani cu nemiluita. Chiar daca de mai bine de doua luni se tot spune ca mai ales functionarii publici beneficiaza de tot felul de sporuri, stimulente si premii, astfel ca, in final, in fiecare luna veniturile lor salariale sunt aproape duble fata de salariul de incadrare, aceasta modalitate de remunerare se mentine. Si aceasta in timp ce la 1 ianuarie, pentru a face economii la bugetul statului, a blocat toate posturile vacante existente la 31 decembrie 2008. In schimb, culmea, ca urmare a faptului ca prin aceasta se fac economii la buget, angajatii din sistemul bugetar beneficiaza lunar de premii. aFondul de premiere este din economiile realizate la fondul de salarii, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. La noi, in general, economiile se fac la posturile vacante finantate, pana ce acestea se ocupa”. Cum posturile libere existente la data de 31 decembrie au fost blocate pana la sfarsitul acestui an, evident ca salariatii Casei Judetene de Pensii vor beneficia in continuare de premiu. Anul trecut acesta s-a acordat lunar. Pentru functionarii publici premiul a reprezentat 10 la suta din salariul de baza iar pentru personalul contractual, 2 la suta. CJP Bacau are 94 functionari publici si 15 angajati contractuali, din care 11 sunt medicii si asistentii de la cabinetele de expertiza medicala a capacitatii de munca. Acestia au primit o suma mica drept premiu, dar ceilalti colegi ai lor au luat cu mult mai mult. Directorul CJP Bacau spune ca, in medie, premiul nu depaseste 60-70 lei. Aceasta este, insa, media. Unii, cu salariu mai mare decat al celorlalti, fireste, au beneficiat de un premiu pe masura. Si aceasta premiere se aplica aproape la toate unitatile si institutiile bugetare. aLa noi, suma totala pentru premiere este de 10 la suta din fondul de salarii, declara Gheorghe Apostu, directorul Directiei de Munca si Incluziune Sociala (DMIS) Bacau. Pana nu demult premiul se acorda la sfarsitul trimestrului pentru fiecare luna. In ultima vreme, ni s-a dat lunar. Pentru octombrie si noiembrie am luat luna trecuta. Acum am primit pentru decembrie. Se acorda tuturor celor care si-au facut treaba. Pentru decembrie un singur salariat este exceptat de la plata premiului”.
Si stimulente grase



Atat la CJP cat si la celelalte institutii ale muncii, pe langa salariul de baza, functionarilor publici li se mai acorda salariul de merit (15 la suta) pentru 20 la suta din personal, sporul de vechime-intre 5 si 25 la suta, cei de la audit si controlul financiar propriu mai au un spor de 25 la suta. In comparatie cu acestea, insa, cel mai mult reprezinta stimulentele. La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau, de exemplu, lunar acestea sunt in proportie de aproximativ 60 la suta din salariu. Fondul de stimulare ajunge la o medie de 80.000 lei, in total. Suma se imparte in raport de rezultatele in activitate obtinute de fiecare salariat. In cadrul AJOFM cel mai mic salariu de baza este de 747 lei iar cel mai mare, de 1.920 lei. Cat despre retributiile de la CJP Bacau, grila de salarizare a functionarilor publici este aceeasi iar stimulentele difera de la o luna la alta. Ele se situeaza intre 50 si 83 la suta din fondul de salarii. Ca suma stimulentele ajung la 111.000-112.000 lei/luna, in total. Salariatii primesc intre 50 si chiar suta la suta din salariul de baza, tot in raport de rezultate.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img