25 octombrie 2024
Actualitate"Protectia Copilului" a avut un an greu

„Protectia Copilului” a avut un an greu

Sute de copii abuzati, abandonati si neglijati

DGASPC Bacau a avut un an greu, in care s-a luptat cu restantele la salarii si la furnizorii de alimente, dar si cu lipsa de informare a noilor membri CJ, care vor sa-i micsoreze bugetul. Ca sa faca, totusi, reforma, institutia a realizat proiecte, care au atras 1,39 milioane de euro. Asa a reusit sa multiplice si sa imbunatateasca serviciile sociale. Pentru ianuarie, insa, nu sunt bani de salarii.



Principalul furnizor de servicii sociale din judet, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, a avut ca obiectiv, in 2008, dezvoltarea si diversificarea serviciilor sociale specializate in vederea reformarii sistemului de asistenta sociala. DGASPC a avut realizari – proiecte care au atras finantari externe de 1,39 milioane de euro si aprteneriate pentru noi servicii, dar pe langa acestea, si grave probleme, alegate de asigurarea resurselor necesare desfasurarii activitatii la standardele minime obligatorii cerute de UE”, arata Sorin Brasoveanu, director. In ultimul trimestru, institutia, datoare la furnizorii de alimente si servicii, s-a confruntat si cu prima luare de pozitie a sindicatelor, nemultumite intarzierea platii salariilor cu o luna. La sedinta CJ Bacau din noiembrie, DGASPC a mai primit niste bani, insa nu se stie daca luna aceasta va putea achita salariile. Alesii au cerut auditarea institutiei, ca sa vada de unde mai pot taia ceva. In anul care abia s-a incheiat, directia a urmarit imbunatatirea calitatii serviciilor de protectie pentru copilul cu dizabilitati, pentru cel lipsit temporar sau definitiv de dragostea familiei, protejarea copiilor abuzati, asigurarea de servicii pentru batranii abandonati si pentru adultii cu deficiente.

Obiective de gradul azero”:
abandonul si abuzul

In privinta copiilor, s-a pus accentul pe prevenirea abandonului. Centrul de zi din Onesti a avut 180 de copii, lunar, din care 93 din familie. Tot in acest scop, DGASPC, in parteneriat cu Fundatia Bethany, a creat doua centre de zi in mediul rural, la Colonesti si Odobesti, precum si un centru de consiliere pentru copil si familie. Ultimul a primit 313 sesizari, care vizau cazuri de neglijare (127 copii), de abuz fizic (10) sau emotional (10), 58 de adolescenti cu tulburari de comportament, iar 126 de cazuri aveau alte tipologii: neintelegeri cu familia, minore insarcinate, violenta domestica etc. Centrul Maternal, destinat prevenirii institutionalizarii nou-nascutilor, a ocrotit 10 mame minore, 8 mame care erau victime ale violentei intrafamiliale si 22 care nu aveau locuinta si venituri. Majoritatea au fost reintegrate in familia naturala sau largita, doar 3 copii ajungand in grija asistentilor maternali. Opt copii si mamele lor se afla, inca, in centru. Primii care ajung la acaz” sunt specialistii serviciului de interventie in regim de urgenta. Fata de anul anterior, in 2008, numarul copiilor abuzati in diverse forme s-a dublat sau s-a triplat. 37 de au fost parasiti, din care 18 in maternitati, 18 in pediatrie si unul pe strada. Au fost instrumentate 407 cazuri de copii abuzati sau exploatati, cei mai multi, 247, fiind grav neglijati de parinti. DGASC mai asigura servicii pentru 27 de copii repatriati, monitorizandu-i 12 luni, si pentru doi copii care au fost victime ale traficului de persoane, azi, reintegrati in familie. Alti 24 de copii care au savarsit fapte penale beneficiaza de supraveghere specializata.

Lipsesc serviciile primare

Nici cealalta componenta a DGASPC, destinata adultilor aflati in dificultate, nu a avut o sacina usoara, numarul cazurilor instrumentate in 2008 fiind de 1696. In decembrie 2008, numarul adultilor ocrotiti in centre era de 895, dintre care 697, incadrati intr-un grad de handicap, numarul cererilor aflate in asteptare fiind de 223. Alte 14.661 persoane cu handicap neinstitutionalizate, copii si adulti, cu 2765 mai multe decat in 2007, beneficiaza de prestatii sociale. S-a finalizat baza de date a asistentilor personali si au avut loc intalniri cu FSC in vederea proiectului comun aReteaua de ingrijire la domiciliu pentrua varstnici” in Moinesti si in mediul rural. Demararea acestuia a plecat de la o realitate grava: lipsa de servicii si de interes a primariilor. De altfel, ainsuficienta dezvoltare, in judet, a serviciilor sociale primare” e o problema critica, sustine Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC. aAbsenta acestor servicii se rasfrange asupra activitatii DGASPC, dar mai ales asupra persoanelor aflat in nevoie sociala, in sensul ca interventia, care ar trebui sa aba loc prin oferirea de servicii preventive de catre comunitatea locala, se soldeaza adesea, cu separarea beneficiarilor de familie”, a declarat seful DGASPC. Institutionalizarea inseamna suferinta pentru cel ocrotit, iar pentru sistem, costuri mai mari.
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img