25 octombrie 2024
Actualitate Sanse slabe anul are

Sanse slabe anul are

Mai cu bune, mai cu rele, s-a pus cruce si anului de gratie 2008. Am intrat in 2009, an in care vom simti si noi efectele crizei pe care abia am apucat sa le „degustam” in anul ce a trecut. Iar din perspectiva economica, spun specialistii, dar arata si evidenta, situatia prezinta sanse destul de slabe de revenire la normalitate. Bacaul nu face exceptie, pentru ca investitiile in productie sunt deja date uitarii.



Pentru Bacau, din perspectiva economica, 2008 a fost oricum, numai un an al cresterii nu. Asta daca nu cumva tinem cont de cele cateva noi „aspiratoare de bani” care au oferit ceva locuri de munca si si-au alocat un procent din veniturile nu neaparat in crestere ale bacauanilor. Din punct de vedere al laturii productive, Bacaul a inregistrat un real succes la capitolul „regres”. Concedieri pe ultima suta de metri anuntate la fostul CIC, restrangere a activitatii din constructii pe motive bine intemeiate de criza, si, de altfel, restrangeri cam la toate capitolele ce tin de productie. Cateva noi hipermarket-uri, si cam gata cu succesul economic al unui oras care in vremuri imemoriale era buricul dezvoltarii regionale.

Perspective
putin imbucuratoare

Anul ce tocmai a inceput nu are nici el potentialul de a aduce o raza de optimism economic. Este clar faptul ca marile investitii, la nivel international, au fost oprite sau, cel putin, incetinite. Iar cum in Bacau nu erau planificate astfel de gesturi care sa ajute municipiul si judetul sa renasca, aidoma unui Phoenix, din propria-i cenusa economica, situatia nu prezinta absolut deloc un potential imbucurator. La inceputul crizei, Isarescu amintea ceva de 30.000 de noi someri. Daca se tine cont doar de angajatii combinatelor din parohia InterAgro, de care tine Amurco, cam 10 procente din cifra avansata de guvernatorul BNR ar iesi doar de acolo. Insa sunt multi altii in aceeasi situatie, ceea ce, din nefericire, duce la cifre mult mai mari, greu de gestionat de un buget transparent si de o strategie de combatere a crizei axata aproape in exclusivitate pe negarea promisiunilor din campania electorala ce ne-a oferit uimitorul guvern al lui Boc. In domeniul afacerilor, Bacaul isi face doar un centru dedicat acestora, fara a se ridica elementara intrebare a necesitatii unei asemenea investitii. Banii pentru productie sunt putini, iar angajarile in acest domeniu sunt de domeniul istoriei. Anul 2009 nu dispune de potentialul necesar unei cresteri economice, cel putin la nivelul Bacaului. Eventual vor mai fi bagati ceva bani in alte si alte mega-hiper-supermarket-uri, bune prin diversitatea ofertei, dar inutile din perspectiva unei cresteri reale, axata, asa cum este si normal, pe productie.
Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img