25 octombrie 2024
Actualitate817 accidente si 93 de morti

817 accidente si 93 de morti

An insangerat pe soselele judetului

Anul care tocmai s-a incheiat s-a dovedit a fi unul insangerat pe soselele judetului Bacau. In urma raportului efectuat de Inspectoratul Politiei Rutiere Bacau s-a constatat ca in 2008 s-au inregistrat nu mai putin de 817 accidente de circulatie, dintre care 369 deosebit de grave. Numarul este in crestere alarmanta fata de anii anteriori.



Statistici ingrijoratoare la Serviciul Politiei Rutiere Bacau. Numai intr-un an, respectiv 2008, s-au inregistrat 817 accidente de circulatie, cu 196 mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ca o ironie a sortii, „Soseaua Mortii” – E85 DN2 Filipesti – Bacau – Sascut a fost cea in care evenimente rutiere aproape s-au dublat. Tronsonul de drum se situeaza in prezent pe locul II in tara in topul arterelor rutiere pe care s-au petrecut cele mai multe accidente de circulatie. „Numai in prima jumatate a anului 2008 pe acest sector de drum au avut loc 36 de accidente grave, soldate cu 12 morti si 29 de raniti grav, a precizat subinspector Narcisa Butnaru, ofiterul de presa al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Din analize rezulta o medie de 6 accidente grave pe luna. Tocmai de aceea, inca din luna iunie, DN 2 este monitorizat in permanenta de aparate radar fixe si mobile, iar orice abatere in trafic este aspru sanctionata.” Tinerii soferi, teribilisti, sunt cei care au provocat adevarate carnagii in trafic, pe acest segment de drum. Multi dintre ei abia au obtinut permisul de conducere.

Carnagii

Un astfel de accident s-a petrecut la iesirea din localitatea Nicolae Balcescu, in iulie 2008. Un pusti de numai 18 ani, care avea permis de conducere de cateva zile, s-a urcat la volanul unei Dacia Logan si…si-a omorat prietenul, de numai 16 ani. Cosmin D. nu a adaptat viteza intr-o curba, a intrat pe contrasens si s-a izbit in plin de o autoutilitara. Vasile S., baiatul de 16 ani, a suferit un soc traumatic, iar dupa cateva ore a murit. Un baietel de numai 7 ani a fost si el omorat pe loc de o masina, chiar sub ochii mamei lui, la inceputul lunii iunie, in Cleja. Soferul avea doar 21 de ani. Un alt carnagiu s-a produs la Sascut, la inceputul anului. In accident au fost omorati trei oameni. Soferul, Alin Dumitru A., de numai 19 ani, era posesor de permis de conducere de numai cateva luni. Fiind intr-un Audi, el nu a acordat prioritate in depasire si a intrat in plin intr-un autotren ce tracta si o remorca. In urma impactului, masina implicata in accident a fost proiectata intr-un autocar turcesc, care se deplasa din sens opus. Pasagerii din masina au decedata pe loc. Alin A. a suferit si el mai multe traumatisme, iar in drum spre spital a murit.

In crestere

Nici pe celelalte opt drumuri nationale care tranziteaza judetul nostru situatia nu este mai buna. „Pe total, in anul 2008 au fost 817 accidente, din care 369 foarte grave, cu 93 de morti si 334 raniti grav, explica si inspectorul principal Aurelian Nadejde, de la Serviciul Politiei Rutiere Bacau. Fata de anul 2007 se inregistreaza o crestere semnificativa a acestor evenimente rutiere, cu 196 accidente mai multe. Cresteri s-au inregistrat si la accidentele grave, cu 76 mai multe fata de anul trecut.” De la nivel national, dar si aici local, s-au stabilit si principalele cauze ale acestor evenimente. aAtat in mediul urban, cat si in rural, principalul vinovat este pietonului angajat in traversare neregulamentara, din vina caruia s-au produs 71 dintre accidentele grave in care au murit 20 de persoane iar alte 51 au fost ranite grav, mai spune inspectorul principal Nadejde. O a doua cauza este viteza excesiva la volan, iar a treia, imprudenta in conducere.” Nu sunt de neglijat insa neacordarea de prioritate si, cel mai grav, consumul de bauturi alcoolice de catre soferii participanti in trafic. Si asta, mai ales in conditiile in care judetul nostru este unul din cele mai aglomerate in ceea ce priveste traficul de automobile.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img