25 octombrie 2024
ActualitateLapte european pentru elevii bacauani

Lapte european pentru elevii bacauani


De anul acesta, europenii sponsorizeaza laptele si produsele lactate si pentru elevii claselor V-VIII. Pentru anul scolar 2007-2008, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura a platit peste 8 miliarde de lei vechi. Produsele de panificatie sunt subventionate in continuare de Guvern.

Anul acesta, lapticul pentru elevii claselelor V-VIII va fi subventionat tot de Uniunea Europeana. aAjutorul comunitar se acorda doar pentru laptele si produsele lactate care indeplinesc conditiile europene privind igiena produselor alimentare, precizeaza Ion Melinte, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Bacau. Costul produselor de panificatie va fi suportat in continuare din bugetul Consiliului Judetean”. Specialistii de la APIA inca nu au primit de la Consiliul Judetean cererea pentru aprobarea subventiei. „Vom lua legatura si cu Inspectoratul Scolar Judetean pentru a face o situatie exacta a copiilor pe unitati de invatamant. Dupa ce aceasta operatiune se va finaliza vom rambursa banii. Potrivit legii, in vederea acordarii ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui si a produselor lactate in institutiile scolare, Consiliul Judetean trebuie sa depuna cererile de plata la sfarsitul fiecarui semestru al anului de invatamant, conform structurii anului scolar”, declara directorul APIA, Ion Melinte.



Laptic de 8 miliarde

Valoarea ajutorului comunitar solicitat nu poate sa fie mai mare decat pretul de vanzare al produselor lactate platit furnizorului, fara TVA. In cazul in care subventia europeana depaseste totusi valoarea produsului, inainte de completarea cererii de plata, solicitantul trebuie sa faca o ajustare a cantitatilor de lapte in vederea reducerii ajutorului comunitar. aAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elaboreaza formularistica de solicitare, inregistrare, centralizare, procedurile de desfasurare a activitatii si procedura de control, conform riscurilor evaluate. Totodata pune la dispozitia Consiliului Judetean documentatia necesara aplicarii corecte a masurii de acordare a ajutoarelor comunitare pentru furnizarea laptelui si a anumitor produse lactate elevilor din institutiile scolare”, mai spune directorul Melinte. Pentru primul semestru al anului scolar 2007-2008, APIA Bacau a platit Consiliului Judetean 2,7 miliarde de lei vechi, iar pentru semestrul al II-lea, 5,5 miliarde de lei vechi.

CJ asteapta legea bugetului

Deoarece „Lapte si corn” este un program national, banii pentru plata produselor si a transportului au venit intotdeauna de la Guvern, utilizarea lor fiind monitorizata de APIA. „Noi organizam licitatiile, incheiam contractele cu distribuitorii si ii plateam pe baza evidentelor privind frecventa elevilor, primite de la comuna. Nu stiu daca vor veni bani de la APIA. Exista doua posibilitati: ca sumele primite de APIA de la UE sa mearga la reintregirea bugetului de stat, din care e subventionat programul aLapte si corna, iar statul sa ni-i dea noua sau ca CJ sa primeasca bani din doua surse, de la bugetul de stat si de la APIA. Asteptam legea bugetului pentru a vedea care vor fi sursele de finantare in 2009. Deocamdata, APIA ne-a cerut copii dupa facturi”, arata Olga Haineala, director al Directiei de Buget-Finante in cadrul Consiliului Judetean (CJ) Bacau. In judetul Bacau, beneficiaza de acest program 52.300 elevi si prescolari. Firmele care distribuie produsele lactate in scoli, in cadrul programului national „Lapte si corn”, au fost stabilite prin licitatie de catre CJ Bacau, in 2008, inainte de inceperea anului scolar. Daca pentru cornuri, covrigi sau biscuiti, judetul a fost impartit in zone, distribuirea fiind realizata de sapte firme, din cele 12 inscrise la licitatie, cate una pentru fiecare traseu, pentru produsele lactate exista un singur distribuitor. Trei societati au cumparat caietul de sarcini – SC Dorna SA Vatra Dornei, SC Agro Pan Star SRL si Euromilk Prod SRL – castigatoarea licitatiei electronice fiind SC Dorna SA, pentru toate scolile din judet.
Lili Adochitei
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img