26 octombrie 2024
ActualitateSanatate si birocratie

Sanatate si birocratie

Un bacauan din 70.000 la tratament in strainatate

Bacauanii ale caror afectiuni de sanatate nu pot fi tratate in tara pot pleca in strainatate la tratament sau interventii chirurgicale pe doua cai. Una ar fi prin solicitarea de fonduri de la Ministerul Sanatatii, iar a doua, deschisa de la 1 ianuarie 2007, cu bani de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in baza egalitatii de drepturi a cetatenilor din Uniunea Europeana. Anul trecut, in judetul Bacau, doar 12 persoane au beneficiat de aceste posibilitati.



Persoanele cu boli grave, care nu pot fi tratate in Romania, pot ajunge la tratament in strainatate fara a scoate bani din buzunar. Parcursul e greoi, cu tot felul de piedici si intarzieri birocratice, dar nu imposibil. Daca sunt indeplinite criteriile pentru a beneficia de finantare, dosarul se depune la Directia de Sanatate Publica, de unde este trimis la Ministerul Sanatatii si se asteapta aprobarea. Cheltuielile pentru drum, cazare, control medical, tratament si interventii chirurgicale se acopera de la bugetul special constituit. Nu au aceste drepturi decat bolnavii inscrisi pe lista unui medic de familie si care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistentei medicale in Romania, dar a caror sanatate nu a fost restabilita. In anul 2008, au ajuns in clinici de peste hotare, cu bani de la MS, 5 bacauani. Primul a fost un barbat de aproape 50 de ani, orb, care avea nevoie de transplant de cornee. Un alt pacient a fost un baietel de 3 ani, cu anevrism al venei craniene. Copilul a fost tratat cu succes intr-o clinica din Paris. Cu trei fetite, dintre care doua gemene, rezultatul a fost nefericit. Acestea sufereau de retinopatia prematuritatii cu glaucom, au fost operate in Belgia, dar fara succes. Cu acesti pacienti s-au cheltuit de la buget 123.000 lei. aAvem deja dosare si pentru acest an, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, coordonator programe. Observam ca sunt din ce in ce mai multe solicitari pentru afectiuni, cum ar fi cancerul, care necesita tratamente foarte scumpe. Avem un dosar pentru infuzie de celule susa (Stem, n.r.), iar tratamentul ar costa cam 30.000 euro.” Bugetul MSP permite anual aprobarea a cel mult 80 de dosare la nivel national.

E 112 doar pentru 7 bacauani

Asiguratii au dreptul si la tratament sau interventii chirurgicale in strainatate decontate din Fondul asigurarilor sociale de sanatate, daca serviciile medicale respective se regasesc in pachetul de servicii de baza pentru asiguratii din Romania. Asiguratul trebuie sa dovedeasca faptul ca tratamentul nu i se poate acorda in timp util. Serviciile in alt stat UE se acorda in baza formularului E 112, valabil si pentru Romania de la 1 ianuarie 2007. Acest formular a fost tinut secret in anul 2007. De aceea un singur bacauan a profitat de el. In 2008, 7 persoane l-au solicitat si obtinut de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau. aEste vorba despre bolnavi cu afectiuni oncologice si hepatice, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director al CJAS. Nu stim costul serviciilor acordate in strainatate. Cheltuielile vor fi achitate in acest an.”
Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img