26 octombrie 2024
Actualitate Spune nu cersetoriei!

Spune nu cersetoriei!

Bacaul importa cersetori

Cersetoria a devenit un adevarat fenomen in judetul nostru. In ultima perioada, „afacerea” a luat o mare amploare. Multi dintre cersetorii prinsi in plina actiune sunt din alte localitati. Printre ei si foarte multi minori. Programele sociale par a nu avea niciun rezultat.



Cersetoria continua sa dea batai de cap agentilor de politie. In jurul bisericilor, prin piete, in parcari, localuri sau in fata supermarketurilor, peste tot sunt vazuti cersetori care apeleaza la mila celor din jur. Multi dintre ei sunt copii, lasati nesupravegheati de parinti, infometati si jegosi, in general proveniti din familii dezorganizate. Altii sunt adulti in toata firea, buni de munca, care aleg calea cea mai simpla de a face un ban gramada, fara a misca un pai. In judetul Bacau a inceput din nou sezonul cersetoriei! Orasul Bacau, dar si intreg judetul sunt invadate de acesti oameni fara capatai, majoritatea lor din alte localitati. Si in Moinesti sau in Onesti situatia pare scapata de sub control. Ajung in judetul nostru pentru ca, au auzit ei, piata bacauana este mult mai buna, iar oamenii, mult mai darnici. Aici se poate castiga banul nemuncit. De cele mai multe ori chiar bine. Iar o amenda de numai 2.000.000 de lei, nu mai sperie pe nimeni.

216 cersetori intr-un an, 14 intr-o zi

Politia Primariei si lucratorii de la Sectiile de Politie se lauda ca a monitorizat si tinut an permanenta sub control fenomenul de cersetorie, dar cu toate acestea aafacerea” este in floare. Agentii locali de la Politie Primariei au depistat numai anul trecut 216 de milogi pe raza municipiului Bacau. Dintre acestia, 150 erau adulti si 66 minori. Si la Inspectoratului de Politie statisticile vorbesc de la sine. Numai in cursul zilei de 11 ianuarie 2009, cand s-a organizat un raid de proportii pe aceasta linie, au fost depistati in flagrant 8 cersetori in Onesti si alti 6, in Moinesti. Multe dintre persoanele prinse la cersit recidiveaza, dar mai grav este ca explotarea minorilor in aceasta actiune atinge cote alarmante. Marea majoritate a milogilor nu sunt din localitate, ci din alte orasi si chiar judete. aPersoanele depistate la cersit, care provin din alte localitati, de altfel ponderea cea mai mare a cersetorilor depistati de noi, au fost conduse la mijloacele de transport an comun pentru deplasarea an localitatea de domiciliu, iar an cazul persoanelor minore a fost dispusa masura de sesizare a organelor abilitate, an speta Serviciul Public de Asistenta Sociala si Directia de Protectie a Copilului”, a precizat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al Politiei Primariei. Si in evidentele Inspectoratului de Politie apar numai intr-un singur an in jur de 250 de persoane depistate la cersit.

Cersetori din Iasi, Galati si Roman

O femeia de 30 de ani, din Galati, a fost prinsa la cersit, folosindu-se de un copil de nici 2 ani. Ea era insotita de sora ei, mama copilului. Din declaratiile femeii de 30 de ani a rezultat ca ea provine de la o casa de copii din Suceava si ca a fost trimisa cu forta la cersit, de catre Valerica M. si sotul acesteia in contul chiriei aferente. Nu avea bani, nu avea unde sta, asa ca s-a hotarat ca ea sa locuiasca in casa celor doi soti, dar pentru asta a trebuit sa cerseasca. O alta tanara, de 22 de ani, din localitatea Motca, judetul Iasi, a fost depistata la cersit an zona centrala a municipiului. Pentru sensibilizarea trecatorilor, ea se folosea de un copil, de numai 1 an. Aceasta a declarat ca nu are nici un fel de venit, afara de alocatia copilului, fiind adusa la Bacau de doua persoane din Roman , pe motiv ca atreaba merge bine”. A mai fost depistata o antreaga familie tot din Roman, judetul Neamt. Mama, de 39 de ani, asi adusese la Bacau pentru a apela la mila publica si copii – pe Mariana- Isaura P., de 17 ani, fara act de identitate, fara studii, Daniel P. , de 1 an si 7 luni, si alti doi minori de 6 ani si de 8 ani. Si ei sunt recidivisti. „De fapt asta este si marea problema, mai adauga Florin Podoleanu. Noi ii prindem, ii amendam, dar ei se intorc apoi din nou in strada”. Acolo unde se poate castiga banul nemuncit. De cele mai multe ori chiar bine.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img