26 octombrie 2024
ActualitateVestile rele curg pentru batrani

Vestile rele curg pentru batrani

Majorarea pensiei nu este sigura nici in februarie

Valoarea punctului de pensie, din decembrie, se va mentine pana in luna urmatoare publicarii Legii bugetului asigurarilor sociale. Aceasta nu a fost inca prezentata nici macar in prima forma. Luna aceasta pensionarii vor primi pensiile cu doua zile intarziere. Tichetele de calatorie din 2008 neutilizate nu vor fi compensate in bani.



Dupa ce, inainte de alegeri, actualii guvernanti i-au coplesit pe pensionari cu tot felul de promisiuni, acum nu mai contenesc cu vestile proaste pentru ei. Dupa ce pensionarii au asteptat cu nerabdare ca de la 1 ianuarie 2009 sa se majoreze valoarea punctului de pensie, masura stabilita de catre vechea guvernare si care nu a fost nici macar comentata de actuala Putere in timpul campaniei electorale, acum li se spune ca aplicarea ei este amanata. aDeocamdata, valoarea unui punct de pensie se mentine in cuantumul de 697,5 lei, cat a fost in decembrie, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Aceasta decizie este valabila pana la data de intai a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial a Legii bugetului asigurarilor de stat pe anul 2009″. Aceasta, insa, nu se va intampla prea curand. Primul-ministru Emil Boc a declarat intr-un interviu acordat, in 9 ianuarie, TVR 1 ca bugetul pe 2009 va fi prezentat public intr-o prima forma la sfarsitul acestei saptamani. Dar proiectul bugetului pe acest an a fost elaborat pe baza unui curs al euro de 4 lei. Or, deja s-a ajuns ca un euro sa valoreze 4,3 lei. Prin urmare, este de asteptat ca proiectul sa fie refacut. Asadar, tinand cont si de faptul ca Legea bugetului va trebui dezbatuta si aprobata de catre Parlament, nu este exclus ca la inceputul lui februarie sa fie publicata. In aceste conditii, abia in martie ar urma sa fie majorata valoarea punctului de pensie. Desi o alta lege de anul trecut, in vigoare si in 2009, spune ca valoarea punctului de pensie trebuie sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut pe economie. Cuantumul acestuia pentru anul 2009 a fost stabilit la 1.702 lei, ceea ce inseamna ca punctul ar fi trebuit sa fie de la 1 ianuarie in valoare de 763,7 lei. Dar cresterea lui la aceasta suma nu este certa nici dupa publicarea Legii bugetului. Premierul si ministrul Muncii au precizat de mai multe ori ca va fi majorat punctul de pensie la 763,7 lei, daca bugetul o va permite.

Plata pensiei, cu doua zile intarziere

Pe langa faptul ca in aceasta luna si, este posibil, si in februarie pensionarii nu vor beneficia de bani mai multi, nici in 2009 ei nu vor avea parte de compensarea tichetelor de calatorie. Astfel, cei care nu au utilizat tichetele din anul anterior, si majoritatea dintre pensionari nu le-au valorificat, nu vor primi contravaloarea lor. Si, ca si cum nu ar fi de ajuns ca nu vor lua bani mai multi cel putin in aceasta luna, in ianuarie vor intra in posesia pensiei cu doua zile intarziere. In aceasta luna, plata pensiilor si a celorlalte drepturi de asigurari sociale va incepe in 16 ianuarie, si nu in 14 ianuarie, asa cum era normal. Prin urmare, fiecare pensionar va beneficia de pensie cu doua zile mai tarziu decat se asteptau. Conducerea Casei Nationale de Pensii afirma ca aceasta decizie se datoreaza aschimbarilor aduse cadrului legislativ, care au impus anumite modificari ale proceselor tehnice interne”. O justificare vaga, care nu-i lamureste si nici nu-i incalzeste pe pensionari.
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img