25 octombrie 2024
ActualitateGemeni discriminati

Gemeni discriminati


Instanta superioara a facut dreptate mamelor

O femeie, care anul trecut a adus pe lume gemeni, a tarat Directia Muncii si Protectiei Sociale in instanta, in vederea obtinerii de indemnizatie dubla pentru cresterea copiilor. Desi judecatorii de la Tribunal i-au dat dreptate, magistratii de la Curtea de Apel Bacau au respins actiunea. Vestea buna este ca o alta mamica a ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu o problema identica si a avut castig de cauza.



In ianuarie, anul trecut, Teodora U. a adus pe lume doi copii. Cum avea de crescut gemeni, femeia s-a crezut indreptatita sa primeasca indemnizatie dubla si nu doar 600 lei, suma prevazuta pentru cresterea copiilor. Cum proaspata mamica nu a gasit intelegere la Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS), ea a apelat la instanta pentru a beneficia de acest drept. Judecatorii de la Tribunal i-au dat castig de cauza si prin decizia nr. 16774, din 24 aprilie 2008, au hotarat caa aDMPS sa plateasca cu titlul de indemnizatia pentru cresterea gemenilor minori suma de 1200 lei”. Cum era firesc, DMPS a facut recurs la Curtea de Apel Bacau, insistand pe faptul ca, potrivit legii, indemnizatia se acorda pentru nastere, indiferent daca s-a nascut unul sau mai multi copii.

aIndemnizatia e un drept
al parintelui”

Mamica a solicitat respingerea recursului pe motivul ca legile in vigoare nu sunt perfecte.a aScopul legii este acela de a sustine familia an vederea cresterii copiilor, aceasta indemnizatie fiind un drept al copilului, iar stabilirea indemnizatiei doar pentru un copil anseamna ancalcarea acestui drept celuilalt copil”, a spus femeia. Numai ca instanta de la Curtea de Apel Bacau a avut alta opinie. aDin analiza an ansamblu a actului normativ rezulta ca scopul legiuitorului a fost de a sustine familia an vederea cresterii copilului, indemnizatia nefiind un drept al copilului, ci al parintelui, suplinind veniturile realizate din exercitarea unei profesii. Daca indemnizatia ar fi fost prevazuta ca un drept al copilului, conditia ca anterior datei nasterii, parintele sa fi realizat venituri, nu mai era anserata an actul normativ si s-ar fi dispus plata indemnizatiei pentru fiecare copil, indiferent daca parintele a realizat sau nu venituri”, a fost concluzia magistratilor bacauani. In concluzie acestia au admis recursul declarat de DMPS si au respins actiunea mamei nemultumite.

O mama a castigat
la instanta suprema

Si, totusi, o mama din Alba Iulia care are gemeni (tripleti) a avut castig de cauza, mai intai la Curtea de Apel Alba si apoi chiar la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cand mama respectiva a castigat la Curtea de Apel Alba, directorul Agentiei de Prestatii Sociale Bacau, Teodor Agachi, ne-a declarat: aDaca se va ajunge la instanta suprema, atunci hotararea ei va fi obligatorie pentru toata tara”. In octombrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat castig de cauza mamei din Alba Iulia, astfel ca ea va beneficia de indemnizatie pentru fiecare dintre cei trei copii. Mai mult decat atat, statul trebuie sa ii achite retroactiv dreptul, astfel ca femeia are de luat din urma nu mai putin de 18.800 lei. In prezent, in judetul Bacau peste 5.000 de parinti beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului. Dintre ei, 72 au doi copii de pana in doi ani iar doi au trei bebelusi cu aceeasi varsta. Acestia nu primesc decat o singura indemnizatie. Este cert, insa, ca prin insasi denumirea ei indemnizatia pentru cresterea copilului e un drept al fiecarui nou-nascut. O demonstreaza si faptul ca in legislatia de protectie sociala exista si un alt drept si anume acela de indemnizatie de nastere care se acorda o singura data, in momentul aducerii pe lume a unui copil ori a gemenilor.
Lili Adochitei
Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img