25 octombrie 2024
ActualitateCriza de personal la Politie

Criza de personal la Politie


In structurile de Interne, lucratorii au statut special

Si Inspectoratul de Politie Judetean Bacau se confrunta cu o criza acuta de politisti. Motivul? Lipsa banilor si a finantarii posturilor. Asta in conditiile in care infractiunile grave au crescut la nivelul intregului judet, in special omorurile si vatamarile corporale grave. Nici Sectia 3, abia infiintata, nu are personal suficient.



Cea mai grava dintre problemele Inspectoratul de Politie Judetean Bacau este lipsa agentilor de interventie. Din schema de personal lipsesc nu mai putin de 500 de angajati. Mai grav este faptul ca in acest an situatia nu se va imbunatati semnificativ, din cauza lipsei banilor si a blocarii finantarii la acest capitol. Chiar daca pe schema de personal sunt trecute de ceva vreme aceste locuri, posturile au fost blocate la nivel central. Angajarea de noi lucratori nu pare sa fie finantata, pentru ca bugetul Ministerului de Interne este mai sarac ca niciodata. Situatia este cu atat mai grava cu cat in cursul anului trecut s-au mai si pensionat angajati din sistem, atat la termen, cat si la cerere. „In prezent lucram cu 160 de politisti la 100.000 de locuitori, iar media nationala este de 230 de politisti la 100.000 de locuitori, spune comisarul sef Stefan Alexa, seful IPJ Bacau. La un simplu calcul, am mai avea nevoie de cel putin 500 de lucratori, atat pentru mediul rural, cat si pe urban. Avem o incarcatura foarte mare pe fiecare lucrator. In general, sunt posturi in marile comune unde trebuie sa lucreze 4- 5 agenti, iar noi nu avem decat doi.”
Sectia 3, doar pe hartie

Nici proaspata infiintata Sectie 3, in municipiul Bacau, nu poate functiona, tot din acest motiv. Se spera ca abia la finele lunii martie sa inceapa activitatea si in aceasta structura, dar numai cu personalul deja incadrat, ce va fi redistribuit de la alte sectii. La sfarsitul anului trecut s-a reusit angajarea a 20 de agenti de politie. Si atat. „Sectia 3 va functiona efectiv abia dupa 25 martie, a precizat si subinspector Narcisa Butnaru, ofiter IPJ Bacau. Pana atunci se va finaliza amenajarii locatiei, se va stabili teritoriul de compententa, se va organiza concurs pentru ocuparea functiei de sef sectie si a celei de adjunct, se va intrui personalul.” Pana acum sunt pe statul de functii al acestei structuri 30 de lucratori, desi necesarul este de 85-90. „In luna iunie se va completa schema de personal cua agentii de politie si ofiterii absolventi ai scolilor de profil. In Legea 360 – Statutul politistilor, articolul 21 specifica faptul ca absolventilor intitutiilor Ministerului de Interne li se acordaa grade profesionale si sunt incadrati in structurile de politie cu perioade de stagiu”, a mai explicat subinspectorul Butnaru. Cu alte cuvinte, in momentul in care se scot la concurs posturi in unitatile de invatamant ale structurilor de la Interne, se asigura implicit si finantarea ulterioara a lor dupa absolvire, cand proaspatul politist intra efectiv in lucru in sistem.

Slab pregatiti

De aici insa se ajunge la o alta problema care, indirect afecteaza si criza de personal. In ultimii ani numarul celor care sunt admisi la cursurile Academiei de Politie este din ce in ce mai mic. Numai anul trecut, din cei 70 de elevi trimisi la studii au fost acceptati doar 3-4 tineri. „Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in prezent avem angajati si foarte multi lucratori fara experienta”, mai precizeaza si comisarul Alexa. Cel mai deficitar sector este cel de Ordine Publica, dar este nevoie de cadre noi si in alte structuri.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img