25 octombrie 2024
ActualitateParinti cu suflete inghetate / Cinci copii au fost lasati prada gerului

Parinti cu suflete inghetate / Cinci copii au fost lasati prada gerului

Mama i-a abandonat la mijlocul lunii decembrie iar tatal, la sfarsitul saptamanii trecute. Copiii ar fi inghetat in casa, daca vecinii nu s-ar fi sesizat si nu ar fi anuntat primaria comunei. Marti, copiii au fost internati in Spitalul de Pediatrie.



a

In timp ce marea majoritate a copiilor au fost coplesiti cu daruri si afectiune nemasurata din partea parintilor, in aceasta perioada, a Sarbatorilor de Iarna, alti cinci micuti (trei fetite si doi baieti) din satul Soci, comuna Pancesti, au fost abandonati in casa atat de mama cat si de catre tatal lor si lasati singuri, prada frigului si infometarii. Mai multe zile copiii, cu varsta cuprinsa intre un an si patru luni si 10 ani, au stat nemancati si au indurat frigul din camera in care s-au inghesuit pentru a se incalzi unul pe celalalt. Si daca vecinii nu s-ar fi sesizat ca micutii au fost lasati de izbeliste de catre parinti (Miluta F. si Lacramioara G., care traiesc in concubinaj) tocmai in toiul iernii, in gerul Bobotezei, cine stie, daca ei nu ar fi fost gasiti inghetati. Marti dimineata, familiile care locuiesc in apropierea casei unde se aflau copiii au anuntat Primaria Pancesti despre situatia acestora. Reprezentanti ai primariei s-au deplasat imediat la fata locului si au constatat, intr-adevar, ca micutii erau parasiti de ambii parinti de mai multe zile. I-au transportat cu masinile lor la cabinetul medicului de familie, care, la randul lui, dupa ce i-a consultat pe copii, a solicitat ajutorul Ambulantei pentru a-i trimite la Spitalul de Pediatrie. aCopiii erau inchisi in casa si au indurat de frig, ne-a spus dr.Sorin Enescu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta. Erau neingrijiti, se vedea ca parintii nu s-au mai ocupat de ei de mai multe zile. Erau cu hipotermie, cu rinofaringita sau laringita”. Toti cei cinci copii au fost internati in aceeasi zi in Spitalul de Pediatrie. Unul dintre ei, nu este pentru prima data cand ajunge la spital. aDin fericire, starea lor de sanatate nu pune probleme deosebite, ne-a spus ieri dr.Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Aveau febra intre 37,2 si 37,4 grade, cea mai mica era cu rinoree (ii curgea nasul – n.n.), dar nu au afectiuni. In schimb, erau nespalati, neingrijiti. Am inteles ca mama a plecat de acasa inca din 12 decembrie iar tatal, de cateva zile. Unul dintre copii a mai fost internat in sectia de Recuperare Nutritionala, cand era mai mic. Oricum, nici nu mai poate fi vorba ca ei sa se intoarca acasa. Un asemenea caz, in care atatia copii sa fie abandonati de catre parinti, nu am intalnit”. Imediat ce copiii au fost internati in spital, conducerea acestuia a sesizat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Bacau.

a

Tatal consuma alcool si este violent

a

Ioan Motoc, primarul comunei Pancesti, arata ca Miluta F. are casa, 100 de oi, doi cai, insa nu are stapanire de sine. „Pe tatal copiilor il cunosc bine, mi-a fost elev, declara primarul. El are niste probleme, iar cand consuma alcool devine violent. Cu o saptamana in urma, am fost pe la ei si am vorbit cu mama. Ea mi-a spus ca se descurca, au primit banii de lemne si nu sunt probleme”. Marti, oamenii din Soci l-au anuntat pe primar ca parintii sunt plecati. Batuta, femeia a fugit la mama ei, in Racatau, iar concubinul s-a dus sa o aduca acasa, dar nu s-a mai intors.a Ioan Motoc arata ca Miluta s-a batut si cu consatenii, primind potop de amenzi de la politie. „Cand e treaz se poate discuta cu el. Vorbeste frumos, e intelegator, ne ducem dupa nevasta-sa, o aducem acasa, insa dupa ce intra in crasma s-a terminat. O loveste, din nou, o ameninta si o sechestreaza in casa… Este irecuperabil, cand bea isi pierde controlul si poate deveni periculos si pentru copii, desi tine la ei”, afirma edilul. Un precedent exista: barbatul si-a lovit fiul cel mare si a fost audiat de Parchetul Bacau. Pentru ca era prima oara, tatal a fost iertat.

a

Copiii vor fi preluati de catre DGASPC

a

Minorii au mai parcurs traseul primarie – dispensar – spital – DGASPC. „Problema e ca tatal nici nu vrea sa-i dea, nici nu-si schimba comportamentul, afirma Ioan Motoc. Nu vad sa se indrepte lucrurile”. Primarul sustine ca macar ultimii doi nascuti ar trebui preluati de DGASPC pe termen lung. Alina Iftode, DGASPC, declara ca, deocamdata, minorii vor fi preluati in regim de urgenta. Ea arata ca acest caz e in atentia directiei de anul trecut: „Exista o ancheta sociala in care autoritatile locale spun ca familiei ar trebui sa i se mai dea o sansa si promit ca-i vor acorda sprijin. A fost propunerea lor. Din datele pe care le avem acum, copiii sunt neglijati de parinti. Am cerut punctul de vedere al primariei. Cand se va finaliza noua ancheta vom putea lua o decizie”.a

Si politia a fost chemata la fata locului

a

„La ora 11.00, Postul de Politie din comuna Pincesti a fost sesizata ca Miluta F., de 42 de ani, si-a abandonat cei cinci minori. Mama, Lacramioara G., de 35 de ani, era plecata de acasa, se pare undeva la niste rude din comuna Horgesti. Copiii mai erau vizitati ocazional de bunicul patern, de 75 de ani”, a precizat si subinspectorul Narcisa Butnaru, ofiter la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Cel mai grav este faptul ca tatal copiilor a mai fost anul trecut cercetat pentru rele tratamente aplicate minorilor si lovirea unuia dintre ei. Atunci a scapat. Intre cei doi, care traiesc in concubinaj, existaa mereu scandaluri si batai, mai ales din cauza barbatului care bea foarte mult.

Elena Tintaru, Silvia Patrascanu, Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img